Μνημόσυνο των πεσόντων Λυσιωτών κατά το προδοτικό Πραξικόπημα και την Τουρκική Εισβολή του 1974 (Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019)

Μνημόσυνο των πεσόντων Λυσιωτών κατά το προδοτικό Πραξικόπημα και την Τουρκική Εισβολή του 1974 (Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019)

Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, κατά την οποία η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία τίμησε την μνήμη των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων των συγκροτησάντων την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου, Τοποτηρητού του Μητροπολιτικού Θρόνου Κιτίου, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στο Μενεού, όπου τέλεσε το μνημόσυνο των πεσόντων Λυσιωτών κατά το προδοτικό πραξικόπημα και την Τουρκική Εισβολή του 1974. Δύο τραγικά γεγονότα που επέφεραν τον όλεθρο και την καταστροφή και τη συνεχιζόμενη για 45 χρόνια τουρκική κατοχή του 37% του εδάφους της νήσου μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος, αναφέρθηκε στο αναστάσιμο στιχηρό τροπάριο του  γ΄ ήχου: «Δεῦτε πάντα τὰ ἔθνη, γνῶτε τοῦ φρικτοῦ μυστηρίου τὴν δύναμιν﮲ Χριστὸς γὰρ ὁ Σωτὴρ ἡμῶν, ὁ ἐν ἀρχῇ Λόγος, ἐσταυρώθη δι’ ἡμᾶς, καὶ ἑκὼν ἐτάφη, καὶ ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, τοῦ σῶσαι τὰ σύμπαντα. Αὐτὸν προσκυνήσωμεν», για να επισημάνει τη σπουδαιότητα των αποφάσεων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία ξεκαθάρισε και διασαφήνισε με τον Όρο της Πίστεως το Χριστολογικό δόγμα. Δηλαδή, ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος. Προσέλαβε τις δύο τέλειες φύσεις, τη θεία και την ανθρώπινη ενωμένες κατά τρόπο ασύγχυτο, άτρεπτο, αδιαίρετο και αχώριστο σε μία υπόσταση, «… τέλειον τὸν αὐτὸν ἐν θεότητι καὶ τέλειον τὸν αὐτὸν ἐν ἀνθρωπότητι … ἕνα καὶ τὸν αὐτὸν Χριστόν, υἱόν, Κύριον, μονογενῆ, ἐν δύο φύσεσιν ἀσυγχύτως, ἀτρέπτως, ἀδιαιρέτως, ἀχωρίστως γνωριζόμενον,…».

Στη συνέχεια, επισημαίνοντας, σύμφωνα με την Ευαγγελική περικοπή, την προτροπή του Ιησού Χριστού να είμαστε όλοι το φως και το αλάτι του κόσμου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας προέτρεψε τους πιστούς, ως τίμια μέλη της Εκκλησίας, να είναι και να εκπέμπουν φως Χριστού, έτσι ώστε να δοξάζεται το όνομα του επουράνιου Θεού Πατέρα. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται η ενότητα, η συνεργασία και η εν Χριστώ αγάπη μεταξύ όλων, με στόχο την διαφύλαξη της Ορθοδόξου Πίστεως και της Ελληνικής μας παράδοσης στον τόπο μας.

Καταλήγοντας, ο Μεσαορίας Γρηγόριος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας της Λύσης και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κωμοπόλεως της Λύσης για την αγαστή συνεργασία και την καλή επικοινωνία που υπάρχει για τη σωστή διεκπεραίωση των θεμάτων που αφορούν τον Ναό της Παναγίας και τους άλλους ιστορικούς ναούς της κωμοπόλεως.

Κατά την τέλεση των Μνημοσύνων εκφωνήθηκε ομιλία από τον εκπρόσωπο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, κ. Νίκο Θεοδοσίου ο οποίος αναφέρθηκε στους πεσόντες της Λύσης, εκθειάζοντας τον ηρωισμό, την ανδρεία και την προσφορά της ζωής τους στο θυσιαστήριο της Κυπριακής Ελευθερίας. 

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε κέρασμα και συγκινητική επικοινωνία μεταξύ των χωριανών της Λύσης της Μεσαορίας στην αίθουσα του Ιερού Ναού.

Προσευχή και παράκληση στον φιλάνθρωπο Ιησού Χριστό: ο κυπριακός λαός να μη ξαναζήσει ποτέ τέτοια τραγική πράξη και τέτοια προδοσία. Ταυτόχρονα, ενωμένοι όλοι, με την αγάπη και τη συνεργασία όλων των Κυπρίων, με διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστικότητα, να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη και να επιδιώκουμε το καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας και τη νεολαία μας.      

Η διαφύλαξη της παρακαταθήκης των ηθικών αξιών και των υψηλών ιδανικών της Ρωμιοσύνης είναι συλλογική ευθύνη.            

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post