Οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως Λύσης εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην προσφυγιά (24-25 Μαρτίου 2019)

Οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως Λύσης εόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην προσφυγιά (24-25 Μαρτίου 2019)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα αλλά και συγκίνηση, οι εκτοπισμένοι της κωμοπόλεως Λύσης εόρτασαν τη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ι.ν. Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς.

Την Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019, τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτ. π. Ανδρέα Ανδρέου, και τους Λυσιώτες κληρικούς, Οικονόνομο π. Γεώργιο Καπαρής και Πρωτ. π. Σάββα Χατζηιωνά, μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Λύσης.

Στον πανηγυρικό εσπερινό παρέστησαν ο Βουλευτής Αμμοχώστου κ. Νίκος Κέττηρος, ο Αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Μάριος Χειρίδης, ο Δήμαρχος Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λύσης. Ο πρώην Δήμαρχος Λύσης και επίτιμος Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Λύσης κ. Ανδρέας Τοφιάς.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ξεκινά η πορεία της σωτηρίας μας και ταυτόχρονα φανερώνεται το «ἀπ΄ αἰῶνος Μυστήριον», όπως μας λέει το απολυτίκιο της εορτής. Ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε σε όλο το εκκλησίασμα και ιδιαίτερα στους Λυσιώτες εκτοπισμένους αδελφούς τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και ευχήθηκε και ο ίδιος σε όλους η θαυματουργός Παναγία της Λύσης να μας προστατεύει και να πρεσβεύει για όλους μας ενώπιον του Θρόνου του Πανάγαθου Θεού.

Επίσης, υπενθύμισε ότι η εικόνα της Παναγίας της Λύσης φυλάσσεται άχρι καιρού στον ι. ν. του Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, λόγω του ότι εδώ ιερουργεί από τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ο Λυσιώτης π. Γεώργιος Καπαρής.

Όλοι οι πιστοί προσκύνησαν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας της κατεχόμενης Λύσης, την οποία και λιτάνευσαν πέριξ του ναού.

Στο τέλος του Εσπερινού, σε σύντομη προσφώνηση, ο Δήμαρχος Λύσης, κ. Ανδρέας Καουρής, ευχαρίστησε θερμά τον Θεοφιλέστατο για όλο το έργο που επιτελεί, ως Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, για όλους τους εκτοπισμένους και ιδιαίτερα για τους Λυσιώτες. Χαρακτηριστικά ανάφερε «εμείς οι Λυσιώτες αισθανόμαστε τους παλμούς του και εκείνος με το ενδιαφέρον, τη συμπαράσταση και την πατρική αγάπη αισθάνεται την καρδιά μας».

Έπειτα, εγκαινιάστηκε η φιλανθρωπική αγορά που διοργάνωσε το Γυναικείο Τμήμα του Αθλητικού Σωματείου ΑΣΙΛ και κατόπιν πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης της Λύσης στη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού.

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος στο τέλος της Ακολουθίας προέστη της Δοξολογίας με την ευκαιρία της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Παναγίας Λύσης, για τη συνεργασία και την παρουσία όλων των μελών στον πανηγυρικό εσπερινό.

Διακ. Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post