Πανήγυρη Παναγίας Παντανάσσης στο Τάγμα Στρατηγείου του ΓΕΕΦ

Πανήγυρη Παναγίας Παντανάσσης στο Τάγμα Στρατηγείου του ΓΕΕΦ

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και πανηγυρικότητα εορτάστηκε η μνήμη της Υπερμάχου Στρατηγού Παναγίας Παντανάσσης την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, με την παρουσία πολλών στελεχών της Εθνικής Φρουράς και πλήθους κόσμου.

Των ακολουθιών προέστη κατόπιν προσκλήσεως ο Αρχιμανδρίτης της Ι. Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος Ονησιφόρου, ο οποίος στο Κοινωνικό κήρυξε τον θείο λόγο.

«Η παρουσία της Παναγίας Παντανάσσης στο κέντρο της Εθνικής Φρουράς είναι ένα γεγονός που αποδεικνύει την ευλάβεια των στρατευμένων προς το Άγιον Όρος εν γένει, που φιλοξενεί σε αρκετές Μονές, Σκήτες και Κελλιά πολλούς Κύπριους μοναχούς, οι οποίοι σαν άλλοι οπλίτες του πνεύματος, εύχονται διακαώς για την πνευματική και εθνική ελευθερία των αδελφών τους και της πατρίδος τους. Γιατί χωρίς την πρώτη είναι αδύνατη η δεύτερη…  

…Από το Παρεκκλήσιο της Παναγίας Παντανάσσης στο τάγμα στρατηγείου του ΓΕΕΦ,

απλώνεται σ᾿ όλη την εθνοφρουρούσα νεολαία μας το άρωμα της ευλαβείας, της πίστεως, της ειρήνης, των ιδανικών, των αξιών, που πρέπει να διέπει τις καρδιές εκείνων που τάχθηκαν να φυλάνε «Θερμοπύλες». Χωρίς την πίστη στο Χριστό, δεν υπάρχουν ιδανικά, ούτε αξίες, ούτε προοπτική για αγώνα. Ο άνθρωπος χωρίς τον Χριστό είναι δούλος της αμαρτίας, δούλος των παθών, δούλος στη φιλαυτία του και τον εγωϊσμό του και δεν μπορεί να αγωνίζεται και να θυσιάζεται για την ελευθερία της πατρίδας του, δηλαδή χάριν των άλλων…

…Έτσι ξεκίνησαν και έτσι τελείωσαν οι εθνικοί μας αγώνες. «Για την Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Ο ήρωας Ανδρέας Κάρυος έλεγε: «Ο καλός χριστιανός είναι και καλός πατριώτης», γι᾿ αυτό και από τα Κατηχητικά Σχολεία ξεχώρισαν οι περισσότεροι αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Ο Ιάκωβος Πατάτσος στο όνομα του οποίου σεμνύνεται το τάγμα Στρατηγείου, οδηγούμενος στην αγχόνη υπό των άγγλων αποικιοκρατών, έψαλλε το «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον η Ζωή η αθάνατος …».

Αυτό το πνεύμα, της ζώσας και ενεργούς πίστεως, όπως ακριβώς της αιμορροούσης της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, λέγεται κοινωνία με τον Χριστό και μας οδηγεί στην πνευματική ελευθερία και σε μιά άλλη έπαλξη αγωνιστικότητας, που λέγεται αγώνας «υπέρ πίστεως και πατρίδος», εκεί όπου δεν ισχύουν οι φυσικοί νόμοι δυνάμεως και υπεροχής, αλλά το μέγεθος της καρδιάς και το ανάστημα του φρονήματος, αυτό που έδωσε και θα συνεχίζει να χαρίζει τις νίκες στους γενναίους, αυτούς που ξέρουν για τί αγωνίζονται και για τί πεθαίνουν».  

Αρχιμανδρίτου Τριφυλλίου Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post