Η Αθηαίνου τίμησε τον πολιούχο Άγιό της, Ιερομάρτυρα Φωκά (22 Σεπτεμβρίου 2019)

Η Αθηαίνου τίμησε τον πολιούχο Άγιό της, Ιερομάρτυρα Φωκά (22 Σεπτεμβρίου 2019)

Με τη βοήθεια του Θεού και με τις πρεσβείες του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και φέτος οι Ακολουθίες και οι εκδηλώσεις με την ευκαιρία της εορτής του πολιούχου της κωμοπόλεως Αθηαίνου.

Η σειρά Ακολουθιών έληξε με τον Μεθέορτο Εσπερινό και την περιφορά της εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Φωκά, των οποίων προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά, Επισκόπου Σινώπης του θαυματουργού αλλά και στην εορτή της συλλήψεως του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η σημασία της εορτής είναι σπουδαία ιδιαίτερα αν αντιληφθούμε ότι η Εκκλησία εορτάζει αυτό το γεγονός μόνο για δύο ανθρώπους: την Υπεραγία Θεοτόκο και τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, για τον οποίο ο Κύριος είπε ότι δεν γεννήθηκε άνθρωπος μεγαλύτερός του. Επίσης, ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά στα τροπάρια που ψάλλονται τόσο στη Σύλληψη όσο και στην Αποτομή της τιμίας κάρας του Προδρόμου, τα οποία τονίζουν για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή: «ὁ ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζων ὑπάρχων, μὴ διαλίπῃς πρεσβύειν, ὑπὲρ τῶν πίστει τιμώντων, τὴν θείαν σου σύλληψιν» (Δοξαστικό των κεκραγαρίων Εσπερινού της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου).

Μετά το τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η Περιφορά της εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου με συνοδεία στρατιωτικού αποσπάσματος από Εφέδρους Καταδρομείς και Προσκόπους, σε δρόμους της Κωμόπολης. Κατά τη διάρκεια της Περιφοράς παιάνιζε η Φιλαρμονική του Πολιτιστικού Ομίλου «Ομόνοια» Αραδίππου. Στις τρεις στάσεις που έγιναν αναπέμφθηκαν δεήσεις για ανεύρεση των αγνοουμένων και απελευθέρωση της πατρίδας μας καθώς και υπέρ υγείας πάντων των κατοίκων της Κωμοπόλεως.

Στο τέλος της Περιφοράς ο Πρωτοπρ. π. Δημήτριος Παπαϊωάννου ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο για την ευλογία να είναι μαζί με τους κατοίκους της Αθηαίνου σε αυτό το πανηγυρικό γεγονός. Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην οργάνωση των εκδηλώσεων.

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post