Μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄ και Εγκαίνια Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στo Στατό – Άγιο Φώτιο της επαρχίας Πάφου (15 Σεπτεμβρίου 2019)

Μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄ και Εγκαίνια Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στo Στατό – Άγιο Φώτιο της επαρχίας Πάφου (15 Σεπτεμβρίου 2019)

Την Κυριακή μετά την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, 15 Σεπτεμβρίου 2019, ο Θεοφιλέστοτος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Στατό – Άγιο Φώτιο στην Πάφο. Να σημειωθεί ότι στην παλαιά κοινότητα Στατός, γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1927 ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο (η΄34 – θ΄1). Τόνισε ιδιαιτέρως τα λόγια του Κυρίου, «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι…». Επεκτείνοντας το σκεπτικό, ανέφερε ότι ο άνθρωπος χρειάζεται θέληση και αποφασιστικότητα για να άρει τον προσωπικό του Σταυρό. Ο Χριστιανός που θέλει να σώσει την ψυχή του πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, με ταπείνωση και αγάπη, προσηλωμένος στο Χριστό και στο Ιερό Ευαγγέλιο. Καλείται ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος με συνείδηση, και εξαγοραζόμενος κάθε ώρα και στιγμή, να παιδεύεται, να εκπαιδεύεται και να ενεργοποιεί τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που έλαβε με την ένταξή του στην Εκκλησία. Έτσι, με υπομονή, προσευχή και θάρρος, να αγωνίζεται για την απαλλαγή από τα βαρίδια της καθημερινότητας που τον εμποδίζουν και τον απομακρύνουν από την αγάπη του Θεού και του συνανθρώπου του.

Καταλήγοντας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στην ιερή μορφή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ και στο έργο που επιτέλεσε στο μέτρο των δυνατοτήτων του για το όφελος της Αποστολικής Εκκλησίας μας και του Χριστεπωνύμου πληρώματος, σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής του. «Τρισευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που διείδε στο πρόσωπο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου, όχι τις ανθρώπινες αδυναμίες και ούτε μόνο τα σπουδαία χαρίσματα και τα πλεονεκτήματα της προσωπικότητάς του, αλλά την ιερότητα του προσώπου που με συνείδηση ντύθηκε το ράσο και αφιερώθηκε στη διακονία του λαού του Θεού με το βλέμμα προσηλωμένο στον Σταυρό του Κυρίου, ο οποίος τον αξίωσε ως πρωθιεράρχη, να περιενδυθεί τον πορφυρό αιματοβαμμένο μαρτυρικό μανδύα των Αρχιεπισκόπων Κύπρου», πρόσθεσε ο Θεοφιλέστατος.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μεσαορίας Γρηγόριος τέλεσε το μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, των γονέων του Αριστοδήμου και Ελένης και των προαπελθόντων αδελφών αυτού.

Πριν την απόλυση από τη Θεία Λειτουργία, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, μετέφερε στο εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Χρυσοστόμου Β΄, καθώς και τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία. Τέλος, προσέφερε στον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Στυλιανό Χαραλάμπους, εικόνισμα των πέντε Αγίων Ιεραρχών της Κυθρέας, Δημητριανό, Πάππο, Αθανάσιο, Σπυρίδωνα και Φωτεινό, επισημαίνοντας ότι η γιαγιά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, είχε καταγωγή από την Κυθρέα.

Ακολούθως, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κοινότητα Στατού – Αγίου Φωτίου της επαρχίας Πάφου στη Νότια πλευρά του Ναού της κοινότητας. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κοινοτικό Συμβούλιο Στατός – Άγιος Φώτιος.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο Β΄ εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων του Μουσείου. Ο Θεοφιλέστατος, σε σύντομο χαιρετισμό στην τελετή, μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου, ο οποίος του πρότεινε να τελέσει και τη Θεία Λειτουργία και να προστεί των Ιερών Μνημοσύνων. Συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την πραγματοποίηση αυτού του Πολιτιστικού Έργου, το οποίο θα παραμείνει κόσμημα για την κοινότητα και τεκμήριο για τις επερχόμενες γενεές. Αναφερόμενος στην μορφή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ και τη προσφορά του με έργα εκκλησιαστικά, φιλανθρωπικά, εθνικά, πολιτιστικά και μορφωτικά, υπογράμμισε την ευλογία αλλά και την ευθύνη που έχουν όλοι οι ευεργετηθέντες από την πατρική του αγάπη.

Τέλος, προσέφερε για να τοποθετηθεί στην πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄, μία προσωπική του φωτογραφία από την εις πρεσβύτερον χειροτονία του την οποία δέχθηκε από τα σεπτά χέρια του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου στις 24 Μαρτίου 2002, και ένα εικόνισμα των πέντε Αγίων επισκόπων Χύτρων (Κυθρέας), επισημαίνοντας και πάλι ότι η γιαγιά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, καταγόταν από την κωμόπολη της Κυθρέας.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Κοινοτάρχης Στατού – Αγίου Φωτίου κ. Μιχάλης Κύμωνος, ο υιός του αειμνήστου αθλητή Στέλιου Κυριακίδη, κ. Δημήτρης Κυριακίδης, εκ μέρους της οικογένειας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α΄, ο κ. Θεόδωρος Αριστοδήμου, ο πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Σπύρος Ζαγάρης, η Έπαρχος Πάφου κα Μαίρη Λάμπρου και ο Έντιμος Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τη σοπράνο κα Καίτη Οικονομίδου, παραδοσιακοί χοροί από τον Λαογραφικό Όμιλο Αφροδίτη Γεροσκήπου και τέλος δεξίωση στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post