1ο Προσκύνημα-Εκκλησιασμός στον Άγιο Νικόλαο της κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου (30 Δεκεμβρίου 2018)

1ο Προσκύνημα-Εκκλησιασμός στον Άγιο Νικόλαο της κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου (30 Δεκεμβρίου 2018)

Μέσα στον κατάμεστο από τους πιστούς Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της κατεχόμενης κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου, τελέστηκε την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018, Αγιασμός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, όπου και εορτάστηκε η μνήμη των πολιούχων Αγίων της κοινότητας, Αγίου Νικολάου, Οσίου Αντωνίου και Ιερομάρτυρος Πολυχρονίου.

Σαραντατέσσερα έτη μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974 οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητας, είχαν την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία κάτω από τις γνωστές συνθήκες, να αναβιώσουν νοερά όλες αυτές τις μνήμες που είχαν ασφαλίσει σαν πολύτιμο φυλακτό στα βάθη της ψυχής τους.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην ενανθρώπηση του Υιού του Θεού, μέσα από την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, η οποία λαμβάνει καινές διαστάσεις μέσα στο λειτουργικό χωροχρόνο της ζωής μας. Τούτο συμβαίνει, όπως εξήγησε ο Επίσκοπος, γιατί ακριβώς ο Κύριος

ημών Ιησούς Χριστός, η πηγή του φωτός που αγιάζει ολόκληρη την κτίση, γίνεται το κέντρο του επίγειου βίου μας.

Στη συνέχεια, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, επισήμανε πως το γεγονός της Γέννησης του Χριστού αποτελεί την πρώτη Θεοφανεία, και ταυτόχρονα, την φανέρωση της Θείας κλήσης του ανθρώπου ώστε με την συμμετοχή του στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και δει στην Μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Χριστού, να αγωνίζεται και να οικειοποιηθεί οντολογικά τα χαρίσματα που ο Θεός του χάρισε. 

Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε και συνεχάρη, την Εκκλησιαστική Επιτροπή,  το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους στην πραγματοποίηση του Εκκλησιασμού στον Ιερό Ναό της κοινότητας, στην οποία πολλοί μεγάλωσαν ή έζησαν πριν το 1974.

Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν εορτές και αρτοκλασία, καθώς και δέηση υπέρ υγείας όλων των εκτοπισμένων κατοίκων της κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου. Επίσης, τελέστηκαν Ιερά μνημόσυνα όλων των κληρικών, ιεροψαλτών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κοινότητας Λευκονοίκου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Ιερών εικόνων των Αγίων Νικολάου, Αντωνίου και Πολυχρονίου πέριξ του Ναού και όλοι οι πιστοί με ευλάβεια και ευσυνειδησία επικαλούνταν την χάρη των Αγίων ατενίζοντας βόρεια τις βουνοκορφές του Πενταδακτύλου, νότια τον κάμπο της Μεσαορίας και δυτικά το κοιμητήριο της κοινότητας με τα χαλάσματα του ναού του Οσίου Αντωνίου και τους σηλημένους τάφους των προγόνων μας.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους προσκυνητές ήσαν και αρκετοί από την Τρυπημένη, Λευκόνοικο και άλλα περίχωρα.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

*********************************************************

Ανακοίνωση-Πρόσκληση

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Νικολάου, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου προσκαλούν τους χωριανούς και όλους τους πιστούς στο πρώτο Προσκύνημα-Εκκλησιασμό στον Άγιο Νικόλαο Λευκονοίκου, την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018. Ώρα έναρξης: 07.30 π.μ.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post