Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ: Έκθεση Έργων Εικονογραφικής Τέχνης με θέμα: «Η Ανάσταση του Ιησού»
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
«Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ»
3 Απριλίου 2019.
Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζουμε απόψε την Έκθεση με θέμα «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ», η οποία αποτελεί καρπό του ετήσιου Διαγωνισμού αγιογραφίας που διοργανώνει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και φιλοξενείται ευγενώς από το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.
Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει 63 έργα σύγχρονης αγιογραφίας με την Ανάσταση του Θεανθρώπου, σε νέες εικαστικές εκφράσεις και καλλιτεχνικές αποτυπώσεις, χωρίς ωστόσο, να ξεφεύγουν από τους καθιερωμένους τύπους της βυζαντινής εικονογραφίας. Παράλληλα, στο χώρο αυτό που παρουσιάζεται η εν λόγω Έκθεση, στεγάζονται και οι πίνακες δυτικοευρωπαϊκής τέχνης της Συλλογής του Νίκου Δικαίου που αγοράστηκαν την δεκαετία του 1960 από τον Εθνάρχη Μακάριο, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο και τη δυνατότητα σύγκρισης των εικονογραφικών τεχνοτροπιών Ανατολής και Δύσης.
Η εικονογραφίες της Αναστάσεως, δείχνουν την προσπάθεια του κάθε ανθρώπου και ειδικά του καλλιτέχνη, να κατανοήσει, να βιώσει και να πληροφορήσει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το λαμπροφόρο γεγονός της Ανάστασης του Ιησού Χριστού. Φανερώνεται έτσι και διαιωνίζεται η έμπρακτη εκδήλωση της εσωτερικής βίωσης του μυστηρίου της Ανάστασης, καθώς έκαστος δύναται.
Η εικόνα στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αποτελεί μόνο μια μορφή Ορθόδοξης διδασκαλίας, αλλά την καθολική έκφραση της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης. Γι’ αυτό, δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε την εκκλησιαστική τέχνη έξω από τη ζωή της Εκκλησίας. Η εικόνα αποτελεί μια εκδήλωση της παράδοσης της Εκκλησίας, ισότιμη με τη γραπτή και την προφορική παράδοση. Η προσκύνηση των ιερών εικόνων του είναι ένα δόγμα της χριστιανικής πίστης, το οποίο αποκρυσταλλώθηκε και διατυπώθηκε στην Εβδόμη Οικουμενική Σύνοδο. Προέρχεται από το θεμελιώδες δόγμα της Εκκλησίας, της ομολογίας δηλαδή της ενανθρωπήσεως του Θεού: «μέγα ἐστὶ τὸ τῆς εὐσεβείας μυστήριον· Θεὸς ἐφανερώθη ἐν σαρκί» (Α΄ Τιμ. γ΄ 16). Η εικόνα του Θεανθρώπου είναι η μαρτυρία της πραγματικής και όχι φανταστικής σάρκωσής Του. Το ίδιο και τα ιερά γεγονότα που απεικονίζονται σε αυτές και εν προκειμένω, η Ανάσταση του Ιησού Χριστού.
Η Ανάσταση αποτελεί για μας τους πιστούς «ἑορτῶν ἑορτή καὶ πανήγυρη πανηγύρεων». Τη μέρα αυτή «πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καὶ γῆ, καὶ τὰ καταχθόνια». Και τούτο, διότι όλη η Κτίση γιορτάζει την πραγματικότητα της έγερσης του Χριστού. Αντικρύζοντας μια εικόνα της Ανάστασης ο κάθε πιστός -αλλά ακόμα και ο δύσπιστος- διαισθάνονται την κλήση: «Δεῦτε λάβετε φῶς ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός, καὶ δοξάσατε Χριστόν, τὸν ἀναστάντα ἐκ νεκρῶν».
Τελειώνοντας, εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας τόσο για τη διοργάνωση της παρούσας Έκθεσης, όσο και για το πολυποίκιλο έργο που επιτελεί ανάμεσα στα Κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή.
Τέλος, συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι άοκνα εργάστηκαν για τη διοργάνωσή της Έκθεσης. Ευλογημένη Ανάσταση σε όλους!
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
3 Απριλίου 2019.
************************************************************
ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού αγιογραφίας που διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ από τις 3 Απριλίου έως τις 10 Μαϊου 2019, η έκθεση «Η Ανάσταση του Ιησού». Η Έκθεση παρουσιάζει 63 έργα σύγχρονης αγιογραφίας που επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή ειδικών του διαγωνισμού. Στα έργα αυτά αναζητήθηκαν και αναδείχθηκαν νέες εικαστικές εκφράσεις και αποτυπώσεις του θέματος της Ανάστασης στη χριστιανική Ανατολή, βασισμένες ωστόσο στους καθιερωμένους τύπους της βυζαντινής εικονογραφίας.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) – που συμπλήρωσε πέρυσι τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της – πρωτοπαρουσίασε την Έκθεση αυτή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Η ΔΣΟ είναι οργάνωση στην οποία συμμετέχουν επίσημες Κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες είκοσι πέντε χωρών, καθώς επίσης και πέντε ομάδες βουλευτών από άλλα κοινοβούλια. Με τη δράση της και τις πρωτοβουλίες της συμβάλλει στη διαμόρφωση του σύγχρονου γίγνεσθαι μέσα από την εμπειρία της Χριστιανικής και δη της Ορθόδοξης παράδοσης.
Η Ανάσταση του Ιησού Χριστού αποτελεί το κεντρικό και θεμελιώδες γεγονός της χριστιανικής πίστης, ζωής και θεολογίας. Το Πάσχα, η εορτή των εορτών, αποτελεί ελπίδα και φως για εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη και ανά τον κόσμο εορτάζεται από τους χριστιανούς με τον ίδιο πόθο, χαρά και λαμπρότητα. Η εικαστική απεικόνιση του εν λόγω γεγονότος κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ιστορία της χριστιανικής εικονογραφικής τέχνης.
Πρέπει να τονισθεί ότι το ενδιαφέρον της Δ.Σ.Ο. και η δραστηριότητά της καλύπτει τον χώρο της παράδοσης του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου μαζί με αυτόν των αρχαίων ανατολικών εκκλησιών. Ως εκ τούτου, ο όρος «βυζαντινή τέχνη» θα πρέπει να προσληφθεί στην ευρεία της έννοια, ώστε να καλύπτει και την εκκλησιαστική–λειτουργική αγιογραφική τέχνη όλων αυτών των λαών και παραδόσεων.
Η Έκθεση φιλοξενείται φέτος στο Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην αίθουσα Δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής, όπου φιλοξενούνται πίνακες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα από τη Συλλογή Νίκου Δίκαιου που αγοράστηκαν από τον Εθνάρχη Μακάριο τη δεκαετία του 1960 από τη Λυών της Γαλλίας. Τα έργα σύγχρονης βυζαντινής αγιογραφίας που φιλοξενούνται στον χώρο αυτό αντιπαρατίθενται με θρησκευτικά έργα δυτικής τέχνης δίδοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συγκρίνουν τις διαφορετικές τεχνοτροπίας στην απεικόνιση του Θείου. Τον σχεδιασμό της Έκθεσης στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ανέλαβε ο αρχιτέκτονας κ Σπύρος Νάσαινας.
Διάρκεια Έκθεσης: 3 Απριλίου – 10 Μαΐου 2019
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 13:00 και 14:00-16:30
Πινακοθήκη Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (Α΄ Οροφος)
www.makariosfoundation.org.cy