Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην κατεχόμενη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα
Με τα λεωφορεία από όλα τα μέρη της Κύπρου να συρρέουν από νωρίς το πρωί και με το Καθολικό της Μονής να ασφυκτιά κυριολεκτικά από το πλήθος των πιστών, η Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα εόρτασε και φέτος την μνήμη του αγίου της, ενδόξου αποστόλου Βαρνάβα.
Των πανηγυρικών ακολουθιών του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Ιωάννης Ιωάννου, συλλειτουργούντων του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπ. Κωνσταντίας Αρχιμ. κ. Αυγουστίνου Κκαρά και άλλων κληρικών.
Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα ήταν και η Γερόντισσα της Μονής Παντανάσσης Κοτσιάτη αδελφή Επιφανία με συνοδεία αδελφών της Μονής, βουλευτές, εκπρόσωποι των αρχών κ.α.
Ο άγιος Καθηγούμενος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του τόσο στην καθοριστική για την Εκκλησία της Κύπρου παρουσία του Αποστόλου Βαρνάβα στο νησί, όσο και για τα μηνύματα ενότητας και ειρήνης που πηγάζουν από την εορτή της Αναλήψεως, της οποίας τα μεθέορτα διανύουμε.
Ο Απ. Βαρνάβας, όπως είπε στο κήρυγμά του Πανοσιολογιώτατος, αναφέρεται για πρώτη φορά στις Πράξεις των Αποστόλων. Ηταν μια σημαίνουσα προσωπικότητα της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Γι’αυτό όταν πληροφορήθηκαν ότι στην Αντιόχεια κάποιοι κηρύττουν τον Χριστό, έστειλαν τον Βαρνάβα, για να εξακριβώσει, αν πρόκειται περί γνησίου χριστιανικού κηρύγματος. Όταν διεπίστωσε εκεί ο Βαρνάβας την ορθότητα της χριστιανικής διδασκαλίας ” εχάρη ” τονίζει το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων και αναφέρεται ακόμα ότι ο Βαρνάβας ” ην ανήρ αγαθός και πλήρης πνεύματος Αγίου και πίστεως “. Στην συνέχεια συνάντησε στην Ταρσό τον Απ. Παύλο και έμειναν για ένα χρόνο στην Αντιόχεια κηρύττοντας με επιτυχία το Ευαγγέλιο. Μαζί ήλθαν στην Κύπρο, στην Πρωτεύουσα τότε Σαλαμίνα και από εκεί προχώρησαν στην Πάφο ευαγγελιζόμενοι τον Χριστό.
Αργότερα ο Βαρνάβας, που ήταν Κύπριος την καταγωγή, ξαναγύρισε στην Κύπρο και οργάνωσε την Εκκλησία της Κύπρου. Έγινε ο πρώτος Επίσκοπος Σαλαμίνος. Αμέσως χειροτόνησε Επισκόπους στα μεγάλα κέντρα του νησιού. Στο Κίτιο ( Λαρνακα ) τον Αγ. Λάζαρο τον τετραήμερο, στην Ταμασό τον Αγ. Ηρακλείδιο, στην Αμαθούντα τον Μνημόνιο και αρκετούς ακόμα επισκόπους σε όλο το νησί και έτσι οργάνωσε την Εκκλησία. Γι’ αυτό και θεωρείται ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο Απ. Βαρνάβας, θεωρείται ο πρώτος από τους εβδομήκοντα αποστόλους και είχε όλα τα χαρακτηριστικά της αποστολικότητας· την κλήση από τον Χριστό και την Εκκλησία, την αποστολή, τον διωγμό. Ο Τάφος του και η Μονή του βρίσκονται εδώ στα κατεχόμενα. Η ανακάλυψη αυτού του Τάφου τον 5ον αιώνα ήταν κι η αφορμή, για να γίνει η Εκκλησία της Κύπρου Αυτοκέφαλη.
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου