Χειροτονία ενός Διδάκτορος Θεολογίας σε Διάκονο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
Ο περικαλλής ιερός ναός του Αποστόλου Ανδρέου στο Πλατύ Αγλαντζιάς, ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Κύπρου, αποδείχθηκε μικρός για να χωρέσει το πλήθος των ευλαβών πιστών που προσέτρεξε σήμερα Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 να εορτάσει δύο μεγάλα γεγονότα της Εκκλησίας του νησιού μας.
Αφενός την εορτή του Πρωτοκλήτου αποστόλου Ανδρέου, το όνομα του οποίου δεν απουσιάζει σχεδόν από καμία οικογένεια τής Κύπρου, αφετέρου την είσοδο στις τάξεις τού κλήρου τής Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας Κύπρου ενός εκλεκτού ανθρώπου, καταξιωμένου εκπαιδευτικού και φιλάγιου τέκνου της κατεχόμενης Καρπασίας, του Δρ. Γεωργίου Χριστοδούλου, ο οποίος δρασκέλισε σήμερα τους αναβαθμούς του ιερού ναού επ’ ονόματι τού αγίου που από νηπιότητος αγάπησε και στον οποίο αφιερώθηκε με τόση αφοσίωση, για να ενδυθεί χιτώνα δικαιοσύνης και αγαλλιάσεως, την στολή της αφθαρσίας και της σεμνότητος, αφού σήμερα, την ημέρα της μνήμης τού πολιούχου της επαρχίας του, ο προστάτης άγιός του Πρωτόκλητος Ανδρέας τον καταξίωσε να γίνει διάκονος τού Υψίστου, ακολουθώντας όπως κι εκείνος τον Κύριο, τον αλιέα τών ψυχών, οι οποίες επιποθούν «ὡς έλαφοι διψῶσαι ἐπὶ τὰς πηγὰς τῶν ὑδάτων» να δοξολογούν αδιαλείπτως τον Κύριο και Θεό.
Στον όρθρο που προηγήθηκε χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος τού Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου και στη συνέχεια ακολούθησε δισαρχιερατικό συλλείτουργο στο οποίο συμμετείχαν επίσης πολλοί κληρικοί, ανάμεσα στους οποίους και ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννης.
Τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης δέχθηκε ο κ. Γεώργιος Χριστοδούλου από τα σεπτά χέρια του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιεπισκόπου κ. κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος με κατάνυξη απηύθυνε λόγια πατρικής αγάπης προς τον νεοχειροτονηθέντα.
«…Γνωρίζομεν τους ενδοιασμούς που από χρόνια είχες (όσον αφορά στο να ιερωθείς), γνωρίζομεν όμως και την θεολογική και την θύραθεν κατάρτισή σου, την αφοσίωσή σου στον Απόστολο Ανδρέα. Τώρα ήλθε για σένα το πλήρωμα του χρόνου για να λάβεις τον πρώτο βαθμό τής ιερωσύνης. Και οι καταρτίσεις σου μάς βεβαιώνουν για την επιτυχία της περαιτέρω πορείας σου. «Αἱ ἄρουραι ὅλης τῆς ἀρχιεπισκοπικῆς περιφέρειας εἶναι λευκαὶ πρὸς θερισμόν, ὁ δὲ θερισμὸς πολὺς και οἱ ἐργάται ὀλίγοι». Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι οι πόρτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ιδιαιτέρως η δική μου θα είναι πάντοτε ανοικτές για σένα. Σε διαβεβαιώνουμε επίσης ότι θα είμαστε συνεχώς δίπλα σου συμπαραστάτες, αλλά και η παρουσία του αγίου Πάφου εδώ σήμερα μαρτυρεί και τη δική του στήριξη στον προσωπικό σου αγώνα. Χώρει στο στάδιο της αθλήσεως και μη φοβάσαι…»
Στην αντιφώνησή του, ο νέος διάκονος, συγκινημένος είπε ανάμεσα σε άλλα:
«Ἴσχυέ μοι καὶ σὺ μόνος Ἀνδρέα… τῆς πρωτοκλήτου κλήσεως τὴν φωνὴν κατὰ χάριν καὶ ἐπαγγελίαν ἀκούω, τοῦ καλοῦντος ἐκ τοῦ μὴ ὄντος εἰς τὸ εἶναι· καὶ ἔμφοβος γενόμενος προσέρχομαι ζητῶν οὐχὶ τὸ ἐμαυτοῦ, ἀλλὰ ᾧ ἐνετάλην· διακονίαν Θεοῦ καὶ λαοῦ… μνημονεύω τοῦ σεπτοῦ ὀνόματος τῆς ἐντολῆς καὶ τοῦ λόγου τοῦ κατὰ πνεῦμα ἐμοῦ πατρός: Ἄς παραμείνουμε ἀδελφοί, ὑπάκουοι στοὺς ποιμένες μας καὶ τότε θὰ ἔλθει ἡ γενικὴ εἰρήνη!
