Μνημόσυνο των ηρώων της Αγλαντζιάς του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59 στον ι.ν. Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς

Μνημόσυνο των ηρώων της Αγλαντζιάς του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-59 στον ι.ν. Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς

Την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε το Μνημόσυνο των ηρώων της Αγλαντζιάς που έπεσαν μαχόμενοι κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59, Κυριάκου Καραολή, ιερέως π. Αθανασίου Χριστοδούλου, Θάσου Ηλία και Χαράλαμπου Ιωάννου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς.

Της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τους ιερείς της ενορίας Πρωτ. Ανδρέα Ανδρέου και τον Λυσσιώτη Πρωτ. Γεώργιο Καππαρή εξ Άσσιας.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος μίλησε για τη σταθερότητα της πίστης και τη συνείδηση που πρέπει να έχει ο κάθε χριστιανός ότι τα σκαμπανεβάσματα που έρχονται στη ζωή μας είναι για τη δική μας ταπείνωση και για να μην μπορεί κανείς να καυχηθεί ότι είναι με τα έργα και τα κατορθώματά μας που έρχεται η σωτηρία. Γι΄ αυτό και στο αποστολικό ανάγνωσμα ο Απόστολος Παύλος τονίζει ότι «ἡμεῖς εἰς Χριστὸν ᾿Ιησοῦν ἐπιστεύσαμεν, ἵνα δικαιωθῶμεν ἐκ πίστεως Χριστοῦ καὶ οὐκ ἐξ ἔργων νόμου» (Γαλ. β΄ 16). Βέβαια, η πίστη στον Χριστό εκφράζεται με την τήρηση των εντολών του Κυρίου: «ὁ ἔχων τὰς ἐντολάς μου καὶ τηρῶν αὐτάς, ἐκεῖνός ἐστιν ὁ ἀγαπῶν με» (Ιν. ιδ΄ 21). Γι΄ αυτό και ο άνθρωπος πρέπει να έχει αυτό που στην Εκκλησία ονομάζουμε απάθεια, δηλαδή τόσο την ώρα που μας επαινούν και χειροκροτούν, όσο και την ώρα που μας αποδοκιμάζουν ή συκοφαντούν, πρέπει να διατηρούμε την ίδια στάση υπομονής και ταπείνωσης και αφοσίωσης στο θέλημα του Θεού. 

Μετά την τέλεση του Μνημοσύνου τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο κ. Θάσος Σοφοκλέους, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α, ο οποίος αναφέρθηκε στις γενναίες προσωπικότητες των μνημονευθέντων ηρώων και τόνισε το χρέος και το καθήκον που έχουμε σήμερα όλοι μας απέναντι στις αξίες για τις οποίες θυσιάστηκαν οι ήρωες της πατρίδας μας. Κάνοντας αποτίμηση της όλης πορείας των πραγμάτων απολογήθηκε για πράξεις και παραλήψεις, που μας έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Τρισάγιο στο μνημείο των ηρώων της Αγλαντζιάς πλησίον του Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ο Εθνικός Ύμνος. Στη συνέχεια παρατέθηκε κέρασμα από τους διοργανωτές στο Σωματείο «Κυριάκος Καραολής».

 

Διακ. Ανδρέας Ματέι 
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post