Εκδημία Οικονόμου π. Μηνά Θεοδούλου, από το Παλαίκυθρο

Εκδημία Οικονόμου π. Μηνά Θεοδούλου, από το Παλαίκυθρο

Την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019, εκοιμήθη εν Κυρίω ο Οικονόμος Μηνάς Θεοδούλου από το κατεχόμενο Παλαίκυθρο. Η Εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί από τον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου, Συνοικισμός Αγίου Ελευθερίου Λατσιών την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, ώρα 1.00μμ.

 

Ο Πατήρ Μηνάς Θεοδούλου γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1966 στο κατεχόμενο Παλαίκυθρο. Είναι το όγδοο παιδί από τα εννέα της οικογένειας του. Μεγάλωσε με βάση τις χριστιανικές αρχές από τους ευσεβείς γονείς του, τον Πέτρο και την Ανθούλα Θεοδούλου, και ιδιαίτερα διδάχτηκε τις πρώτες διδαχές της χριστιανικής πίστης από την γιαγιά του Ανδρονίκη. Φοίτησε μέχρι την Γ΄ τάξη στο Δημοτικό Σχολείο Παλαικύθρου.

Εξ αιτίας της τουρκικής εισβολής του Ιουλίου και Αυγούστου 1974,  και κατοχής του βορείου τμήματος της αγαπημένης μας Πατρίδας,  η οικογένεια του όπως και όλοι οι Παλαικυθρίτες και 200.000 περίπου Χριστιανοί Ελληνοκύπριοι έγιναν πρόσφυγες. Η οικογένεια του μετά τον εκτοπισμό εγκαταστάθηκε στα Λατσιά.

Ολοκλήρωσε την φοίτηση του στο Δημοτικό Σχολείο Λατσιών. Μετά φοίτησε στο Γυμνάσιο και ακολούθως υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία στην Εθνική Φρουρά. Ο μεγάλος του πόθος ήταν να ιερωθεί. Για το λόγο αυτό φοίτησε για τρία χρόνια στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» της Εκκλησίας της Κύπρου. Μετά την αποφοίτηση του εργάστηκε ως οικοδόμος για 6 χρόνια.

Το 1995 νυμφεύθηκε την αγαπημένη του Αιμιλία Παπανδρέου, πρόσφυγα από την Αγία Τριάδα Γιαλούσας, με την οποία απέκτησε μία η θυγατέρα την Ευμορφία.

Τον Φεβρουάριο του 1996 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Α΄ και διορίστηκε στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Αυτοστέγασης Λατσιών. Στις 15 Δεκεμβρίου 1996 χειροτονήθηκε Ιερεύς από τον Μακαριστό Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄ και διορίστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στον Συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου Λατσιών. Εκτελούσε τα ποιμαντικά καθήκοντα του ως ιερεύς με σύνεση και υπομονή. Επίσης δεχόταν καθημερινά τους πρόσφυγες αδελφούς τού Συνοικισμού και άκουε τα προβλήματα και τον πόνο τους.

Το Οκτώβριο του 2010 έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο. Νοσηλεύθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στη συνέχεια στη Μονάδα Αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στην Λεμεσό. Σήκωσε με πίστη και υπομονή αυτή τη μεγάλη δοκιμασία. Μετά από μερικούς μήνες επανήλθε και εκτελούσε τα ποιμαντικά καθήκοντα του ως Ιερεύς με τον ίδιο ζήλο και αγάπη όπως προηγουμένως.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και συγκίνησης εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μαγαλομάρτυρος Αικατερίνης και τελέστηκαν τα μνημόσυνα των Παλαικυθριτών,  παρόντων εκατοντάδων εκτοπισμένων Παλαικυθριτών  στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου του Συνοικισμού Λατσιών προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου με συλλειτουργούς τον Οικονόμο Μηνά Θεοδούλου εκ Παλαικύθρου, τον Πρωτοπρεσβύτερο Χρίστο Χρίστου εκ Μαραθοβούνου και τον Αρχιμανδρίτη Παναγιώτη Χριστοδούλου εκ Παλαικύθρου.

Χθές 26 Νοεμβρίου 2019, ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός και συλλειτουργός Ιερεύς Μηνάς Θεοδούλου, μετά από ανακοπή καρδίας δυστυχώς δεν επανήλθε. Μετέστη από τα επίγεια στα ουράνια, στην Βασιλεία του Τριαδικού μας Θεού. Αυτό το ξαφνικό και συνάμα τραγικό γεγονός βύθισε σε μεγάλη θλίψη, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τους Επισκόπους Μεσαορίας, Καρπασίας και Λήδρας, τον συνεφημέριο του, το Ιερατείο που τον γνώριζε, τους Παλαικυθρίτες,  τους κατοίκους του Συνοικισμού Αγίου Ελευθερίου Λατσιών, την ενοριακή επιτροπή και το προσωπικό του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου του Συνοικισμού Λατσιών,  όσους τον γνώριζαν και εξαιρέτως την αγαπημένη του οικογένεια και τους συγγενείς του.

Εκφράζομε τα εγκάρδια συλλυπητήρια μας στην αξιοσέβαστη πρεσβυτέρα του Αιμιλία, στην έντιμη θυγατέρα του Ευμορφία, στα αδέλφια του και τους συγγενείς του. Επίσης ολόψυχα προσευχόμαστε ο σταυρωμένος και αναστημένος Χριστός μας και η Θεοτόκος Μητέρα Του, να τους στηρίζουν στην πίστη, να τους παρηγορούν και να γλυκάνουν το μεγάλο πόνο που έχουν στην καρδιά τους.

Αιωνία η μνήμη του αγαπητού εν Χριστώ αδελφού και συλλειτουργού Πατρός Μηνά Θεοδούλου.

 

Του Αρχιμανδρίτη Παναγιώτη Χριστοδούλου, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Παλαικύθρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post