Θεία Λειτουργία στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο της Αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον Στρόβολο, 17 Ιουλίου 2019

Θεία Λειτουργία στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο της Αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον Στρόβολο, 17 Ιουλίου 2019

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος λειτούργησε και κήρυξε στο πανηγυρίζον παρεκκλήσιο της Αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον Στρόβολο, το οποίο υπάγεται στην ενορία Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου, πλαισιούμενος από τους Ιερείς της ενορίας.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Κάθισμα του δ΄ ήχου: «Μαρῖνα μάρτυς τοῦ Χριστοῦ, ἀνευφημοῦμέν σε πιστοί, ὅτι τὸν τύραννον ἐχθρόν, ἐν τῇ δυνάμει τοῦ Σταυροῦ, ἐν τοῖς ποσὶ κατεπάτησας γενναιοφρόνως, καὶ γέγονας ἡμῖν, ἀνδρεία πίστεως, πᾶσαν τοῦ ἐχθροῦ, πατοῦσα δύναμιν· καὶ οὐρανόθεν ἔλαβες τὸν στέφανον, τῇ κορυφῇ σου ἀοίδιμε, Χριστὸν δυσώπει, σωθῆναι πάντας, τούς τελοῦντας τὴν μνήμην σου», για να τονίσει ότι το σθένος και η αντοχή προς τα φρυκτά μαρτύρια, αλλά και η πίστη και η εμπιστοσύνη της Αγίας στο θέλημα του Θεού, την κατέστησαν  δοχείο της χάριτος, σκεύος εκλογής του Χριστού και μέλος της βασιλείας των ουρανών.

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι τον 3ο αιώνα κατά την εποχή των διωγμών, χιλιάδες άνθρωποι υπέμειναν δεινά βασανιστήρια και μαρτύρησαν για την πίστη τους στον Χριστό διά του αίματος αλλά και διά της συνειδήσεως. Στο μαρτύριο της συνειδήσεως καλούμαστε και εμείς στη σημερινή εποχή, να αγωνιζόμαστε διαρκώς με ταπείνωση, με ηρεμία, με καθαρή καρδιά και καθαρό νου, έτσι ώστε να διάγουμε τον βίο μας έχοντας επίγνωση της ανθρώπινης αδυναμίας μας αλλά και της παντοδυναμίας του Θεού, για να αξιωθούμε της βασιλείας Του και να επιτύχουμε την εν Χριστώ τελείωση και τον αγιασμό διά τον οποίο έχουμε γεννηθεί.  

Τέλος ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μετέφερε στο εκκλησίασμα την αγάπη και τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε όπως η χάρις του Θεού διά πρεσβειών της Αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, να πλημμυρίζει τις καρδιές όλων. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας πέριξ του Ναού, και όλοι οι πιστοί με ευλάβεια και ευσυνειδησία επικαλούνταν τη χάρη και τις πρεσβείαις της.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post