Κορωνείας Παντελεήμων: «Κλήση αποφασιστική και κρίσιμη»

Κορωνείας Παντελεήμων: «Κλήση αποφασιστική και κρίσιμη»

Στην γενέτειρά του Τάλα Πάφου και στον Ι. Ναό Γεννήσεως Χριστού, του οποίου είναι και κτήτωρ, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος την Κυριακή 22α τ.μ. τέλεσε Ι. Μνημόσυνο των γονέων του.

Χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας, κατόπιν ευγενούς παραχωρήσεως του Μακαριωτάτου ο παρεπιδημών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων πλαισιωμένος από τον Καθηγούμενο του Αγ. Βαρνάβα και Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Ιωάννη Ιωάννου, τον Αρχιμ. Τριφύλλιο Ονησιφόρου, ιδιαίτερο Γραμματέα του Αρχιεπισκόπου, τον Πρωτοπρ. Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλ. Κύπρου, τον εφημέριο του Ναού και άλλους ιερείς.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας πήρε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, όπου ο Ευαγγελιστής Λουκάς επιγραμματικά γράφει για τους ψαράδες της Γαλιλαίας: «αφέντες άπαντα ηκολούθησαν αυτώ»!

Άμεση και αποφασιστική ήταν η απάντησή τους στην κλήση του Ιησού να Τον ακολουθήσουν. Μιά ανάλογη κλήση απευθύνει ο Κύριος και στον σημερινό άνθρωπο.

Άλλον τον καλεί να αφήσει τα πάντα και να Τον ακολουθήσει. Άλλον να αγωνισθεί μέσα στις σκληρές συνθήκες του κόσμου, της οικογένειας, της κοινωνίας.

Οι μορφές της κλήσεως είναι τόσες όσοι και οι άνθρωποι. Οι δρόμοι είναι πολλοί. Το τέρμα ένα: ο Χριστός. Πώς όμως απαντά ο άνθρωπος του 21ου αιώνα σ αυτή την κλήση, σ’ αυτό το κάλεσμα;

Ο άνθρωπος σήμερα απορροφημένος από ένα άνευ προηγουμένου ευδαιμονισμό,απορρίπτει πολλές φορές αυτήν την κλήση. Νομίζει ότι ο Θεός δεν του χρειάζεται!

Κυνηγά τον πλούτο της ζωής. Απολυτοποιεί την ζωή με τις χαρές της. Τελικά μένει ανικανοποίητος και φτωχός ψυχικά. Αυτή είναι η πνευματική ερημία και ερήμωση του σημερινού ανθρώπου, που δεν θέλει να ακούει το κάλεσμα του Θεού.

Όμως θέλει κάπου να στηριχθεί. Και προσπαθεί να βρει καταφύγιο για την ερημιά της υπάρξεώς του στα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Είναι όμως κοινός τόπος ότι ο άνθρωπος σήμερα είναι δούλος των κατορθωμάτων του και τρέμει μπροστά στην κακή και ανεξέλεγκτη χρήση τους.

Μέσα σ αυτόν τον πολυσύνθετο κόσμο της μηχανής και της τεχνολογίας, για να μη οδηγηθούμε στην συμφορά, η κλήση του Θεού μας υπενθυμίζει την ευθύνη μας.

Γι’ αυτό σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επίκαιρη η κλήση του Θεού. Το κάλεσμα της Εκκλησίας.

Η λατρεία της ευμάρειας, του χρήματος, της τεχνολογίας οδηγεί σε ένα σύγχρονο Πύργο της Βαβέλ, που όμως καταρρέει τραγικά και κινδυνεύει να καταπλακώσει κάτω από τα ερίπειά του τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ο Θεός μας καλεί σε περισσότερη ευθύνη, περισσότερη αλήθεια, περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη αγάπη και περισσότερη συναίσθηση των ορίων μας, αν θέλουμε να επιβιώσουμε.

Για τον άνθρωπο σήμερα που μεθάει από την αλαζονεία ισχύει το της Αποκαλύψεως: «ότι λέγεις πλούσιος ειμί και πεπλούτηκα και ουδενός χρείαν έχω και ουκ οίδας ότι συ εί ο ταλαίπωρος και ελεεινός και πτωχός και τυφλός και γυμνός».

Ίσως σκεφθεί κανείς: Αυτά αφορούν τους μεγάλους. Αυτούς, που χειρίζονται τις τύχες του κόσμου. Λάθος. Η κλήση του Χριστού αφορά όλους μας. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Να γίνουμε σωστοί άνθρωποι.

Σωστοί συνάνθρωποι. Και να μάθουμε και μάλιστα οι νέοι να χρησιμοποιούμε σωστά τις δυνατότητες,που μας προσφέρονται.

Θα ανταποκριθούμε όμως σ’ αυτήν την κλήση;

Προ της Απολύσεως ο Μακαριώτατος πλαισιωμένος από τον Μητροπολίτη Κορωνείας και τους συλλειτουργούς ιερείς ετέλεσε τα Ι. Μνημόσυνα των γονέων του.

Εν συνεχεία έκανε χειροθεσία Αναγνώστου και παρουσίασε τον νέο εφημέριο του Ναού π. Ανδρέα.

Τέλος ο Μητροπολίτης Κορωνείας έκανε την Απόλυση, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο που του έδωσε την ευκαιρία να προστεί της Θείας Λειτουργίας και ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post