Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ στους εορτασμούς των 10 χρόνων λειτουργίας του ι.ν. Tης του Θεού Σοφίας, 06 Νοεμβρίου 2018

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ στους εορτασμούς των 10 χρόνων λειτουργίας του ι.ν. Tης του Θεού Σοφίας, 06 Νοεμβρίου 2018

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

 

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χαιρετίζουμε την αποψινή εκδήλωση, η οποία λαμβάνει χώρα με την ευκαιρία των εορτασμών συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας του περίπυστου Ιερού Ναού της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, επ’ ονόματι της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο.

Ο περικαλλής Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας είναι πράγματι μία τρανή απόδειξη της αγάπης, του ζήλου και της ευλάβειας του ορθόδοξου κυπριακού λαού μας, τα οποία άλλωστε οδήγησαν την Εκκλησιαστική επιτροπή της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου να ανοικοδομήσουν ένα μεγαλύτερο ναό στην περιοχή τους, για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών του πολυπληθούς δήμου Στροβόλου.

 Αναντίλεκτα, όλη η νήσος μας, βρίθει ιερών ναών, εξωκκλησίων και παρεκκλησίων, γεγονός που απεικονίζει τη νοσταλγία των ελληνοκυπρίων για το Ουράνιο κάλλος και εκφράζει γνήσια και πιστά, τον ιερό δεσμό και τον πόθο της καρδίας τους με τον Θεό, που τούς χάρισε την ζωή και την αλήθεια, που ήταν όμως και ο αδιάλειπτος συμπαραστάτης, παρηγορητής και καταφύγιο στις δύσκολες ώρες των πολέμων, της προσφυγιάς και της κατοχής.

Χωρίς αμφιβολία ο Χριστός, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, είναι η Σοφία του Θεού. Αυτή η προσωπική Σοφία ήταν άλλοτε κρυμμένη μέσα στον γενικότερο όρο «Θεός» αν και κυβερνούσε το σύμπαν, κατηύθυνε την Ιστορία και φανερωνόταν στον Νόμο και στη διδασκαλία των προφητών. Τώρα αποκαλύπτεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Συνειρμικά, ο Ιερός Ναός της του Θεού Σοφίας, είναι αφιερωμένος στον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Πολλές είναι οι εκκλησίες σ’ όλη την Ορθοδοξία που φέρουν το όνομα αυτό: Πρώτη η εν Κωνσταντινουπόλει «μεγάλη εκκλησία» που συγκινεί για τη μεγαλοπρέπεια, αλλά και τις περιπέτειές της, όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και που χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο (έστω και σε μικρότερη κλίμακα) για την ανέγερση των άλλων, μεταγενέστερων, ναών. Φημισμένη και η της Τραπεζούντας που είχε την ίδια τύχη και τις ίδιες περιπέτειες με αυτήν της Κωνσταντινουπόλεως. Γνωστή σε όλους και αυτή της Θεσσαλονίκης, κτίσμα, κατά πάσα πιθανότητα, του 8ου αιώνα, πάνω σε θεμέλια προϋπάρχουσας βασιλικής. Και ο μεγαλοπρεπής ναός στο Κίεβο, που κτίστηκε τον 11ο αιώνα, εκείνος στη Σόφια της Βουλγαρίας, που κτίστηκε τον 12ο αιώνα, από τον οποίο πήρε το όνομα και η πόλη, καθώς και ο πρώτος ναός των Ελλήνων στο Λονδίνο. Μέχρι και η φτωχική Πάφος, με την κοινότητα του Στρουμπιού, σεμνύνεται για ναό της Αγίας Σοφίας. 

Η διαμόρφωση της ακολουθίας της Τετάρτης της Μεσοπεντηκοστής με τέτοιο τρόπο ώστε τόσο τα αναγνώσματα όσο και η υμνολογία να αναφέρονται στον Χριστό ως την Σοφίαν του Θεού, «την κατασκευάσαν τον κόσμον», και ως τον μοναδικό Μεσσίαν και σωτήρα του κόσμου, ως φως του κόσμου και πηγή εκ της οποίας «ρέουσι ποταμοί ύδατος ζώντος», μας πείθει ότι πολύ νωρίς η εορτή της του Θεού Σοφίας εορτάζεται την ημέρα αυτή της Μεσοπεντηκοστής.

Στη δική μας περίπτωση, εδώ στην Κύπρο, πέραν του θεολογικού μηνύματος της εορτής της Μεσοπεντηκοστής, υπάρχει και η συναισθηματική σύνδεση με ό,τι προέρχεται από την Πόλη των ονείρων μας, που συνιστά ταυτόχρονα και τη μεγάλη πληγή της καρδιάς μας. Αφού το κέντρο της εθνικής και θρησκευτικής μας ζωής, που και σήμερα, παρά τα χαλάσματα και τους εθνικούς κατακλυσμούς, παραμένει τέτοιο, γιόρταζε αυτή τη μέρα, δεν θα μπορούσαμε και εμείς να κάμουμε διαφορετικά. Γιορτάζοντας στον ναό μας, η σκέψη μας ασφαλώς περιφέρεται στον Βόσπορο και παρακολουθεί με συγκίνηση την ανέλιξη του άγνωστου σ’ εμάς σχεδίου του Θεού για τον Ελληνισμό αλλά και τη σωτηρία του καθενός μας.

Πριν αποχωρήσω από το βήμα, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιώτατο άγιο αδελφό Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο για την παρουσία του κατά τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κατά το τριήμερο αυτό, καθώς επίσης ευχαριστίες οφείλω να εκφράσω προς τον φίλτατο Καθηγούμενο της Μονής της Σίμωνος Πέτρας Γέροντα Ελισαίο, ο οποίος με την σεμνή παρουσία του στις εκδηλώσεις αυτές θα μας μεταφέρει σε λίγο και με τον λόγο του το γνήσιο μοναστικό ιδεώδες, όπως ο ίδιος και η σεβαστή συνοδεία του το βιώνουν στον ηγιασμένο Άθωνα.

Συγχαίροντας θερμά τόσο τους Αιδεσιμολογιωτάτους Εφημερίους όσο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή των Ιερών Ναών Παναγίας Χρυσελεούσης και της του Θεού Σοφίας για τους άοκνους κόπους τους ώστε να δίδουν πάντοτε σε όλο τον κόσμο μία αληθινή μαρτυρία Ιησού Χριστού, ευχόμαστε όπως η Σοφία του Θεού τονώνει το θρησκευτικό φρόνημα όλων μας και ενισχύει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη του κάθε αγωνιζόμενου για εκδίωξη του εισβολέα και για δικαίωση του ευσεβούς λαού μας.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

            6 Νοεμβρίου 2018.

Δείτε επίσης: Χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στους εορτασμούς των 10 χρόνων λειτουργίας του ι.ν. Tης του Θεού Σοφίας, 06 Νοεμβρίου 2018

Εκδηλώσεις επι τη συμπληρώσει 10 χρόνων λειτουργίας του ιερού ναού Της του Θεού Σοφίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post