Η Πυργά Μεσαορίας Αμμοχώστου εορτάζει το εν Χώναις Θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019)

Η Πυργά Μεσαορίας Αμμοχώστου εορτάζει το εν Χώναις Θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019)

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η σύναξη των εκτοπισμένων της Πυργάς Μεσαορίας την Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019, στον ι.ν. Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες στη Λάρνακα. Τελέστηκε ο Παρακλητικός Κανόνας προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ της Πυργάς και την Παναγία την Απαλαίστρα. Επίσης, τελέστηκαν εορτές και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή στην Πυργά και Τρισάγιο για ανάπαυση πάντων των τεθνεώτων πριν και μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τις εικόνες του Αρχαγγέλου και του εν Χώναις θαύματος καθώς και της Παναγίας της Απαλαίστρας, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και την οποία μετέφερε ο Επίσκοπος Μεσαορίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Εικόνα της Παναγίας της Απαλαίστρας της Πυργάς Μεσαορίας αγιογραφήθηκε πρόσφατα, το 2019, σε ελεύθερη απόδοση κατόπιν πληροφοριών που προσέφεραν κάτοικοι της Πυργάς περί του πρωτοτύπου της απωλεσθείσης Εικόνος. Η είναι αγιογραφήθηκε με δαπάνες και δέηση της κας Ελένης Μηλιώτη-Βισαΐδη εκ Πυργάς Μεσαορίας, τέκνων και εγγόνων αυτής. Και εις μνημόσυνο του συζύγου αυτής Κωνσταντίνου Βιτσαΐδη εκ Βιτσάδας Μεσαορίας. Χεὶρ αγιογράφος κ. Χρίστος Πίτσιλλος.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας χοροστάτησε και κήρυξε. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στην παράδοση των κατοίκων της Πυργάς Αμμοχώστου, καθώς επίσης και στη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Απαλαίστρας. Ο Ναός της Παναγίας, σήμερα ελάχιστα ερείπια, βρισκόταν έξω από την κοινότητα στη δυτική πλευρά προς στο χωριό Σίντα.

Καθιερώθηκε να εορτάζεται το εν Χώναις θαύμα την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, η κανονική ημέρα είναι 6 Σεπτεμβρίου και της Παναγίας Απαλαίστρας καθιερώθηκε να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου, η κανονική ημέρα είναι 21 Νοεμβρίου (Τα εισόδια της Θεοτόκου και 2 Φεβρουαρίου η Υπαπαντή του Κυρίου).

Ακολούθησε συνεστίαση σε παρακείμενο εστιατόριο, όπου οι χωριανοί από την Πυργά, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, προσμένοντας την ημέρα της απελευθέρωσης και επιστροφής στην πατρώα γη.

 

Ανακοίνωση-Πρόσκληση

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοινώνει προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή του ι. ν. Αρχαγγέλου Μιχαήλ της κατεχόμενης κοινότητας Πυργάς Αμμοχώστου, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Σωματείο «Αρχάγγελος Μιχαήλ», εορτάζουν το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και εφέτος στην προσφυγιά και προσκαλούνται όλοι οι χωριανοί και οι πιστοί να παραστούν στον Προεόρτιο Εκκλησιασμό στον ι.ν. Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες  την Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11:30 π.μ., χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Θα τελεστεί Εσπερινός και Παράκληση προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και την Παναγία την Απαλαίστρα. Επίσης, θα τελεστεί δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή στην Πυργά και Τρισάγιο για ανάπαυση πάντων των τεθνεώτων πριν και μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Μπορούν όσοι επιθυμούν να προσφέρουν άρτους και κόλλυβα για τις εορτές και τα μνημόσυνα.

Θα ακολουθήσει στη 1:00 μ.μ. συνεστίαση των χωριανών σε αίθουσα δεξιώσεων στις Αγγλισίδες.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κοινοτάρχης και Εκκλησιαστικός Επίτροπος κ. Αντώνης Παπαντωνίου 99631585

Προέδρος του Σωματείου και Εκκλησιαστικός Επίτροπος κ. Σιμάκης Συμεού 99588442

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αργαγγέλου Μιχαήλ Πυργάς Μεσαορίας Αμμοχώστου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post