Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση βιβλίου: Makarios The Revolutionary Priest of Cyprus στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου Κύκκου

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση βιβλίου: Makarios The Revolutionary Priest of Cyprus στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου Κύκκου

Σύντομη αναφορά στο βιβλίο του Δημήτρη Άσσου 

Το βιβλίο του Δημήτρη Άσσου, με τίτλο Makarios the Revolutionary Priest of Cyprus πραγματεύεται την πολιτική σταδιοδρομία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄ από το 1950, όταν ανακηρύχθηκε Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου, με την ελπίδα να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα, μέχρι το 1959, όταν υπέγραψε τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, που εγκαθίδρυσαν την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η μετάβαση που σημάδεψε ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου αναλύεται με κριτική διάθεση μέσω της προσωπικής οπτικής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και εξετάζονται οι αντιφάσεις και ασάφειες που περιέβαλαν το πρόσωπό του. Συγκεκριμένα αποτιμάται η διαρκής αμφιταλάντευση στην πολιτική του στάση μεταξύ, αφενός του εθνικιστικού ρομαντικού ιδεαλισμού της ένωσης και αφετέρου, των σκληρών πολιτικών πραγματικοτήτων που καθόριζαν τόσο η γεωγραφία όσο και το διεθνές πολιτικό περιβάλλον. Περαιτέρω εξετάζεται ο ρόλος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου στα κυπριακά πολιτικά δρώμενα, οι σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και διαδοχικών Ελληνικών Κυβερνήσεων, οι κυπριακές διακοινοτικές  σχέσεις και η διεθνής διάσταση του Κυπριακού Ζητήματος και πώς αυτά τα θέματα έτυχαν χειρισμού από τον Μακάριο. Η μελέτη επιχειρηματολογεί υπέρ μιας προσεκτικής ερμηνείας αυτής της περίπλοκης πολιτικής  προσωπικότητας.

Το παρόν βιβλίο καταγράφει  μια καινούργια και μοναδική οπτική της ιστορίας της Κύπρου, αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στην κατανόηση του Κυπριακού Προβλήματος και είναι μια νέα πολιτική βιογραφία του πιο σημαίνοντος Κύπριου πολιτικού.

 

 

 Βιογραφικό σημείωμα του Δημήτρη Άσσου 

 

Ο Δημήτρης Άσσος γεννήθηκε το 1980 στην Πάφο. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ (University of Durham) Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες και ακολούθως πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σύγχρονη Ιστορία. Το 2009  αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Institute of Commonwealth Studies) για τη διατριβή του με θέμα την πολιτική ιστορία της Κύπρου στη δεκαετία του 1950. Το 2009 εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια ως αναπληρωτής επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής στην Τεχεράνη (2010-2014) και από τον Σεπτέμβριο του 2017 υπηρετεί ως Γενικός Πρόξενος στην Αγία Πετρούπολη, Ρωσία.

********************************************

Το Βιβλιοπωλείο Κ. Π. Κυριάκου
και οι Εκδόσεις I.B. Tauris

σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου

Makarios
The Revolutionary Priest of Cyprus

του Δημήτρη Άσσου

Makarios-the-revolutionary-priest-of-cyprus-demetris-assos-i-b-tauris

την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ.
στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου Κύκκου στη Λευκωσία

Παρουσίαση βιβλίου: Νίκος Χριστοδουλίδης,
Υπουργός Εξωτερικών

Εισηγητής – Συντονιστής: Πέτρος Παπαπολυβίου,
Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου

makarios-the-revolutionary-priest-of-cyprus-demetris-assos-i-b-tauris-invitation-metoxi-kykkou

Print Friendly, PDF & Email

Share this post