Οι εκτοπισμένοι της Αφάνειας εόρτασαν τον Άγιο Αρτέμιο στην προσφυγιά (19 – 20 Οκτωβρίου 2019)

Οι εκτοπισμένοι της Αφάνειας εόρτασαν τον Άγιο Αρτέμιο στην προσφυγιά (19 – 20 Οκτωβρίου 2019)

Οι Αφαντίτες εόρτασαν και φέτος στην προσφυγιά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου.

Το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, πλαισιωμένου από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, Αρχιμ. Γρηγόριο Ιωαννίδη.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στις αξίες που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον κάθε χριστιανό και ιδιαίτερα μίλησε για τη σημασία της υπακοής, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει τάξη ούτε μέσα στο χώρο της Εκκλησίας αλλά ούτε μέσα στην κοινωνία. Γι΄ αυτό και τόνισε πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι ο μικρότερος να ρωτά και να παίρνει συμβουλές από τον μεγαλύτερό του ή μέσα στο χώρο εργασίας ο καθένας να συμβουλεύεται τον ανώτερό του. Η υπακοή και η ταπείνωση υποδεικνύει την ταυτότητα και τη συνείδηση του κάθε χριστιανού. Αυτές οι αρετές, μεταξύ πολλών άλλων, διακόσμιζαν την ψυχή του τιμώμενου Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, που έζησε όχι μόνο το μαρτύριο της συνειδήσεως, το οποίο ζει ο κάθε χριστιανός, αλλά και το μαρτύριο του αίματος δίνοντας τη ζωή του για την αληθινή πίστη στον Θεό.

Κλείνοντας, ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε όπως με τις πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου αλλά και του Αγίου Ιερομάρτυρος Αρτέμονος (8 Οκτωβρίου και 24 Μαρτίου), του οποίου ο αρχαίος ναός υπάρχει στην είσοδο της Αφάνειας ερχόμενοι από την Τύμπου, καθώς και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου (ναός του οποίου οικοδομήθηκε τον 20ο αιώνα από τους Αφαντίτες αυτάδελφους πατέρες της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Απόστολου Βαρνάβα, Ηγούμενο Στέφανο, Οικονόμο Χαρίτωνα και Ιερομόναχο Βαρνάβα) να κρατήσουμε την πίστη μας με σθεναρότητα και γενναιότητα για να έχουμε καρπούς πολλούς μέσα στη Βασιλεία του Θεού.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Αρτοκλασία, Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Αφαντιτών και Μνημόσυνα των τεθνεώτων της κατεχόμενης Αφάνειας.

Στο τέλος της Ακολουθίας έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Αρτεμίου πέριξ του ιερού παρεκκλησίου.

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, λειτούργησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας και κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης.

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

****************************************************

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Ανακοινώνει ότι οι εκτοπισμένοι της Αφάνειας εορτάζουν τον Άγιο Αρτέμιο στην προσφυγιά (19 και 20 Οκτωβρίου 2019).

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του ιερό ναού Αγίου Αρτεμίου της κατεχόμενης Αφάνειας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Παρεκκλησίου του Αγίου Αρτεμίου, παρά τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου (Δρόμος προς Ποταμιά) προσκαλούν τους εκτοπισμένους της Αφάνειας και όλους τους πιστούς στην πανήγυρη (19 και 20 Οκτωβρίου 2019), με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου.

Το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 (ώρα έναρξης: 6:30μ.μ.) ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αρτεμίου (Πολιούχου Αγίου της κατεχόμενης Αφάνειας), παρά τη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου (Δρόμος προς Ποταμιά).

Την επομένη, ανήμερα της εορτής, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, θα τελεστεί όρθρος και θεία Λειτουργία στον ίδιο ιερό Ναό, προισταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα.

Τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής:

Κώστας Ορφανού (τηλ. 99510857)

Αργυρός Γρηγορίου

Ανδρέας Παπασάββας

Γρηγόριος Σολωμού

Χριστιάνα Χριστοφή

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Αρτεμίου της κατεχόμενης κοινότητας Αφάνειας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post