1ο Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Τρυπημένης (23 Μαρτίου 2019)

1ο Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Τρυπημένης (23 Μαρτίου 2019)

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, κατάνυξη  και πνευματική χαρά, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από 45 έτη, προσκύνημα – εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας της κοινότητας Τρυπημένης, όπου εορτάστηκε, εκ μεταθέσεως, η μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τελέστηκε Αγιασμός, Όρθρος, Θεία Λειτουργία και η ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος συμπαραστατούμενος από τον Οικονόμο π. Μιχαήλ Περιπίτση, ο οποίος έλκει την καταγωγή από την Τρυπημένη.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με τον Ευαγγελισμό της Παναγίας μας από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, όλοι οι χριστιανοί ζούμε την επιστροφή του ανθρωπίνου γένους, διά της Θεοτόκου, εις την γη της Επαγγελίας. Πλέον όλο το ανθρώπινο γένος έχει τη δυνατότητα επανένωσής του με το Θεάνθρωπο Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστό, ο οποίος ήρθε στα ημέτερα και προσέλαβε διά της Υπεραγίας Θεοτόκου το σώμα και το αίμα μας, δηλ. ολόκληρη την ανθρώπινη φύση. Αυτή την ανθρώπινη φύση ανέστησε και θέωσε.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι όλοι οι Χριστιανοί, ως πλήρωμα της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας, καλούμαστε να είμαστε φως Χριστού και δι΄ ημών (των κληρικών) και υμών (των λαϊκών), να φωτίζεται η οικουμένη ολόκληρη. Μόνο εάν βάλουμε στη ζωή μας αρχή μετανοίας, αν αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο ειρηνικά, σεμνά και απλά θα έχουμε τη χάρη και την ευλογία του Χριστού στις σκέψεις, αποφάσεις και ενέργειές μας.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, ευχαρίστησε πρωτίστως τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο, τους Αγίους Ανδρόνικο και Αθανασία καθώς και τους Αγίους Ιεράρχες Πάππο και Αθανάσιο, επισκόπους Κυθρέας ναοί των οποίων βρίσκονταν στην Τρυπημένη που μας αξίωσαν του Εκκλησιασμού στη γη των προγόνων μας. Έπειτα ευχαρίστησε και συνεχάρη, την Εκκλησιαστική Επιτροπή,  το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας Τρυπημένης, καθώς και όλους όσους βοήθησαν και συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους στην πραγματοποίηση του Εκκλησιασμού στον Ιερό Ναό της κοινότητας, στην οποία πολλοί μεγάλωσαν ή έζησαν πριν το 1974.

Κατά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκαν εορτές και αρτοκλασία, καθώς και δέηση υπέρ υγείας όλων των εκτοπισμένων κατοίκων της κοινότητας Τρυπημένης. Επίσης, τελέστηκαν ιερά μνημόσυνα όλων των κληρικών, ιεροψαλτών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κοινότητας .

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ελεούσας πέριξ του Ναού και όλοι οι πιστοί με ευλάβεια και ευσυνειδησία επικαλούνταν τη χάρη και τις πρεσβείαις της. Η χαρμολύπη ήταν διαρκώς ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους καθώς και η ελπίδα για το αύριο.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post