Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου προς τη γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας

Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου προς τη γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

κ.κ. Χρυσοστόμου

προς τη γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας

Μάϊος 2019

 

Μέσα στο λαμπροφόρο κλίμα της Αναστάσεως χαιρετίζουμε τον εφετινό εορτασμό για την Πολύτεκνη Μάνα, που με κόπο και αγάπη εδώ και πολλά χρόνια η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων διοργανώνει.

Η πολύμορφη προσφορά της μητέρας στην οικογένεια, αλλά και στην κοινωνία, είναι αναμφισβήτητη. Η μητέρα είναι το βασικό κύτταρο όχι μόνο για τη συνέχιση, αλλά και για τη διαμόρφωση της ζωής. Από τους κόπους και τους αγώνες της μητέρας εξαρτάται η ύπαρξη και η ανάπτυξη της οικογένειας και η επιβίωση του ανθρωπίνου γένους. Από τους κόπους, ακόμη, τους δικούς της, από τους ίδρωτες, της αγωνίες και τις φροντίδες της, εξαρτάται κατά μέγα μέρος η καλή θεμελίωση και η δυνατότητα εξέλιξης της ατομικής και της κοινωνικής ζωής. Είναι απ’ όλους παραδεκτό ότι, πίσω από την ηθική, την πνευματική, την πολιτιστική και την κοινωνική πρόοδο μιας οικογένειας, μιας κοινωνίας και ενός ακόμη έθνους, βρίσκεται πάντοτε η καλή και άξια της αποστολής της μητέρα.

Ιδιαίτερη, βέβαια, είναι η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός μας προς την πολύτεκνη μητέρα. Και τούτο, γιατί η ζωή της είναι γεμάτη από πόνους, από αγωνίες, από αγάπη, από θλίψεις, αλλά και από χαρές. Γενικά, η πολύτεκνη μητέρα σηκώνει στους ώμους της σε όλη της τη ζωή ένα μεγάλο σταυρό. Αλλά, συγχρόνως, έχει και τη χαρά, σαν κατορθώσει να τον σηκώσει επάξια, να γεύεται στο τέλος και τη χαρά μιας ιδιαίτερης ανάστασης.

Στη ζωή όλων μας έρχονται ώρες πικρές. Όμως δεν είμαστε μόνοι. Η μάνα μας είναι εδώ. Στέκεται δίπλα μας γιατί είναι Μάνα… Και η Μάνα, οι μάνες δεν φεύγουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, χαιρόμαστε ξεχωριστά, γιατί ορθά και δίκαια η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη προς τιμή της Πολύτεκνης Μάνας. Ως Ελληνισμός της Κύπρου, που αγωνιζόμαστε ενάντια στην τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου μας και για εθνικοθρησκευτική επιβίωση στη γη των πατέρων μας, αισθανόμαστε πολλαπλάσιο το χρέος προς τις πολύτεκνες μητέρες. Όλες τους, αλλά και η καθεμιά ξεχωριστά, αποδεικνύονται αγωνίστριες της ζωής. Αναδεικνύονται, ακόμη, και ηρωίδες στον αγώνα επιβίωσης και δικαίωσης του λαού μας. Γι’ αυτό και δικαιολογημένα εκφράζουμε προς αυτές το θαυμασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας. Χρέος όλων είναι η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και συμπαράστασης τόσο προς αυτές, όσο και προς τις οικογένειές τους. Τούτο, πέρα από το ότι είναι ανθρωπιστικό καθήκον, αποτελεί και ύψιστο εθνικό χρέος.

Δεν παραλείπουμε να τονίσουμε εδώ ότι σεις, οι πολύτεκνοί μας, εκτός από ήρωες του μόχθου και του αγώνα της καθημερινότητας, είστε παράλληλα και οι μοναδικοί ίσως εναπομείναντες ήρωες στον αγώνα εθνικοθρησκευτικής επιβίωσης του λαού μας. Και τούτο γιατί, δυστυχώς, οι καταστροφικές για την οικογένεια συνήθειες και επιλογές συμβίωσης της εποχής μας -που πλέον λαμβάνουν και νομική υπόσταση- καλλιεργούν, μαζί με άλλα, και την αποφυγή της τεκνογονίας και δίνουν το τελικό θανάσιμο κτύπημα κατά του θεσμού της οικογένειας. Δυστυχώς, λίγοι είναι εκείνοι, οι οποίοι έχουν τη διορατικότητα να αντιληφθούν ότι η αποσύνθεση αυτή του κοινωνικού μας ιστού απειλεί πλέον ανοικτά και την ίδια τη συνέχιση της ύπαρξής μας ως κυπριακού Ελληνισμού.

Αγαπητές μας πολύτεκνες Μητέρες,

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε τη σημερινή Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας και ευχόμαστε όπως ο Αναστάς Χριστός ευλογεί και ενισχύει όλους τους πολύτεκνούς μας στους δύσκολους αγώνες και στις ανηφοριές της ζωής, που συναντούν στην πορεία τους. Ευχαριστούμε.

 

Ευχέτης προς Κύριον

†Ο Κύπρου Χρυσόστομος

 

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
          5 Μαΐου 2019.  

Print Friendly, PDF & Email

Share this post