Oι εκτοπισμένοι της Αγγαστίνας και του Στρογγυλού συνεόρτασαν την Αγία Παρασκευή (Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019)

Oι εκτοπισμένοι της Αγγαστίνας και του Στρογγυλού συνεόρτασαν την Αγία Παρασκευή (Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019)

Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Λακατάμεια, όπου οι εκτοπισμένοι της Αγγαστίνας και του Στρογγυλού συνεόρτασαν τη μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Αποστολικό Ανάγνωσμα, στην επιστολή δηλαδή του Αποστόλου Παύλου προς τους χριστιανούς της Ρώμης (Ρωμ. ιβ΄ 6-14). Ένα διαχρονικό κείμενο του 1ου αιώνα με συμβουλευτικό και παραινετικό χαρακτήρα. Πλούσιο σε πνευματικές νουθεσίες, για το πώς ο πιστός πρέπει να αξιοποιεί και να καλλιεργεί τα χαρίσματα και τις δωρεές, «κατὰ τὴν χάριν τὴν δοθεῖσαν», ανάλογα δηλαδή με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος που δόθηκε στον κάθε άνθρωπο με την είσοδό του στους κόλπους της Αγίας μας Εκκλησίας, διά του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος.

Καταλήγοντας ο Επίσκοπος Γρηγόριος τόνισε ότι τρισευτυχισμένος και ελεύθερος είναι ο άνθρωπος που έχει αντιληφθεί τις μικρότητες της καθημερινότητας και δεν “τυφλώνεται” από τα μάταια του κόσμου τούτου, τα οποία ενδεχομένως καταλήγουν στον πνευματικό αποπροσανατολισμό, διότι ακριβώς η πνευματική ζωή δεν επιδέχεται οκνηρία και αδιαφορία, αλλά εγρήγορση και ετοιμότητα με πολλή άσκηση και πάνω από όλα ταπείνωση.

Δεν παρέλειψε ο Μεσαορίας Γρηγόριος να αναφερθεί και στη ιερή μορφή του μεγάλου ηγέτη, Εθνάρχη Μακαρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν πολύ μεγάλη φυσιογνωμία με διορατικότητα που μπορούσε να βλέπει πολύ μπροστά από την εποχή του. Ο αείμνηστος Μακάριος ο Γ΄ εξήγαγε την κοινωνία μας από την ποιμενική στάνη και τη γεωργική ζωή προσφέροντας όλα τα δεδομένα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας και πολιτείας, αξιοποιώντας όλα τα φυσικά αγαθά του τόπου μας και όλα τα προσόντα του λαού μας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναπέμφθηκε δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων κατοίκων των κοινοτήτων Αγγαστίνας και Στρογγυλού που ευρίσκονται στην προσφυγιά και τελέστηκε το 42ο ετήσιο μνημόσυνο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ καθώς επίσης τα ιερά μνημόσυνα όλων των κληρικών, ιεροψαλτών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών των κοινοτήτων Αγγαστίνας και Στρογγυλού.

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε κέρασμα και συγκινητική επικοινωνία μεταξύ των χωριανών της Αγγαστίνας και του Στρογγυλού στην αίθουσα του Ιερού Ναού και έπειτα έγινε σύντομη παρουσίαση των ιερών ναών, της ιστορίας και της

παράδοσης της Αγγαστίνας και των ανθρώπων της, από τον Βυζαντινολόγο Δρ Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου.

Τη σύναξη προσφώνησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και κατόπιν χαιρέτισαν η Κοινοτάρχης της Αγγαστίνας κ. Αναστασία Γερολαίμου και ο Κοινοτάρχης του Στρογγυλού κ. Σταύρος Σταύρου.

Ήταν μία ακόμη όμορφη ευκαιρία συναπαντήματος των εκτοπισμένων μας.

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post