Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας: Εορτή του Αγίου Παντελεήμονος της Μύρτου

Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας: Εορτή του Αγίου Παντελεήμονος της Μύρτου

Η Α. Πανιερότης ο Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού της Ιερά και Σεβασμίας Μονής Αγίου Παντελεήμονος Μύρτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου θα εκκλησιαστεί η Κοινότητα της Μύρτου.
Κατά την διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού, ο Πανιερώτατος θα καθιερώσει την μεγάλη εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος της Μύρτου, την οποία δώρησε ο συγχωριανός του ‘Εντιμος κος Ανδρέας Πετρούδης (από τον Λάρνακα της Λαπήθου Επαρχίας Κερύνειας). 
Η Μεγάλη Εικόνα – έμπνευση του Εντίμου κ. Ανδρέα Πετρούδη – (διαστάσεων 120×160 εκ.), φέρει σε κεντρική παράσταση τον Άγιο Παντελεήμονα να βρίσκεται ως κυριάρχης μέσα στην Ιερά και Σεβασμία Μονή του στην Μύρτου, όπου απεικονίζονται σε μικρογραφία η Α.Π. ο Μητροπολίτης με τους μοναχούς Πατέρες της Μονής και ευσεβείς πιστούς να λειτανεύουν την Αγία Μεγάλη Εικόνα του, κάτω από την φοβερά προστασία και σκέπη του Αγίου. 
Δεξιά και αριστερά της κεντρικής παράστασης αποτυπώνονται 14 μικρογραφικές παραστάσεις της ζωής του Αγίου Παντελεήμονος (7 και 7), από την γέννησή του μέχρι και την μαρτυρική του κοίμηση.
Η Μεγάλη Εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα της Μύρτου, προβάλλει με την εκκλησιαστική τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας την αποτύπωση του θεολογικού λόγου και το πάγιο και διηνεκές αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας και των ευσεβών χριστιανών, όπως μπορέσουν απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα να τελούν την λατρεία τους μέσα στα πλαίσια των ανθρωπίων δικαιωμάτων τους και της πλήρους θρησκευτικής ελευθερίας.
Την επαύριον, 27 Ιουλίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος, η Α.Π. ο Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την διάρκεια του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Κοκκκινοτριμιθιάς, και θα ιερουργήσουν οι Πατέρες της Ιεράς και Σεβασμίας Μονής του Αγίου Παντελεήμονος Μύρτου. 
Τόσο στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό όσο στην Θεία Λειτουργία θα τεθούν σε ιερό προσκύνημα, για την πνευματική ενίσχυση των ευσεβών χριστιανών, η Μεγάλη Εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος, το ασημένιο αντίγραφο της μέχρι σήμερα χαμένης εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος (δωρήτρια η Ερίτιμη κα Ξάνθη Κλεοβούλου από την Μύρτου), και η ασημένια λειψανοθήκη από την Μονή του. Στην θεία Λειτουργία θα χρησιμοποιηθούν τα Ιερά σκεύη της Μονής μαζί με το άγιον και ιερόν Ευαγγέλιον. 
Με βάση το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού στην Κοκκινοτριμιθιά, ο Ναός θα παραμείνει ανοικτός από τις 22 έως τις 29 Ιουλίου, από η ώρα 4:00 μ.μ. έως η ώρα 8:00 μ.μ για δεήσεις και παρακλήσεις προς τον Άγιο ένδοξο και Ιαματικό Παντελεήμονα.

Προτρέπουμε τους ευσεβείς Ορθοδόξους χριστιανούς, όπως προσέλθουν στις Ιερές ακολουθίες της εορτής του Αγίου Παντελεήμονος με σεβασμό,πίστη και αγάπη, αφού προηγουμένως μετανοήσουν για τα αμαρτήματά τους, εξομολογηθούν και νηστέψουν και έτσι να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post