Μήνυμα της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου επ’ ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019

Μήνυμα της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου επ’ ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-2019

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2018-2019

 

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Η παρέλευση του χρόνου μάς φέρνει για μια ακόμη φορά  στην έναρξη μιας καινούριας σχολικής χρονιάς. Είμαι βέβαιος ότι τώρα που διαβάζονται αυτά τα λόγια  ανάμεικτα είναι τα συναισθήματά σας. Απ’ τη μια η χαρά της συνάντησής σας με φίλους και ο ενθουσιασμός  γιατί ανταμώνετε ξανά με τους δασκάλους και τους καθηγητές σας. Απ΄ την άλλη  μια αδιόρατη ανησυχία  για τις απαιτήσεις και το φόρτο εργασίας που θα αναλάβετε ως μαθητές στην επόμενη τάξη.  Όπως και να ‘χει  η σχολική αυλή, που για μεγάλο διάστημα χρόνου έμεινε χωρίς φωνές και κίνηση, τώρα έχει γεμίσει από τη ζωντανή παρουσία σας.  Σας ξεπροβοδίζω λοιπόν και εγώ στο ταξίδι αυτό και σας εύχομαι όλα να κυλήσουν ομαλά και ο κόσμος των γνώσεων που θα εξερευνήσετε μαζί με τους εκπαιδευτικούς σας στην τάξη  να σας γοητεύσει με το πρωτόγνωρο μεγαλείο  του.

Παιδιά μου,

Τώρα που είστε νέοι και διαμορφώνετε την προσωπικότητά σας,  χρειάζεται να έχετε ένα σωστό προσανατολισμό και μια ασφαλή πορεία πλεύσης. Η πολιτεία επίσημα σάς παρέχει οργανωμένη εκπαίδευση, συστηματική γνώση. Όμως πέρα απ’ αυτά τα γνωστικά εφόδια χρειάζεστε και ένα άλλο, σταθερό  θεμέλιο πάνω στο οποίο να μπορείτε να στηριχθείτε. Και αυτό, σύμφωνα με το θεόπνευστο λόγο του Αποστόλου των Εθνών είναι ο Χριστός, το αιώνιο πρότυπο. Πάνω στην απαρασάλευτη αυτή βάση οικοδομήστε τη ζωή σας.  

Για αυτό, παράλληλα με τη σπουδή και τις γνώσεις που θα αποκομίζετε από τη μελέτη  των μαθημάτων  σας,   αγωνιστείτε  να αποκτήσετε αρετές,  να γίνετε μέτοχοι  της Χάρης του Θεού, να κάνετε  τον  Χριστό ψυχή της ψυχής σας. Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο. Απαιτεί προσπάθεια και πνευματικό αγώνα. Στο τέλος όμως δικαιώνει τον άνθρωπο και του χαρίζει αγαθά που τον ικανοποιούν βαθύτατα. Στο τελευταίο  βιβλίο της Καινής Διαθήκης, την Αποκάλυψη περιγράφεται μια ωραία εικόνα. Ο Κύριος κτυπά την πόρτα της ψυχής  περιμένοντας υπομονετικά να ανοίξει. Και τότε με την είσοδο του Χριστού, ο άνθρωπος γεύεται μοναδικά αγαθά. Χαρά, γαλήνη, ευτυχία! Τι άλλο αλήθεια μπορεί να προσδοκεί κανείς στη ζωή του;

Στην προσπάθεια αυτή  να οικοδομηθείτε πνευματικά, δεν είστε μόνοι. Σας συμπαρίστανται οι άγιοί μας. Εμπνευστείτε από τη ζωή τους. Πάρτε δύναμη από την παρουσία τους. Επικαλέστε τη βοήθειά τους σε κάθε σας έργο.  Πρόθυμοι να σας βοηθήσουν είναι και οι πνευματικοί πατέρες στις ενορίες. Δώστε ευκαιρίες στον εαυτό σας για μια πορεία ζωής που να έχει τη χάρη και την ευλογία της Εκκλησίας μας. Παράλληλα στο στάδιο ζωής που διανύετε όπου  εύκολα μπορεί να επηρεαστείτε, προσέχετε από κακές συνήθειες που αγκυλώνουν το χαρακτήρα και οδηγούν σε επικίνδυνους δρόμους. Από εξαρτήσεις που καθιστούν τον άνθρωπο ανελεύθερο και δέσμιο. Μην ξεχνάτε ότι τα νιάτα είναι πλασμένα για τα ωραία και τα αληθινά, τον ηρωισμό και τη γνησιότητα.

Με την ευκαιρία της σημερινής πρώτης μέρας έναρξης των μαθημάτων σας,  απευθύνομαι και στους εκπαιδευτικούς σας που κοπιάζουν για να σας μεταδώσουν τα αγαθά  της γνώσης.  Τους  εύχομαι να έχουν πάντοτε υπομονή και αντοχή στο υπεύθυνο έργο που ανέλαβαν. 

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Η  γη μας ποδοπατείται εδώ και 44 χρόνια από τον τούρκο εισβολέα. Τα συρματοπλέγματα είναι ακόμη εκεί χωρίζοντας  την πατρίδα μας στα δυο. Οι ναοί μας παραμένουν αλειτούργητοι και αρκετοί μισογκρεμισμένοι. Η Εκκλησία  εύχεται και  προσεύχεται να εξευρεθεί σύντομα  μια δίκαιη  λύση για όλους τους κατοίκους της και η ειρήνη να αποτελέσει σταθερό δεδομένο στην πολύπαθη νήσο μας.  

Καλή σχολική χρονιά.

 

                                                                                                Ευχέτης προς Κύριον

                                                                                           †Ο Κύπρου Χρυσόστομος

 

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

     7 Σεπτεμβρίου 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post