Με λαμπρότητα έγινε η Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Κυθραίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσαϊφυλιώτισσας, στη Λεμεσό (20-21 Νοεμβρίου 2018)

Με λαμπρότητα έγινε η Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Κυθραίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσαϊφυλιώτισσας, στη Λεμεσό (20-21 Νοεμβρίου 2018)

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και με κάθε βυζαντινή ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητριανού, Επισκόπου Κυθραίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσαϊφυλιώτισσας, στη Λεμεσό. Η υποδοχή των ιερών λειψάνων δήλωσε και την έναρξη των πνευματικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία των 50 ετών από την ανέγερση του περικαλλούς ναού Παναγίας Χρυσαϊφυλιωτίσσης Αγίας Φυλάξεως.

Την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, κατόπιν ανάθεσης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και με την κανονική άδεια του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού, κ. Αθανασίου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως Πρόεδρος των κατεχόμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, μετέφερε το Ιερό Λείψανο του προστάτου των προσφύγων από τον Ιερό Ναός Παναγίας Παλλουριωτίσσης όπου φυλάσσεται άχρι καιρού.

Πλήθος πιστών περίμεναν στη συμβολή των οδών 1ης Απριλίου και Παπαϊακώβου να υποδεχθούν τα  Ιερά Λείψανα και από εκεί, κλήρος και λαός, ξεκίνησαν εν πομπή προς τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, ψάλλοντας το απολυτίκιο του Αγίου της Κυθραίας.

Αφού τοποθετήθηκαν τα Ιερά λείψανα μέσα στην εκκλησία έγινε σύντομη δέηση ενώπιον αυτών και της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Αγίας Φυλάξεως.

Ακολούθως, τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατουμένου υπό κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.  

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο γεγονός των εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ναό του Σολομώντος. Η υμνογραφία της Εκκλησίας μας αποκαλεί την Παναγία «καθαρώτατο ναό» αφού δέχθηκε στα σπλάχνα της τον Υιό του Θεού και έγινε δοχείο της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Έτσι και οι Άγιοι της Εκκλησίας γίνονται ναοί της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, εξού και η τιμή και η προσκύνησις που τους προσφέρονται από τους πιστούς.

Ο Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε και στη ζωή του Αγίου Δημητριανού, Επισκόπου Κυθραίας αλλά και στους υπόλοιπους Αγίους Ιεράρχες της Κυθραίας, τον Πάππο (24 Οκτωβρίου), τον Αθανάσιο (17 Μαΐου), τον Φωτεινό (2 Αυγούστου) και τον Σπυρίδωνα (19 Σεπτεμβρίου). Τέλος, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος εξ ονόματος του οποίου μετέφερε τα Ιερά Λείψανα, αλλά και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού, κ. Αθανάσιο, για τη φιλοξενία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους μακαριστούς Παπα-Κωνσταντίνο και Μιχάλη Κυριάκου, Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Χαρδακιωτίσσης, οι οποίοι διέσωσαν τα ιερά κειμήλια της Κυθραίας το 1974.

Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, οι ιερείς και η εκκλησιαστική επιτροπή του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού προσέφεραν στον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο ένα πιστό αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας Αγίας Φυλάξεως και ένα επιγωνάτιο εικονίζοντας την Υπεραγία Θεοτόκο. Ευχαριστώντας ο Επίσκοπος προσέφερε διάφορα αναμνηστικά δώρα-ευλογία, μεταξύ άλλων το βιβλίο, για τους πέντε Αγίους Ιεράρχες της Κυθραίας, του Στυλιανού Πετάση, Ταξίαρχου ε.α. και Εκκλησιαστικού Επιτρόπου Παναγίας Χαρδακιωτίσσης Κυθραίας.

Ακολούθησε λιτανεία των ιερών λειψάνων και των εικόνων της Παναγίας Αγίας Φυλάξεως και των Εισοδίων της Θεοτόκου πέριξ του Ναού.

Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού, κ. Αθανασίου, και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ο Πανιερώτατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο πανίερο γεγονός των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ναό. Εξήγησε το λόγο που προσκυνούμε τα ιερά λείψανα των Αγίων μας, όπως αυτά του Αγίου Δημητριανού, Επισκόπου Χύτρων (Κυθραίας). Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ για την ευλογία της μεταφοράς των Ιερών Λειψάνων αλλά και τον Επίσκοπο Μεσαορίας για τη μέριμνα και την οργάνωση της διαδικασίας για τη μεταφορά των ιερών κειμηλίων. Τέλος, προέτρεψε τους πιστούς να γίνουμε όλοι μας ναοί του Αγίου Πνεύματος και να δεχθούμε τη χάρη του Θεού στη ζωή μας.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε και πάλι λιτάνευση των ιερών λειψάνων και των εικόνων της Παναγίας Αγίας Φυλάξεως και των Εισοδίων της Θεοτόκου πέριξ του Ναού.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι


 

Ακολουθεί η ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου…

 

Ομιλία εις τον Εσπερινό των Εισοδίων της Θεοτόκου

και την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων

του Αγίου Δημητριανού επισκόπου Χύτρων (Κυθρέας)

Ιερός Ναός Παναγίας Χρυσαϊφυλιωτίσσης

στην ενορία Αγίας Φυλάξεως, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

 

«Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν˙ Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις».

Χαράς ευαγγέλια μάς επιφυλάσσει η αγάπη και η πρόνοια του Πανοικτίρμονος Τριαδικού Θεού μέσα στο λειτουργικό χρόνο της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

«Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται»

Η μικρή δάμαλις προσφέρεται στο Ναό του Θεού τριετής από τους δίκαιους γονείς της Ιωακείμ και Άννα. Προορίζεται να ετοιμαστεί η Μαριάμ για το μέγα θαύμα της συλλήψεως και σαρκώσεως του Υιού του Θεού από τα αγνά της σπλάχνα. Δοξολογούμε τον εν Τριάδι Θεό. Ευχαριστούμε την Κυρία Θεοτόκο για το ότι εξ αυτής φανερώθηκε στον κόσμο, έλαβε σάρκα, προσέλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος ο Σωτήρας του κόσμου. Αυτός ο Σωτήρας και Λυτρωτής, ο Υιός και Λόγος του Θεού και Υιός της Υπεραγίας Θεοτόκου αγιάζει, λυτρώνει και σώζει όλους τους ανθρώπους.

«Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις»!

Αυτή η αποκάλυψη, φανέρωση, σάρκωση, ενανθρώπηση ονομάζεται στη γλώσσα της Εκκλησίας μας, της Θεολογίας μας, θεία Οικονομία, συγκατάβαση, άκρα ταπείνωση του Θεού για το πλάσμα του, τον άνθρωπο, την ψυχοσωματική οντότητα που μετέχει του υλικού και του πνευματικού κόσμου. Προκαταγγέλεται το ανακάλεσμα του ανθρώπου δια του Υιού της Παρθένου στο αρχαίο κάλλος εν Χριστώ Ιησού.

Ο Χριστιανός αντιλαμβάνεται το μέγεθος του θαύματος και διαλαλεί μέσα από την υμνολογία της Εκκλησίας:

«Ο καθαρώτατος Ναός του Σωτήρος, η πολυτίμητος παστάς και Παρθένος, το ιερόν θησαύρισμα της δόξης του Θεού, σήμερον εισάγεται εν τω οίκω Κυρίου, την χάριν συνεισάγουσα, την εν Πνεύματι Θείω˙ ην ανυμνούσιν Άγγελοι Θεού˙ Αύτη υπάρχει σκηνή επουράνιος».

Η Παναγία μας είναι ο «καθαρώτατος Ναός του Σωτήρος», είναι η Παρθένος και «η πολυτίμητος παστάς», το νυμφικό κρεβάτι και μας εισάγει όλους μαζί στη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Την υμνολογούν οι Άγγελοι, διότι παραμένει ο επουράνιος τόπος που κατασκηνώνει η Χάρις και η Ευλογία εντός της και κυοφορεί το Θεάνθρωπο Κύριο.

Αυτό όλο το θαύμα της ενανθρωπήσεως, το οποίο βιώνουμε εδώ και 2.000 και πλέον έτη εντός της Εκκλησίας, έρχεται εκτάκτως, να μάς θυμίσει ένας ιεράρχης μας: Ο προστάτης των Προσφύγων μας!

