Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού στη Λευκωσία (6 Δεκεμβρίου 2019)

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού στη Λευκωσία (6 Δεκεμβρίου 2019)

Ο περικαλλής Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού της Λευκωσίας τίμησε, με εκκλησιαστική λαμπρότητα, τον προστάτη Άγιό του, τον Νικόλαο των Μύρων της Λυκίας.

Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019, τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθως, μίλησε στους πιστούς για την προσωπικότητα και τις αρετές αυτού του μεγάλου ιεράρχη, κάνοντας επεξήγηση του απολυτικίου του. Επίσης, μίλησε για τη συμβολή του Αγίου στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325, ο οποίος ομολόγησε την ομοουσιότητα του Υιού με τον Πατέρα εναντίον της βλάσφημης διδασκαλίας του Αρείου, ο οποίος χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη λογική, ισχυριζόταν ότι ο Υιός του Θεού δεν μπορεί να είναι ίσος με τον Θεό Πατέρα και επομένως δεν μπορεί να είναι Θεός, αλλά είναι το μέγιστο κτίσμα του Θεού. Όμως ο Άγιος Νικόλαος κράτησε με σταθερότητα και τόλμη την πίστη στην διδασκαλία του Κυρίου, ο Οποίος λέγει ότι «ἐγὼ καὶ ὁ πατὴρ ἕν ἐσμεν» (Ιν. ι΄ 30) και «ὁ ἑωρακὼς ἐμὲ ἑώρακε τὸν πατέρα» (Ιω. ιδ΄ 9). Η αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισε ο Άγιος Νικόλαος τον Άρειο, έμεινε στη συνείδηση της Εκκλησίας και παρόλα αυτά ο τιμώμενος Άγιος παραμένει για όλους μας « εικόνα πραότητος». Αυτό για να διδαχθούμε όλοι μας, και ιδιαίτερα οι γονείς που έχουν καθήκον να διδάξουν τα παιδιά τους, ότι χρειάζεται συνδυασμός της πραότητας, της σύνεσης και της αυστηρότητας έτσι ώστε πάντοτε με αγάπη να συμβάλουν στη σωστή σωματική και πνευματική καλλιέργεια των παιδιών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν Μνημόσυνα των κτητόρων, των κληρικών και των ευεργετών του Ιερού Ναού.

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post