Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο πανυγηρίζον παρεκκλήσι του Λυκείου Κύκκου Α΄ (20-21 Νοεμβρίου 2019)

Εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο πανυγηρίζον παρεκκλήσι του Λυκείου Κύκκου Α΄ (20-21 Νοεμβρίου 2019)

Τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Ναό του Σολωμόντος εόρτασαν οι καθηγητές και οι μαθητές του Λυκείου Κύκκου Α΄, στο πανηγυρίζον παρεκκλήσι που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου.

Την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Εισοδίων χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτ. Μιχαήλ Πηγασίου.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής ερμηνεύοντας το Κοντάκιον που ψάλλαμε αυτή την περίοδο, μέσα στο οποίο η Υπεραγία Θεοτόκος ονομάζεται «ὁ καθαρώτατος ναός τοῦ Σωτῆρος» επειδή δέχθηκε στα σπλάχνα της τον Υιό του Θεού για τη σωτηρία όλου του κόσμου. Η τριετής Μαριάμ εισάγεται στον Ναό του Σολωμόντος από τον Προφήτη Ζαχαρία, ο οποίος μάλιστα την εισάγει και στα Άγια των Αγίων, εκεί που μόνο ο Αρχιερέας είχε πρόσβαση μία φορά το χρόνο. Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι για όλους μας εικόνα ταπείνωσης, σεμνότητας και υπακοής στο θέλημα του Θεού γι΄ αυτό και καλούμαστε όλοι οι πιστοί να την μιμηθούμε.

Τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των διδασκόντων, διδασκομένων, των Εφόρων και πάντων των καθ΄ οιονδήποτε τρόπο εργαζομένων και διακονούντων στο Λύκειο Κύκκου Α΄. Επίσης, τελέστηκε Αρτοκλασία και Τρισάγιο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρο Χρυσοστόμου Α΄, ο οποίος διετέλεσε καθηγητής στο σχολείο, του άρτι μεταστάντος Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κυρού Γρηγορίου και πάντων των διευθυντών, διδασκάλων, μαθητών και ευεργετών του σχολείου. Τέλος, έγινε λιτανεία της εικόνος των Εισοδίων πέριξ του Ναού.

Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο ίδιο πανηγυρίζον παρεκκλήσι, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, παρουσία μαθητών και καθηγητών του Λυκείου. Ο Θεοφιλέστατος καλωσόρισε τους μαθητές στην Εκκλησία, όπου όλοι έχουν μέρος και είναι αναγκαίοι και χρήσιμοι.  Επίσης, τους εξήγησε τα κύρια λειτουργικά σημεία της Θείας Λειτουργίας τονίζοντας ότι το καθετί στην Εκκλησία γίνεται με λογική και τάξη. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στην τέλεση της Ακολουθίας είτε ψάλλοντας μαζί με τους ψάλτες, είτε κρατώντας τα εξαπτέρυγα κατά τη Μεγάλη Είσοδο και τη λιτανεία.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος έδωσε ευλογία στον ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Ανέστη Κεσελόπουλο, ο οποίος και έψαλλε στο αναλόγιο, τόσο στον Εσπερινό όσο και στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, μία εικόνα με τους πέντε Αγίους Επισκόπους της Κυθρέας.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας  τελέστηκε λιτανεία γύρω από το πανηγυρίζον παρεκκλήσι με τη συμμετοχή των καθηγητών και των μαθητών του Λυκείου, οι οποίοι κατόπιν πέρασαν κάτω από την εικόνα των Εισοδίων και πήραν την ευχή του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

 

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 

****************************************

Η Διεύθυνση και ο Καθηγητικός Σύλλογος του Λυκείου Κύκκου Α΄, ενόψει της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, σας προσκαλούν στον Εσπερινό που θα τελεστεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, στις 6 μ.μ. και στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 7:30 π.μ. στην πανηγυρίζουσα Εκκλησία του Σχολείου μας. 

Τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία θα τελέσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Από τη Διεύθυνση

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post