Η μεταφορά των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητριανού επισκόπου Κυθρέας για προσκύνηση από τους πιστούς, απόψε και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018, στον πάνσεπτο τούτο ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσαϊφυλιωτίσσης, ο οποίος εορτάζει σήμερα πενήντα έτη λειτουργίας, ακόμη ένα θαύμα, έρχεται να μας θυμίζει το μεγαλείο του Ιεράρχου Δημητριανού και ταυτόχρονα την αξία και την τιμή που προσφέρουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στα Ιερά Λείψανα του Αγίου μας, ο οποίος δια της χάριτος του Αγίου Πνεύματος αναδείχθηκε σε «καθαρώτατο Ναό του Σωτήρος».

«Τῆς Κυθρέας τὸ κλέος καὶ Κυπρίων ἀγλάϊσμα, Ἀρχιερέων ὑπῆρχες κανὼν καὶ ἑδραίωμα, Δημητριανέ, πατὴρ ἡμῶν, ταῖς εὐχαῖς σου ἡμᾶς στήριξον, εἰρήνην τῇ πολιτείᾳ σου δώρησαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος».

Ο Άγιος Δημητριανός έζησε στα χρόνια του βασιλιά Θεόφιλου (829 – 843 μ.Χ.). Γεννήθηκε στο χωριό Συκά της επαρχίας Κυθρέας (γύρω στο 834 μ.Χ.) από πατέρα ιερέα και μητέρα ευσεβή και φιλόθεο. Νυμφεύθηκε με κόρη ευγενή και χριστιανή, η οποία σύντομα απέθανε.

Ακολούθως, αποφάσισε την ολοκληρωτική αφοσίωση στο Θεό μέσω της οδού του Μοναχισμού. Εκάρη Μοναχός, αφιερώνοντας, με αγάπη και θείο πόθο, τα πάντα στην Εκκλησία και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον επίσκοπο Χύτρων Ευστάθιο, τον οποίο αργότερα διαδέχτηκε στον επισκοπικό θρόνο.

Πράος, ευπρόσιτος και θαρραλέος, κυριολεκτικά ισχυρός πνευματικός ηγέτης, ο Επίσκοπος Δημητριανός ενέπνεε το Χριστεπώνυμο πλήρωμα με ασφάλεια. Είδε τους βαρβάρους, όπως αναφέρει το συναξάρι του, να αιχμαλωτίζουν το ποίμνιό του και να το μεταφέρουν στη Βαβυλώνα. Ο επίσκοπος Χύτρων ακολούθησε το λαό του στην εξορία και την αιχμαλωσία και κατόπιν, με τις δεήσεις και τις αγρυπνίες του, ο Θεός ελευθέρωσε το λαό του κι όλοι μαζί, λαός και επίσκοπος, επέστρεψαν στην Κύπρο.

Παρακίνησε τους χριστιανούς να κτίσουν τη νέα Κυθρέα από τον Κεφαλόβρυσο μέχρι νότια στον κάμπο της Μεσαορίας. Και τούτο για προφύλαξη από τους πειρατές και άλλους εχθρούς που είχαν οπτική επαφή από την Αμμόχωστο με την αρχαία πολιτεία των Χύτρων.

Απέθανε οσιακά και σε βαθιά γεράματα, αφήνοντας ιερή παρακαταθήκη στους επίγονούς του, ως λαμπρός ποιμενάρχης της επισκοπής Χύτρων, η οποία γέννησε και άλλους αγίους Ιεράρχες, όπως τον Άγιο Πάππο (24 Οκτωβρίου), τον Άγιο Αθανάσιο (17 Μαΐου), τον Άγιο Φωτεινό (2 Αυγούστου) και τον Άγιο Σπυρίδωνα (19 Σεπτεμβρίου), οι οποίοι έλαβαν μέρος σε Οικουμενικές Συνόδους και υπέγραψαν τα Πρακτικά και τις Αποφάσεις τους.

Χαίροις, Ἱεραρχῶν καλλονή· Πατέρων κλέος, καὶ Κυπρίων τὸ καύχημα· ὁ στῦλος τῆς Ἐκκλησίας· ὁ τῶν πιστῶν στηριγμός· τὸ τῆς Ἐκκλησίας ἀγαλλίαμα· πηγὴ ἀνεξάντλητος, θεῖα ῥεῖθρα προχέουσα τῶν ἰαμάτων, καὶ τὰ πάθη καθαίρουσα, καὶ παρέχουσα, εὐρωστίαν τοῖς κάμνουσι· ὅρμος ὁ γαληνότατος, λαμπτὴρ ὁ ἀκοίμητος, τῶν ἀσθενούντων ἡ ῥῶσις, τῶν θλιβομένων παράκλησις, τῶν πίστει τὴν θείαν καὶ φαιδράν σου ἐκτελούντων ἀεὶ πανήγυριν. 

