Έναρξη εκδηλώσεων για την Πορεία Χριστοδούλας (Πέμπτη 11.04.19)

Έναρξη εκδηλώσεων για την Πορεία Χριστοδούλας (Πέμπτη 11.04.19)

Άρχισαν την Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019, οι εκδηλώσεις για την Πορεία Χριστοδούλας, την οποία οργανώνει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο θέμα του καρκίνου, για συμπαράσταση στους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους και να συλλεγούν εισφορές για υποστήριξη του έργου του, του οποίου κορυφαίο είναι το Ίδρυμα Αροδαφνούσα, το οποίο εδώ και δεκαετίες προσφέρει ανακουφιστική φροντίδα σε καρκινοπαθείς.

Από το πρωί, με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών, άρχισε η διεξαγωγή του οδικού εράνου, στο πλαίσιο της 44ης Πορείας Χριστοδούλας, η οποία έγινε για πρώτη φορά το 1976, με σύσσωμη την ηγεσία του τόπου να καλεί το κοινό να στηρίξει για ακόμη μια χρονιά το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Ο έρανος θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και την Κυριακή, 14 Απριλίου θα γίνει σειρά φιλανθρωπικών εκδηλώσεων με κορυφαία την Πορεία Χριστοδούλας, η οποία θα διεξαχθεί σε διάφορα μέρη της Κύπρου, όπως τη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο και την Επαρχία Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία η εκκίνηση θα γίνει στις 10.30 από το Δημοτικό́ Αθλητικό́ Κέντρο Στροβόλου, παρά το πάρκο Αγίου Δημήτριου. Η Πορεία Χριστοδούλας γίνεται σε ανάμνηση της πορείας της καρκινοπαθούς Χριστοδούλας η οποία έφυγε πρόσφυγας από τις κατεχόμενες περιοχές και πήγε στις ελεύθερες περιοχές. Έτσι, η Πορεία γίνεται για να τονωθεί το ενδιαφέρον, η αγάπη και η συμπαράσταση σ’ όσους πάσχουν από καρκίνο και τις οικογένειες τους και οι εκδηλώσεις της σκοπό έχουν να ενισχύσουν τις προσπάθειες πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου και αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.

Όσοι θέλουν να εισφέρουν για να βοηθήσουν το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, αλλά δεν έχουν συναντήσει εθελοντές του εράνου, μπορούν να το κάνουν διαδικτυακά με εισφορές στο www.stimaxi.com.cy και μέσω SMS στο 7060: CAS 5 για εισφορές €5, CAS 3 για εισφορές €3, CAS 1 για εισφορές €1.

Ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Αδάμος Αδάμου, σε δηλώσεις του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων, έστειλε το μήνυμα ότι ο καρκίνος δεν είναι ασθένεια ανίκητη. Σημείωσε ότι το ποσοστό επιβίωσης καρκινοπαθών από τις 200 διαφορετικές μορφές καρκίνου που είναι γνωστοί σήμερα ξεπερνά το 50%.

Υπενθύμισε ότι ο καρκίνος στην Κύπρο είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και όχι η πρώτη όπως είναι σε άλλες χώρες και ότι δεν πρέπει να φοβίζει η διάγνωση του καρκίνου, γιατί όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο καλά αποτελέσματα αναμένεται να φέρει η θεραπευτική αγωγή. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια όπως τις άλλες, την οποία παλεύει ο άνθρωπος. Έστειλε το μήνυμα ότι η συμπαράσταση στον ασθενή από την οικογένειά του είναι ό,τι καλύτερο, πέραν από τη συμβολή της επιστήμης στη θεραπεία του καρκίνου.

Ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμβολή του, προκειμένου ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν στους πολίτες που θα τους αγγίξει αυτή η ασθένεια, τόσο μέσω του Κέντρου Αροδαφνούσα, όσο και με αλλά προγράμματά του.

Σημείωσε επίσης ότι φέτος θα λειτουργήσει το ανακαινισμένο κτίριο της «Αροδαφνούσας», το οποίο θα διαθέτει 26 κρεβάτια, και θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο η προσφορά υπηρεσιών παρηγορητικής και υποστηρικτικής αγωγής, που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη θεραπεία των καρκινοπαθών και ως τέτοιο πρέπει να αντικρίζεται.

Με την έναρξη του εράνου το πρωί, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Βουλής (ο Πρόεδρός της), κομμάτων, του Δημου Λευκωσίας, της Αστυνομίας και της Τράπεζας Κύπρου, κύριου υποστηρικτή της Πορείας Χριστοδούλας, έκαναν τις εισφορές τους και κάλεσαν το κοινό να συνεισφέρει και να συνεργασθεί για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Την εισφορά της Εκκλησίας της Κύπρου κατέθεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και ανέφερε ότι σήμερα γίνεται πράξη για ακόμη μια φορά αυτό που γίνεται καθημερινά αθόρυβα και απληροφόρητα στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, σύμφωνα με το αγιογραφικό «ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με» (Ματθ. 25, 36). Επίσης, σε ανοικτό ζωντανό τηλεοπτικό δίκτυο, μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, του κλήρου και του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου σε όλους τους παρευρισκόμενους, στους εθελοντές συμπολίτες μας και ιδιαίτερα έστειλε μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας στους ανθρώπους που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου.

Ακόμη, ο Μεσαορίας Γρηγόριος τόνισε ότι, πέρα από την προσπάθεια των ιατρών και των νοσηλευτών για θεραπεία του καρκίνου και συμπαράσταση στους ασθενείς, μέσα από τις γνώσεις, την επιστημοσύνη και την ανθρώπινη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης, κρίνεται   ιδιαίτερα σημαντική συμβολή για τη θεραπεία η Πίστη, η θέληση για ζωή και η συνεργασία με αγάπη και διάκριση του ασθενή και του οικογενειακού περιβάλλοντός του.  Για αυτή την τελευταία επισήμανση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αφορά το 80% της αποθεραπείας του ασθενή. Τέλος, ο Επίσκοπος σημείωσε ότι είναι μεγάλη η αξία της εσωτερικής δύναμης που έχει ο καθένας, με την προσευχή, την αγάπη και τη συμπάθεια, ώστε να είναι κοντά στους ασθενείς, και να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post