Η κοινότητα Βατυλής εόρτασε την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο στην προσφυγιά (3-4 Δεκεμβρίου 2019)

Η κοινότητα Βατυλής εόρτασε την Αγία Βαρβάρα και τον Άγιο Νικόλαο στην προσφυγιά (3-4 Δεκεμβρίου 2019)

Οι Βατυλιώτες συνάχθηκαν και φέτος στην προσφυγιά για να εορτάσουν τα Νικολοβάρβαρα.

Την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος, στην Κοφίνου.

Στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε στιγμή για τη σωτηρία της ψυχής μας αλλά και για το καλό της Εκκλησίας. Έτσι, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, εδώ και δέκα πλέον χρόνια, κατόπιν της ανάθεσής του προς τον Θεοφιλέστατο για ανασυγκρότηση και οργάνωση των ενοριών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, γίνεται έργο για τη διατήρηση της μνήμης και της νοσταλγίας των ιερών ναών, των παραδόσεων και των πατρικών μας εστιών.

Όμως η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί από τον καθένα στο σπίτι του. Οι γονείς και οι παππούδες έχουν χρέος και καθήκον να μεταφέρουν στους νεότερους την αγάπη για την Εκκλησία και την πατρίδα τους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν κι εκείνοι και όλοι μας ότι η πατρίδα μας, μέσα στην γεμάτη ταλαιπωρίες και δοκιμασίες ιστορία της, κατάφερε να επιβιώσει και να διατηρηθεί μόνο με τη δυνατή πίστη στην παντοδυναμία και το έλεος του Τριαδικού Θεού.

Ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι μπορεί η τιμώμενη Αγία Βαρβάρα να μην έχει άμεση σχέση με την πατρίδα μας, όμως τιμάται πάρα πολύ από τον λαό μας επειδή είναι μια ηρωίδα  της ζωής, η οποία άφησε τις χαρές του κόσμου τούτου και συνδέθηκε με τον αρραβώνα της πίστεως με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Μαζί με την Αγία Βαρβάρα οι Βατυλιώτες τιμούν και τον Άγιο Νικόλαο, αφού στο χωριό τους είχαν και αρχαίο Ιερό Ναό αφιερωμένο στον μεγάλο Ιεράρχη, αλλά το οποίο μετατράπηκε σε τζαμί κατά την πρώτη Τουρκοκρατία, δηλαδή μετά το 1571. Επίσης, στη Βατυλή εκτός από τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Γεωργίου, υπάρχουν ερείπια Ιερών Ναών αφιερωμένοι στην Παναγία και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. 

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας μετέφερε σε όλους τους πιστούς τις ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή και τη συνεργασία για την επίτευξη αυτής της λατρευτικής σύναξης.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα να αξιωθούμε.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

*************************************************

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλής, το Κοινοτικό Συμβούλιο και όλα τα οργανωμένα σύνολα της τουρκοκρατούμενης Βατυλής, προσκαλούν τους πιστούς στον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρα, 3 – 4 Δεκεμβρίου 2019.

Το απόγευμα της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 4.30 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ιερό ναό Αγίας Φωτεινής της Καρπασίτιδος στην Κοφίνου, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Την επόμενη, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Θ. Λειτουργία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Καλούνται οι εκτοπισμένοι από τη Βατυλή και όσοι τιμούν τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μιλήσουν με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Σπυρίδη στο κινητό τηλέφωνο 99938524.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου Βατυλής

Print Friendly, PDF & Email

Share this post