Απόψε και κάθε φορά που προσκυνούμε το εικόνισμα του Αγίου, τα ιερά Λείψανα ή κάτι προσωπικό που συνδέεται με τον Άγιο, χρειάζεται μέτρο και διάκριση από όλους μας. Τότε καταλαβαίνουμε ακόμη μια φορά ότι  πάνω από όλα ευρίσκεται η αξία του ανθρώπου και τα χαρίσματα που ο Θεός τον προίκισε. Τότε, λαμβάνουμε την ευλογία, όταν είμαστε ταπεινοί και καταδεκτικοί μεταξύ μας και με το Θεάνθρωπο, του οποίου η Μητέρα σήμερα εισάγεται εν τω Οίκω Κυρίου και εκπλήσσονται οι Άγγελοι.

Απόψε, ενώ προσκυνούμε το Ιερό θησαύρισμα της αγιοτόκου νήσου μας, ας αφήσουμε την ψυχή μας να ανατρέξει στην πατρίδα του Αγίου Δημητριανού, ας αφήσουμε να μας ψηλαφήσει ο ειρηνικός αέρας του Πενταδακτύλου, ο οποίος είναι κατάμεστος με τα ιερά ασκητήρια των ανθρώπων του Θεού 2.000 έτη. Ας αναλογιστούμε την αξία μας ως εικόνες του Θεού και ναών του Αγίου Πνεύματος, καθώς και την αξία των χαρισμάτων και των ταλάντων που έχει ο καθένας μας. Εντονότερα καλούμαστε να προσευχηθούμε, επικαλούμενοι τις πρεσβείες της Παναγίας μας της Χαρδακιωτίσσης και της Χρυσαϊφυλιωτίσσης, του Αγίου Δημητριανού και των άλλων αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας, για τον κάθε άνθρωπο, τους νέους της πατρίδας μας και τον κάθε πονεμένο και κατατρεγμένο σεμνό άνθρωπο. Να βαδίσουμε ενωμένοι και συνεργάσιμοι σε όλες της εκφάνσεις της καθημερινότητας, για να αξιωθούμε της ποθητής ελευθερίας, μέχρι την ευλογημένη ημέρα που έρχεται αισιόδοξα για τον καθένα μας.

Στο σημείο αυτό επιθυμώ ως ευχαριστήριο προσευχή να υψώσω ικετικά τα χέρια μου προς τον Κύριο και Θεό μας, επικαλούμενος τις πρεσβείες της Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και του Αγίου Δημητριανού επισκόπου Κυθρέας, για όλους εκείνους που συνέβαλαν να έρθουν σήμερα τα Ιερά Λείψανα του Αγίου μας στην ενορία σας:

Τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο για την ευλογία και μέριμνα, μαζί με τους Ιερείς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Παναγίας Χρυσαϊφυλιωτίσσης, τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και Παναγίας Παλλουριωτίσσης, που μαζί με τους Ιερείς έχουν την ευθύνη της φύλαξης, άχρι καιρού, των Ιερών Κειμηλίων της Κυθρέας (Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητριανού, Εικόνα Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και η αφιερωματική Αγία Ζώνη της εικόνας της Παναγίας).

Μνημονεύουμε το μακαριστό Παπα-Κωνσταντίνο, εφημέριο της Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και το Μιχάλη Κυριάκου, πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Χαρδακιωτίσσης, οι οποίοι διέσωσαν το 1974 το Εικόνισμα της Παναγίας Χαρδακιωτίσσης Οδηγητρίας και τα Λείψανα του Αγίου Δημητριανού.

Τελευταίο άφησα τον Προκαθήμενό μας, το Μακαριώτατο και Αγιώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄, ο οποίος μού ανέθεσε να σας μεταφέρω στην ενορία σας τα Ιερά Λείψανα και μαζί να σας μεταφέρω την πατρική αγάπη και τις ευλογίες αυτού.

«Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν˙ Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις».

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post