Πανηγυρικός Εσπερινός στο μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά στη Λευκωσία

Πανηγυρικός Εσπερινός στο μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά στη Λευκωσία

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μέσα σε πανηγυρικό περιβάλλον τελέστηκε την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της αποδόσεως της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, στο μετόχι της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, στη Λευκωσία. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά στη μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, η οποία αποδίδεται, δηλαδή λήγει εκκλησιαστικά, την ημέρα μνήμης της Αγίας Αικατερίνης. Η Αγία Αικατερίνη είναι παρέμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως πρότυπο σοφίας επειδή έγινε ακόλουθη της αληθινής Σοφίας, δηλαδή του Χριστού. Δεν υπέκυψε στις προσφορές και ούτε ακολούθησε τη «σοφία» αυτού του κόσμου αλλά παρέμεινε πιστή στη Σοφία του Θεού. Ακόμα, η Αγία Αικατερίνη, σύμφωνα με το παράδειγμα απόλυτης υπακοής της Υπεραγίας Θεοτόκου, δέχθηκε το θέλημα του Θεού στη ζωή της ακόμα κι αν αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μαρτύριο του αίματος. Μαζί με την Παναγία, η πάνσοφος Αικατερίνη ομολόγησε λέγοντας: «Ιδού η δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατά το ρήμα Σου». Σήμερα, καλούμαστε κι εμείς να τιμήσουμε τόσο την Παναγία, όσο και την Αγία Αικατερίνη ακολουθώντας το παράδειγμα της απόλυτης υπακοής στο θέλημα του Θεού βιώνοντας το μαρτύριο της συνειδήσεως κάθε ώρα και στιγμή επικαλούμενοι πάντοτε το έλεος και τη συγχώρεση του Θεού για τα λάθη και τις αδυναμίες μας.

Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, κ. Δαμιανό και τον Ιερομ. Γρηγόριο  Γιαννούλη, προϊστάμενο του μετοχίου της Ιεράς Μονής Σινά στη Λευκωσία, και όλη τη συνοδεία της Ιεράς Μονής για τη φιλοξενία.

Έγινε Αρτοκλασία και λιτανεία της εικόνος και των ιερών λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης πέριξ του Ιερού Ναού.

Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας  

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post