Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στην Εκδήλωση Βράβευσης των Μαθητών που κατάγονται από την τουρκοκρατούμενη κοινότητα Λάρνακας της Λαπήθου

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στην Εκδήλωση Βράβευσης των Μαθητών που κατάγονται από την τουρκοκρατούμενη κοινότητα Λάρνακας της Λαπήθου

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

στην Εκδήλωση Βράβευσης των Μαθητών που κατάγονται από την τουρκοκρατούμενη κοινότητα Λάρνακας της Λαπήθου

Παλαιά Λευκωσία, Παρασκευή 28.12.2018

 

Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης ευρίσκομαι ανάμεσά σας απόψε, αγαπητοί μου συγχωριανοί. Ευρίσκομαι ανάμεσά σας ως εις εξ υμών, αφού μας συνάγει και πάλι στην προσφυγιά η γενέτειρα γη.

Χαίρομαι και παράλληλα συγκινούμαι βλέποντας τα πρόσωπά σας. Παρά τους κόπους που επιφέρει ο χρόνος, η προσφυγιά και ο διατηρούμενος εκτοπισμός από την κατεχόμενη γη μας και από το όμορφο χωριό μας, που είχε όλες τις χάρες και το νερό το τρεχούμενο, δεν καμπτόμαστε, δεν απογοητευόμαστε. Αυτό φαίνεται από τα έργα σας, το ζήλο και την εθελοντική διάθεσή σας για προσφορά για την εξυπηρέτηση όλων των χωριανών.

Η διοργάνωση εκκλησιαστικών, πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων είναι τεκμήρια ότι θέλετε να διατηρείτε τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρώας γης, του Λάρνακα της Λαπήθου. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι όλοι να συμβάλουμε στην ενότητα και συνεργασία όλων των συγχωριανών, με αγάπη και συγχωρητικότητα. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα φέρει πιο κοντά τα παιδιά και τα εγγόνια σας, τη νέα γενεά.

Ο Λάρνακας της Λαπήθου είχε όλες τις χάρες, φυσικό περιβάλλον, καρποφόρα γη, κλιματολογικές συνθήκες, τρεχούμενα νερά του Κυπαρισσόβουνου του Πενταδακτύλου, τα οποία, «κρίμασιν οἷς οἷδε ὁ Κύριος», απωλέσαμε και σήμερα αγωνιζόμαστε να βρούμε το κουράγιο  να αποτιμήσουμε την πραγματική τους διάσταση και αξία.

Όμως κοιτάμε μπροστά! Με ρεαλισμό κτίζουμε όλοι μαζί το αύριο, στοχευμένα μέσα από την πορεία της αποστολής μας, έκαστος εφ’ ω ετάχθη, αυθεντικά και τίμια. Εάν αναλογιστούμε ο καθένας μας την ευθύνη του με σοβαρότητα, τι μπορούμε σήμερα να κάνουμε, τότε θα βοηθήσουμε να πάμε όλοι μαζί πιο μπροστά. Κοιτάζουμε πίσω μόνο για προβληματισμό και για να κρατήσουμε το αξιόλογο του παρελθόντος, διαφορετικά, εάν ολιγωρούμε να προχωρούμε θετικά και δημιουργικά, θα είμαστε υπόλογοι στις μέλλουσες γενεές.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ερασιτεχνισμούς. Χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συγχωρητικότητα, αγάπη, αλλά και νους! Οφείλουμε ενωμένοι ως οικογένεια, κοινότητα, πατρίδα να προχωρήσουμε μπροστά με προσδοκία, στόχο και προοπτική ένα καλύτερο αύριο σε συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ειρήνης.

Το αποψινό συναπάντημα είναι μια έξοχη ευκαιρία προς αξιοποίηση. Η εκδήλωση εκ μέρους των διοργανωτών να βραβευθούν τα παιδιά του χωριού μας είναι σπουδαίο γεγονός και ταυτόχρονα τιμάτε τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους. Την ίδια στιγμή, και εκείνοι και όλοι μας τιμούμε εσάς που είχατε αυτή την όμορφη ιδέα να βραβεύσετε τους άριστους μαθητές.

Μεταφέρω προς όλους τις εγκάρδιες πατρικές ευχές και την αγάπη του Προκαθημένου μας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄, εξ ονόματος του οποίου τελέσαμε τον Αγιασμό και ευλογήσαμε τη Βασιλόπιτα.

Ο Μακαριώτατος εύχεται προς όλους υγεία, ευτυχία και καλή και ειρηνική τη νέα χρονιά, η οποία όλοι επιθυμούμε να φέρει την ποθητή ελευθερία της τουρκοκρατούμενης γη μας.

Ιδιαίτερα, ο Μακαριώτατος συγχαίρει τα παιδιά που βραβεύονται απόψε, καθώς και όλα τα παιδιά της κοινότητας και της πατρίδας μας. Σας προσκαλεί ο Μακαριώτατος, Παιδιά, να επιδιώξετε να ενημερωθείτε για τους όρους και τις προϋποθέσεις  λήψης υποτροφίας από την Εκκλησία ή από τα κληροδοτήματα στα οποία η Εκκλησία μετέχει και εκπροσωπείται στην επιτροπή διαχείρισής τους.

Κλείνοντας, υψώνω μαζί σας ικετικά τα χέρια προς τη Σοφία του Θεού, τον Κύριο Ιησού Χριστό, το νηπιάσαντα στη Βηθλεέμ για τον καθένα από εμάς και για όλη την ανθρωπότητα, με τις πανίερες πρεσβείες την Παναγίας των Καθάρων και τις θερμές πρεσβείες των Αγίων μας, του Αγίου Δημητριανού Επισκόπου Κυθρέας, των Μεγαλομαρτύρων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Μαρίνης της Θαυματουργού, να έχουμε υγεία, σοφία, αγάπη και ειρήνη των ψυχών και των σωμάτων μας. Να έχουμε αλληλεγγύη και συγχωρητικότητα μεταξύ μας.

Παιδιά, σάς συγχαίρουμε εσάς και τους γονείς σας, και – όπως έλεγαν οι παλαιότεροι – «φερέλπιδες νέοι μας, ει ο Θεός βοηθός εν τω βίω», σάς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη ζωή και τις ευγενικές σας επιδιώξεις. Γνωρίζετε ότι η πόρτα του Γραφείου μου εδώ δίπλα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα όμως είναι ανοικτή για εσάς, τη νέα γενεά, την ελπίδα μας.

Η χάρις του Ενανθρωπήσαντος Ιησού Χριστού και εν σαρκί νηπιάσαντος δια της Υπεραγίας Θεοτόκου της Καθαρκώτισσας ας είναι μαζί με όλους μας και τους οικείους μας.

 

Χρόνια πολλά!

Καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά 2019!

 

Μετά πολλών ευχών

† Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post