5ο Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας του Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία (22 Σεπτεμβρίου 2019)

5ο Προσκύνημα – Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας του Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία (22 Σεπτεμβρίου 2019)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αναστάσιμης χαράς, πραγματοποιήθηκε το 5ο Προσκύνημα (το πρώτο τον Σεπτέμβριο του 2015), στην κατεχόμενη Εκκλησία της Παναγίας του Τράχωνα στο προάστιο του Τράχωνα, την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Τελέστηκε μεθεόρτια η εορτή του Γενεσίου της Παναγίας, η εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρα Φωκά επισκόπου Σινώπης. Εορτάστηκε εκ μεταθέσεως, η μνήμη των Οσίων Επιφανίου του εν Κυθρέα ασκήσαντος και Σωτηρίχου του εν Παλαικύθρω ασκήσαντος, των οποίων η μνήμη τελείται στις 17 Σεπτεμβρίου.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Προηγήθηκε η ακολουθία του Αγιασμού.

Αρκετοί εκτοπισμένοι χριστιανοί του Τράχωνα και άλλοι πιστοί από τα ελεύθερα μέρη της νήσου μας συνάχθηκαν, με δάκρυα στα μάτια, και συμμετείχαν στον Εκκλησιασμό στην Παναγία του Τράχωνα, με υποδειγματική υπομονή και συνεργασία σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της κατεχόμενης ενορίας.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (ε΄1 – 11) και στο 1ο τροπάριο των αίνων της ακολουθίας του Όρθρου, «Κύριε, ἐσφραγισμένου τοῦ τάφου ὑπὸ τῶν παρανόμων, προῆλθες ἐκ τοῦ μνήματος, καθὼς ἐτέχθης ἐκ τῆς Θεοτόκου, οὐκ ἔγνωσαν πῶς ἐσαρκώθης, οἱ ἀσώματοί σου Ἄγγελοι, οὐκ ᾔσθοντο πότε ἀνέστης, οἱ φυλάσσοντές σε στρατιῶται· ἀμφότερα γὰρ ἐσφράγισται τοῖς ἐρευνῶσι, πεφανέρωται δὲ τὰ θαύματα, τοῖς προσκυνοῦσιν, ἐν πίστει τὸ μυστήριον· ὃ ἀνυμνοῦσιν, ἀπόδος ἡμῖν ἀγαλλίασιν, καὶ τὸ μέγα ἔλεος.».

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι τίποτα του κόσμου τούτου δεν μπορεί να μας περιορίσει και να μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού, διότι ακριβώς η πίστη μας, μας προσφέρει το σπουδαίο προνόμιο να προσευχόμαστε για τους ζώντες και τους κεκοιμημένους, για τον κάθε άνθρωπο, τους εγγύς και τους μακράν της πίστεώς μας και του τόπου που ενδεχομένως μας ταλαιπωρούν και μας δοκιμάζουν. «Αν απαλλαγούμε από όλα εκείνα που μας κρατούν αποξενωμένους με τον Χριστό και μεταξύ μας, αν συνειδητοποιήσουμε και ομολογήσουμε πρωτίστως μέσα μας ότι ο μόνος που μπορεί να μας σώσει και να μας ενδυναμώνει στο καθημερινό μαρτύριο της συνειδήσεως, είναι ο Παντοδύναμος Θεός, η χάρις και η ευλογία του Θεού, εκατονταπλασίονα θα επιστρέφει στη ζωή μας», κατέληξε ο Επίσκοπος Μεσαορίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων του προαστίου Τράχωνα και υπέρ ανευρέσεως των αγνουμένων. Στη συνέχεια, τελέστηκαν Ιερά Μνημόσυνα του Ιερομονάχου Καλλιστράτου και πάντων των τελειωθέντων κληρικών, διδασκάλων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών, ευεργετών, πατέρων και αδελφών Τραχωνιτών.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των ιερών εικόνων πέριξ του Ναού, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας, και όλοι οι πιστοί πέρασαν κάτω από τις εικόνες αιτούμενοι τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου και των τιμώμενων Αγίων μας.

 

Κωνσταντίνος Ανδρέου, Φοιτητής Θεολογίας.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post