Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας κ.Γρηγορίου στη γιορτή της Πολύτεκνης Μητέρας της Κοντέας, Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Χαιρετισμός Επισκόπου Μεσαορίας κ.Γρηγορίου στη γιορτή της Πολύτεκνης Μητέρας της Κοντέας, Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Την Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Αραδίππου, στη Λάρνακα, σεμνή εκδήλωση, κατά την οποία τιμήθηκαν 39 Πολύτεκνες Κοντεάτισσες.
Την πρωτοβουλία να τιμηθούν οι εκτοπισμένες πολύτεκνες μάνες είχε το Προσφυγικό Σωματείο «Η Κοντέα».
Στην εκδήλωση προσκλήθηκε να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.
Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (Διαμερίσματος Μεσαορίας).
Ο Επίσκοπος Μεσαορίας μίλησε στην εκδήλωση και μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του Μακαριωτάτου, προς όλες τις μητέρες, τους εμπνευστές της εκδήλωσης και σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Επίσης, ο Μεσαορίας Γρηγόριος προσέφερε τα δώρα της πατρικής αγάπης και ευλογίας του Μακαριωτάτου προς τις τιμώμενες μητέρες.

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΑΣ
Αραδίππου, Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

 

Η πολύμορφη προσφορά της μητέρας στην οικογένεια, αλλά και στην κοινωνία, είναι αναμφισβήτητα τεράστια. Αυτή την προσφορά τιμά σήμερα μαζί μας στα πρόσωπα όλων των τιμώμενων πολύτεκνων μητέρων και όλων των μητέρων ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος, τον οποίο εκπροσωπώ και του οποίου σας μεταφέρω τις πατρικές ευχές και την αγάπη, καθώς και τα δώρα της ευλογίας του.

Η μητέρα είναι το βασικό κύτταρο για τη συνέχιση και τη διαμόρφωση της ζωής. Από τους κόπους και τις θυσίες της μητέρας εξαρτάται η ύπαρξη και η ανάπτυξη της οικογένειας και η επιβίωση του ανθρωπίνου γένους. Είναι απ’ όλους παραδεκτό ότι, πίσω από την ηθική, την πνευματική, την πολιτιστική και την κοινωνική πρόοδο μιας οικογένειας, μιας κοινωνίας και ευρύτερα ενός έθνους, βρίσκεται πάντοτε η καλή μητέρα, η άξια της αποστολής της.

Ιδιαίτερη είναι η συμπάθεια, η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός μας προς την πολύτεκνη μητέρα. Και τούτο, γιατί η ζωή της είναι γεμάτη από πόνους, από αγωνίες, από αγάπη, από θλίψεις, αλλά και από χαρές, δώρα του Αγίου Πνεύματος. Κατεξοχήν η πολύτεκνη μητέρα σηκώνει στους ώμους της σε όλη της τη ζωή ένα μεγάλο σταυρό, τον οποίο όταν κατορθώσει, με τη βοήθεια του Θεού να τον σηκώσει επάξια, τότε πρώτη γεύεται και τη χαρά της ανάστασης ως γλυκιά γεύση των κόπων της και των προσευχών της.

Ο Λιβάνιος ποιητής Χαλίλ Γκιμπράν γράφει: «Η μητέρα είναι τα πάντα. Αυτή είναι η παρηγοριά μας στη θλίψη, η ελπίδα μας στη δυστυχία και η δύναμή μας στην απελπισία. Είναι η πηγή της αγάπης, του ελέους, της συμπόνοιας και της συγχώρεσης. Αυτός που χάνει τη μητέρα του χάνει μια αγνή ψυχή που τον ευλογεί και τον προστατεύει συνεχώς».

Ο Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης γράφει για την προτροπή της μάνας στο παιδί της: «Φτάσε όπου δεν μπορείς παιδί μου! Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες … . Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες!».

Για όλους αυτούς τους λόγους, χαιρόμαστε ξεχωριστά, γιατί ορθά και δίκαια η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη προς τιμή της Πολύτεκνης Κοντεάτισας Μάνας. Ως Ελληνισμός της Κύπρου, που αγωνιζόμαστε για επιβίωση και διατήρηση της ταυτότητάς μας στη γη των πατέρων μας, ένεκα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος της νήσου μας, αισθανόμαστε πολλαπλάσιο το χρέος προς τις πολύτεκνες μητέρες. Όλες τους, αλλά και η καθεμιά ξεχωριστά, αποδεικνύονται αγωνίστριες της ζωής. Γι’ αυτό και δικαιολογημένα εκφράζουμε προς αυτές το θαυμασμό, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας. Χρέος όλων είναι η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και συμπαράστασης τόσο προς αυτές, όσο και προς τις οικογένειές τους. Τούτο, πέρα από το ότι είναι ανθρωπιστικό καθήκον, αποτελεί και ύψιστο εθνικό χρέος.

Και τούτο γιατί, δυστυχώς, οι καταστροφικές για την οικογένεια συνήθειες και επιλογές συμβίωσης της εποχής μας, οι οποίες λαμβάνουν και νομική υπόσταση, καλλιεργούν, μαζί με άλλα, και την αποφυγή της τεκνογονίας και δίνουν το τελικό θανάσιμο κτύπημα κατά του θεσμού της οικογένειας. Δυστυχώς, λίγοι είναι εκείνοι, οι οποίοι έχουν τη διορατικότητα να αντιληφθούν ότι η αποσύνθεση αυτή του κοινωνικού μας ιστού απειλεί πλέον ανοικτά και την ίδια τη συνέχιση της ύπαρξής μας ως κυπριακού Ελληνισμού στη νήσο μας.

Δεν χρειάζεται να διαβεβαιώσουμε ότι η Εκκλησία ως στοργική μητέρα όλων, όπως και στο χθες και το σήμερα, έτσι και στο μέλλον, θα συνεχίσει να περιβάλλει με όλη της την αγάπη την πολύτεκνη μητέρα και γενικότερα την πολύτεκνη οικογένεια, ηθικά, πνευματικά και υλικά. Να πούμε, όμως, και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: Ότι δηλαδή, εκτός από τις πολύτεκνες μητέρες, τιμούμε και θαυμάζουμε και τους πολύτεκνους πατέρες, που στέκονται πιστοί και καρτερικά σηκώνουν και αυτοί, από τη δική τους μεριά, μέχρι τέλους το ζυγό της ανατροφής και της συντήρησης των παιδιών τους κάτω από την συζυγική στέγη την «κατ’ οίκον Εκκλησία» κατά τον Απόστολο των Εθνών Παύλο.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε τη σημερινή Γιορτή της Μεσαρίτισας Πολύτεκνης Μάνας της Κοντέας. Συγχαίρουμε το Προσφυγικό Σωματείο «Η Κοντέα» και ευχόμαστε όπως ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός, με τις πρεσβείες των Αγίων μας, του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος, του ζεύγους Ανδρονίκου και Αθανασίας, ευλογεί και ενισχύει όλους τους πολύτεκνούς μας στους δύσκολους αγώνες και στις ανηφοριές της ζωής, που συναντούν στην πορεία τους, καθώς και όλους τους παρισταμένους.

Ευχαριστούμε.

 

† Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος
Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των ενοριών
της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (Διαμερίσματος Μεσαορίας)
Print Friendly, PDF & Email

Share this post