… Ἐπικαλοῦμαι τὶς εὐχὲς τῶν Ἁγίων πατέρων, καὶ τῶν ἐκλεκτῶν συναδέλφων ἐκπαιδευτικῶν καὶ ὅλου τοῦ Χριστεπωνύμου πληρώματος, τῶν γονέων καὶ ἀδελφῶν μου, ἀλλὰ κυρίως προσεύχομαι δι’ εὐχῶν τῶν ἁγίων παίδων τῶν μαθητῶν μου, μὲ τὴν αἴσθηση ὅτι, Εἷς ὁ καθηγητής, ὁ Χριστός, τὸ σχολεῖο τοῦ Ὁποίου εἶναι στὴ γῆ, ἀλλὰ ἡ ἕδρα στοὺς οὐρανούς! Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων παίδων Κύριε, ἀξίωσόν με, ὅπως ἀσινὴς εἰσέλθω εἰς τὸ θυσιαστήριον καὶ τιμήσω περιβολὴν διακονίας!»
Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος αφού εξήρε το νόημα της σημερινής εορτής, αναφέρθηκε και στο γεγονός της χειροτονίας του π. Γεωργίου προς τον οποίο επισήμανε ότι ως εκπαιδευτικός θεολόγος έχει διπλό καθήκον· αφενός να διδάσκει τον λαό θρησκευτικά και αφετέρου εθνικά, καθότι μεγάλωσε στην εισβολή και ξέρει όσο κανείς άλλος μας τι σημαίνει κατοχή. Και μετά που οι συνθήκες το επέτρεψαν να τελείται λειτουργία στην κατεχόμενη Καρπασία, κάθε Κυριακή ήταν ανελλιπώς στο ναό υπηρετώντας με αφοσίωση κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας…»
Ο π. Γεώργιος Χριστοδούλου, ο οποίος από σήμερα φέρει την ιδιότητα τού αγάμου κληρικού, γεννήθηκε στην κατεχόμενη Γιαλούσα τής Καρπασίας. Είναι απόφοιτος τής Θεολογικής Σχολής Αθηνών με Μεταπτυχιακό τίτλο στη Χριστιανική αρχαιολογία του παν/μιου της Σορβώννης Paris I και με Διδακτορικό τίτλο στη κλασική και βυζαντινή γραμματολογία του παν/μιου της Σορβώννης Paris IV. Ανάμεσα στις εκδόσεις του είναι: «Η Βίβλος των κατηχήσεων του οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου», «Αγία Βιβλιοθήκη Εγκλείστρας», «Περί του Τυπικού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας». Επίσης ικανός αριθμός άρθρων του έχει δημοσιευθεί ανάμεσα στα οποία Άρθρα περί Γ. Σεφέρη, Γ. Θεοτοκά, Οδ. Ελύτη, Γ. Βιζυηνού, κ.ά.
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου