Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε την Εκκλησία και όχι τα προσωπικά συμφέροντα»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε την Εκκλησία και όχι τα προσωπικά συμφέροντα»

Στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος βρέθηκε για δύο ημέρες στην Αθήνα.

Ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με Προκαθημένους Τοπικών Εκκλησιών, σχετικά με το θέμα που αφορά την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δηλώνει αισιόδοξος, τονίζοντας ότι οι επισκέψεις του, έχουν στεφθεί με επιτυχία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ROMFEA.GR

Μακαριώτατε, τις ημέρες αυτές πραγματοποιήσατε επισκέψεις στο Πατριαρχείο Σερβίας, το Πατριαρχείο Βουλγαρίας και στην Εκκλησία της Ελλάδος, όπου συναντηθήκατε με τους Προκαθημένους. Πείτε μας, γιατί γίνονται οι συνομιλίες αυτές;

Θέλοντας να υπηρετήσω την Ορθοδοξία μας, είδα ότι ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε το οποιοδήποτε παρατράγουδο και μη γένοιτο να φτάσουμε σε σχίσμα, έπρεπε κάποιος από όλους τους αδελφούς Προκαθημένους, να αναλάβει να πλησιάσει όλους τους Προκαθημένους και να κάνει ένα είδος συντονισμού, βέβαια με την σύμφωνη γνώμη του Παναγιωτάτου. Ούτως ώστε να έχουμε σύμφωνη γνώμη οι πάντες για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να έχουμε μία συμφωνία όλοι μας.

Γιατί, μετά τον Τόμο Αυτοκεφαλίας που εξέδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όλοι μας είμεθα κουμπωμένοι και δεν κινήθηκε κανείς. Πιστεύω ότι ορθώς δεν κινήθηκε κανείς, γιατί αν προσπαθούσαν άλλοι μεν να στηρίξουν τον Κωνσταντινουπόλεως, άλλοι να στηρίξουν τον Μόσχας, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα είχαμε σχίσμα! Κάτι τέτοιο, πάση θυσία έπρεπε να αποφευχθεί.

Τότε θεώρησα καλό, αφού το συζήτησα πρώτα με τον φίλτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, να προσεγγίσουμε τον Παναγιώτατο, ο οποίος είχε τους ενδοιασμούς του, αλλά στο τέλος είχαμε τη σύμφωνη γνώμη ότι με πολλή προσοχή, πολύ σεβασμό, πολύ αγάπη θα πλησιάσουμε όλους τους Προκαθήμενους και θα συζητήσουμε μαζί τους, το θέμα αυτό και να φτάσουμε σε αίσιο πέρας. Αυτή είναι η προσπάθεια μου!

Από την πρώτη στιγμή τηλεφώνησα στον Άγιο Αλβανίας να πάμε μαζί, όμως λόγω της ηλικίας, και λόγω των προβλημάτων που έχει με τα μάτια του, αλλά και πιέσεις που δέχτηκε μου ζήτησε να μην έρθει. Όμως μου είπε: «Πήγαινε, θα είμεθα σε επαφή! Σου εύχομαι καλές επιτυχίες! Εμείς θα τα λέμε, και όταν έρθει η ώρα και το πιστεύω αυτό, θα πρέπει να γίνει ένας δεύτερος γύρος με μία αστραπιαία επίσκεψη».

Στις συναντήσεις μου, που είχα έθεσα πολλές ερωτήσεις, τόσο στους Προκαθημένους όσο και στους συμβούλους τους, γιατί δεν ήθελα να φύγω από κάποιον Προκαθήμενο και να αφήσω απορίες.

Πιστεύω οι επισκέψεις μου, στους αδελφούς Προκαθημένους έχουν στεφθεί με επιτυχία! Ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στο θέμα, και πιστεύω ο συντονισμός που προσπαθούμε να κάνουμε θα τελεσφορήσει.

Μακαριώτατε, πιστεύετε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να ξεκινήσουν έναν διάλογο επί του θέματος;

Μόνοι τους, δεν μπορούν, γι’ αυτό επεμβαίνουμε εμείς! Σε διάλογο θα μπούμε όταν έρθει η ώρα και θα είμαστε όλοι μαζί.

Ακούγεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα είναι η πρώτη Εκκλησία, που θα αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Πιστεύετε ότι ισχύει κάτι τέτοιο;

Πιστεύω πως αν βρεθεί μια Εκκλησία να συμφωνήσει με τον έναν, η να βρεθεί μία άλλη Εκκλησία να συμφωνήσει με τον άλλον, αυτό θα είναι μεγάλο κακό! Μπορεί να φτάσουμε σε σχίσμα.

Το καλύτερο είναι να συμφωνήσουμε και η απόφαση να παρθεί από όλους, διότι δεν θα ωφελήσει η απόφαση του ενός, και θα γίνει αυτό που φοβόμουνα.

Και εγώ θα μπορούσα να πάρω απόφαση υπέρ του ενός ή υπέρ του άλλου, αλλά το θεωρώ κακό. Γι’ αυτό και δεν το κάναμε!

Πληροφορούμε ότι την άλλη εβδομάδα θέλει να με επισκεφτεί στην Κύπρο ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, και είπα, ναι θα τον δω. Δεν ξέρω όμως τι θέλει, αλλά να είστε σίγουρος ότι θα του απαντήσω ευθέως!

Εγώ δεν είμαι με το μέρος ούτε του ενός ούτε του άλλου, το θεωρώ πολύ κακό! Και αρνητικό να συνταχθώ ή με τον έναν ή με τον άλλον. Θα συνταχθώ με την Εκκλησία, όχι με πρόσωπα.

Πυξίδα και γνώμονας των ενεργειών μας, όπως έχω ξανά δηλώσει πρέπει να είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας. Το ξαναλέω δεν πρέπει να σταθούμε σε πρόσωπα, αλλά να κοιτάξουμε την Εκκλησία.

Αυτές είναι οι απόψεις μου, αυτές είναι οι σκέψεις μου, που προσπαθώ να εμπεδώσω σε όλους, διότι πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε την Εκκλησία και όχι τα προσωπικά συμφέροντα, τα οποία πρέπει να τα αφήσουμε στη μπάντα.

Πιστεύετε, Μακαριώτατε ότι στο θέμα της Ουκρανίας έγιναν λάθη;

Δεν είναι σωστό να πω τι είναι λάθος και τι δεν είναι! Αυτά έχουν γίνει! Εκείνο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι πως θα βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να σμικρυνθεί η απόσταση και να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, πρέπει όλοι να είμεθα φίλοι, δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα. Η Εκκλησία είναι μία και πρέπει όλοι να συμβάλουμε να ανυψώνεται, ενώ την Ορθοδοξία πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

Κλείνοντας, Μακαριώτατε θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είστε αισιόδοξος για το εν λόγω ζήτημα.

Αγαπητέ κύριε Πολυγένη, είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, διότι τις σωστές ενέργειες τις ευλογεί ο Θεός!

Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την ευλογία του Θεού, διότι θα εργαστούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, με πίστη, με αγάπη για το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας του Χριστού.

Πηγή: romfea.gr

Print Friendly, PDF & Email

Share this post