Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Έχουμε τα δικά μας φώτα, ας μην περιμένουμε από τους ξένους»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Έχουμε τα δικά μας φώτα, ας μην περιμένουμε από τους ξένους»

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στον συνοικισμό της Λακατάμιας τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος κατά την Κυριακή του Τυφλού. Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης και οι κληρικοί του ναού.

Στο Κοινωνικό, ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, όπου ανάμεσα σε άλλα είπε: «Ο ίδιος ο Κύριος μάς αποκαλύπτει τον λόγο της τυφλώσεως του σημερινού πρωταγωνιστή της περικοπής μας.  «Ὅταν ἐν τῷ κόσμῳ ὦ, φῶς εἰμι τοῦ κόσμου». Επομένως, όπου δεν είμαι εγώ, θα υπάρχει και απουσία του φωτός. Η απομάκρυνση του ανθρώπου από την πηγή του Φωτός, τον Θεό, είναι η βασική αιτία του σημερινού μας σκότους. Οι απόστολοι, οι οποίοι ακόμη δεν είχαν φωτιστεί πνευματικά και σκέφτονταν ανθρώπινα, απορούσαν για την αιτία της τυφλώσεως του νέου εκείνου. Οι Φαρισαίοι, τυφλοί όντες, αμφέβαλλαν ακόμη και για το αν ήταν ο ίδιος άνθρωπος με εκείνον που ήξεραν μέχρι τότε. Οι γονείς του θεραπευμένου τυφλού, τυφλοί και οι ίδιοι πνευματικά, φοβούνταν να ομολογήσουν τα μεγαλεία που εποίησε ο Θεός στο παιδί τους, κι έμειναν τυφλοί.

Την πραγματική ψυχική γαλήνη, την χαρά, την αγάπη, όλους εκείνους τους καρπούς του Πνεύματος που μάς χάρισε ο Χριστός με το φως Του, δυστυχώς βλέπουμε ότι μεγάλη μερίδα του λαού μας τά ξεχνά, αδιαφορεί, αν και είμαστε λαός υπέροχος, εν τούτοις απέναντι από όλους εκείνους που έχουν πίστη, αγάπη, ελεημοσύνη υπάρχουν κι οι άλλοι που δεν τα ασπάζονται. Το ήθος και η παράδοση του τόπου μας, του κυπριακού ελληνισμού, δεν βρίσκει δυστυχώς την αναμενόμενη στήριξη σ’ αυτό που ονομάζουμε Ευρώπη και Δυτικός Πολιτισμός. Ας μην περιμένουμε από τους ξένους να μάς δώσουν ήθος, έχουμε μία ανεκτίμητη κληρονομιά, τα δικά μας φώτα, την διδασκαλία του Χριστού μας. Το φως του Χριστού ας είναι ο βασικός οδοδείκτης μας».

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post