Καθηγούμενος Ιωάννης: “Ο ανούσιος ηθικισμός και η φαρισαΐζουσα υποτίμηση του αδελφού μας”
Μέσα σε συγκινησιακό κλίμα και με ιερή κατάνυξη, την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019, τελέσθηκε μία από τις εξ αρχής του έτους προγραμματισμένες Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής του αγίου ενδόξου Αποστόλου Βαρνάβα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Πολλοί πιστοί προσήλθαν και αυτή τη φορά για να προσευχηθούν στον Ιδρυτή και προστάτη της αρχαιοτάτης Εκκλησίας της Κύπρου στο κατεχόμενο Mοναστήρι, το οποίο ανάγει την ίδρυσή του στα τέλη του 5ου αιώνα από τον αρχιεπίσκοπο Ανθέμιο.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα και πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου, συλλειτουργούντων κληρικών της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.
Ο Πανοσιολογιώτατος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας κήρυξε το θείο λόγο. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στους τρόπους της μετανοίας, όπως μας τους προβάλλει η ευλογημένη περίοδος του Τριωδίου. Επίσης, ερμήνευσε τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, σύμφωνα με την οποία, όπως τόνισε ο άγιος Καθηγούμενος, οφείλουμε να αντικρύζουμε στα πρόσωπα ενός εκάστου από τους συνανθρώπους μας τον ίδιο τον Χριστό, και κάθε πράξη, λόγος ή νόημά μας απέναντι στον αδελφό μας να ανεβαίνει προς τον Κύριο και Δημιουργό μας. Η ταπεινοφροσύνη ήταν η βασική αρετή για την οποία μίλησε ο Ιησούς στα πλήθη. Ακόμα κι όταν προερχόταν από έναν αμαρτωλό, ο Θεός την αναγνώριζε. Ο Ιησούς με την παραβολή του Τελώνη κατήγγειλε για άλλη μια φορά την έπαρση και την αυταρέσκεια των Φαρισαίων. Ο ίδιος προτιμούσε να συναναστρέφεται με τελώνες και αμαρτωλούς παρά με τους υποκριτές Φαρισαίους.
Στην εποχή μας, ανέφερε ο Καθηγούμενος, βλέπουμε ενσαρκωμένη τη μορφή του Φαρισαίου ακόμη και στους κόλπους της Εκκλησίας, από πολλούς, δήθεν καλούμενους «σωστούς χριστιανούς». «Ο στυγνός ευσεβισμός, η ανυπόφορη και απεχθής φαρισαΐζουσα υποτίμηση του «ακάθαρτου» και «υποδεέστερου πνευματικά» αδελφού, η αλαζονική νοοτροπία και η καμουφλαρισμένη έπαρση, ο παγερός και ανούσιος ηθικισμός, ο στείρος αυτοδικαιωτισμός και ο άνοστος καθωσπρεπισμός, είναι οι καρποί του αγώνα τους, που απέχουν κατά παρασάγγας από το αληθινό κήρυγμα μετανοίας του Κυρίου μας».
Τέλος, ευχήθηκε στους πιστούς να βιώνουν πάντοτε στις καρδιές τους τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, η οποία θα παρηγορεί, ενισχύει και συντροφεύει στις δοκιμασίες της ζωής.
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου