Θεία Λειτουργία και Εθνικό Μνημόσυνο της Ομορφίτας στον ι.ν. Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί (15 Δεκεμβρίου 2019)

Θεία Λειτουργία και Εθνικό Μνημόσυνο της Ομορφίτας στον ι.ν. Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί (15 Δεκεμβρίου 2019)

Την Κυριακή των Προπατόρων, 15 Δεκεμβρίου 2019, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και ακολούθως τα Μνημόσυνα των πεσόντων εκ της κοινότητας Ομορφίτας κατά τους αγώνες τους έθνους, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν πλήθος πιστών μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της πολιτείας. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο νόημα του ευαγγελικού αναγνώσματος. Πορευόμενοι για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, η Εκκλησία μας επιμελώς μάς βοηθά πνευματικά να εισέλθομε στη μητρόπολη των εορτών, έχοντας όλοι μας επίγνωση ότι καθημερινά βιώνουμε το όλο γεγονός της φιλανθρωπίας, της συγκατάβασης, της θείας Οικονομίας του Θεού για τον άνθρωπο. Είμαστε όλοι οι συνδαιτυμόνες του πνευματικού δείπνου που μας καλεί ο Χριστός. Τα κυριακά λόγια «πολλοὶ γὰρ εἰσι κλητοὶ, ὀλίγοι δὲ εκλεκτοί» (Λκ. ιδ΄ 24) εκδηλώνουν το μαρτύριο της συνειδήσεως που ζει καθημερινά ο κάθε άνθρωπος. Κάθε ώρα και στιγμή ο Κύριος μας προσκαλεί στο Δείπνο της Βασιλείας Του. Εναπόκειται στον καθένα μας, από τον τρόπο που βιώνουμε τη διδασκαλία του Χριστού, αν η απάντησή μας είναι θετική ή αρνητική. Σήμερα, μαζί με τον Άγιο ιερομάρτυρα Ελευθέριο, τιμούμε όλους εκείνους του Αγίους και Δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης, οι οποίοι με το έργο, τη ζωή, και τη θυσία τους προετοίμασαν την έλευση του Μεσσία και εισήλθαν στον Δείπνο του Κυρίου. Στο τέλος ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα να αξιωθούμε όλοι μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν τα ιερά Μνημόσυνα των ηρώων Ομορφιτιανών που έπεσαν κατά τους αγώνες υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας μας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

*********************************************

Ακολουθεί ο επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή

 

Επιμνημόσυνος Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή

στο Εθνικό μνημόσυνο για τους πεσόντες της Ομορφίτας,

Κυριακή, 15η  Δεκεμβρίου 2017, Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας, Καϊμακλί

 

Σεβαστό Ιερατείο,

Τιμημένα μέλη των οικογενειών των ηρώων,

Ελληνίδες, Έλληνες,

 

Ευλαβείς και περήφανοι συναθροιστήκαμε στον ιερό τούτο Ναό της Αγίας Βαρβάρας για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους ήρωες της κοινότητες της Ομορφίτας.

Συνείδηση εθνικής ευθύνης και συναίσθηση ιστορικού χρέους μας οδήγησαν σ’ αυτή την μυσταγωγία.

Είμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και τον απέραντο θαυμασμό μας  σε εκείνους τους συνανθρώπους μας που με τις θυσίες τους άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους σε καθοριστικές στιγμές της ιστορίας του λαού μας.

Από τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, την τουρκανταρσία του ‘63 αλλά και την βάρβαρη τουρκική εισβολή του ‘74.

Είμαστε ακόμα εδώ, για να αναπέμψουμε δέηση για τους αγνοουμένους της ακριτικής και ηρωοτόκου κοινότητας της Ομορφίτας των οποίων η τύχη παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστη.

Τιμούμε και υμνούμε τους πατριώτες αγωνιστές και αγωνίστριες της Ομορφίτας που με τις θυσίες τους λάμπρυναν το Πάνθεο των αθανάτων αγωνιστών του έθνους μας, τιμώντας την πατρίδα. 

Στην αιματόβρεκτη τούτη ακριτική περιοχή, οι ήρωες που σήμερα τιμούμε και δοξάζουμε, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, όρθωσαν με τα νεκρά κορμιά τους, προπύργιο μεγαλόπρεπης εθνικής αντίστασης κατά των βάρβαρων τουρκικών επιβουλών.

Τιμούμε τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στον μεγάλο ξεσηκωμό του λαού μας εναντίον των αποικιοκρατών, γιατί υπάρχουν στη ζωή των ανθρώπων, γεγονότα και πράξεις που η ιστορία τα ξεχωρίζει και τα γράφει ανεξίτηλα με χρυσά γράμματα για να τα αφήσει στη μνήμη μας διαχρονικά.

Η μνήμη και η τιμή προς τους αθάνατους ήρωες μας είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σ’ αυτούς, που έδωσαν την ζωή τους για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Εύνοια μοίρας αγαθής, προνόμιο μέγα, για όσους έζησαν την εποχή του απελευθερωτικού μας αγώνα. Για όσους αισθάνθηκαν την 1η του Απρίλη του ‘55, τον κόσμο του ονείρου και του παραμυθιού να ζωντανεύει. Για όσους, ψάχνοντας για την Λευτεριά, συμπορεύτηκαν με τον Αρχηγό Διγενή σε ανηφοριές και μονοπάτια, σε βουνά και ρεματιές.

Οι Ομορφιτιανοί δεν ήταν άνθρωποι πολεμοχαρείς. Ήταν αποδεδειγμένα φιλειρηνικοί  που όμως ήθελαν να αναπνέουν ελεύθερα και γι’ αυτό και πρωτοστάτησαν στον μεγάλο ξεσηκωμό του λαού μας εναντίον των βρετανών αποικιοκρατών.

Εις απάντηση, οι Άγγλοι δημιούργησαν στην Ομορφίτα το μεγαλύτερο ανακριτικό κέντρο, μέσα στο οποίο έμελλε να γραφτούν ηρωικές σελίδες, που συγκλονίζουν και προκαλούν δέος και συγκίνηση.

Κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, στην Ομορφίτα συμβίωναν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Αυτή την ειρηνική συμβίωση στις γειτονιές γύρω από την εκκλησία του Αγίου Δημητριανού όμως, ανέτρεψαν οι εξτρεμιστές της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, οι οποίοι με την ανοχή των βρετανών προπηλάκιζαν και καταδίωκαν με μανία τους ανυπεράσπιστους Έλληνες κατοίκους της κοινότητας, καταστρέφοντας και λεηλατώντας τις περιουσίες τους. Θύμα της θηριωδίας τους και αυτός ακόμα ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητριανού τον οποίο προσπάθησαν να πυρπολήσουν στις 28 του Ιούλη του ΄58.

Τις μέρες εκείνες πρωτογράφτηκαν στην ιστορία μας η λέξη «πρόσφυγας» και «αγνοούμενος», όταν αριθμός κατοίκων της Ομορφίτας εγκατέλειψε τα σπίτια τους για να σωθούν από τις τουρκικές επιθέσεις και θηριωδίες. Οσοι όμως παρέμειναν εγκλωβισμένοι και αποκλεισμένοι στην Κοινότητα, σαν άλλοι Σπαρτιάτες φύλαξαν Θερμοπύλες.

Το καλοκαίρι του ‘58 τούρκοι εξτρεμιστές δολοφόνησαν τον Λουκά Αρέστη και τον Παντελή Χρίστου ενώ από τότε αγνοείται και η τύχη του Στέλιου Ανδρέου.

Τα ματωμένα Χριστούγεννα του ‘63 η Ομορφίτα, εκ νέου απετέλεσε τον πρώτο στόχο των τούρκων στασιαστών, οι οποίοι ενδυναμωμένοι από τις ενισχύσεις που τους παρείχαν οι άνδρες της ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ., επιτέθηκαν με σφοδρότητα στους λιγοστούς  Έλληνες κατοίκους αλλά και τους μαχητές της διμοιρίας του ανθυπολοχαγού Γεώργιου Ολύμπιου.

Παρά την καταλυτική παρέμβαση ομάδας εθελοντών μαχητών, υπό την καθοδήγηση του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Νίκου Σαμψών οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από ελληνοκύπριους αστυνομικούς πέτυχαν το απόγευμα της ημέρας των Χριστουγέννων την εξουδετέρωση των τρομοκρατών και τον απεγκλωβισμό των κατοίκων της Ομορφίτας,  ο φόρος αίματος ήταν βαρύς.

Στη διάρκεια των τουρκικών επιθέσεων έπεσε νεκρός ο Χαράλαμπος Σπύρου, ενώ δύο αθώα παιδιά, η εντεκάχρονη Γιωργούλα Βενιζέλου και ο δεκαπεντάχρονος Γιώργος Ψαράς έμελλε να είναι τα πιο τραγικά θύματα της τουρκικής θηριωδίας αφού δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους τούρκους.

Δολοφονήθηκε επίσης ο Ανδρέας Μιχαήλ, ο οποίος τραυματισμένος και αβοήθητος ξεψύχησε ώρες αργότερα.

Στον κατάλογο των θυμάτων της τουρκικής ανταρσίας του 63-64  καταγράφεται και το όνομα του Ανδρέα Πέτρου, τον οποίο απήγαγαν οι τούρκοι στασιαστές κοντά στο χωριό Κόσιη και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Το τραγικό καλοκαίρι του 1974, όταν αφήσαμε τα εμφιλοχωρούντα ζιζάνια της διχόνοιας να αναφυούν ανάμεσα μας ανοίγοντας την κερκόπορτα στον Τούρκο εισβολέα,, και πάλι η Κοινότητα της Ομορφίτας ήταν εκ νέου στην πρώτη γραμμή ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της πατρίδας στέλνοντας στο θυσιαστήριο της λευτεριάς,, απλούς και αγνούς πατριώτες, που συνειδητά επέλεξαν να προσφέρουν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Υποκλινόμαστε στο αδούλωτο φρόνημα και το αγωνιστικό πνεύμα που επέδειξαν οι κάτοικοι της Ομορφίτας, που μόνο με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται.  

Τιμούμε τις πονεμένες μάνες, τους γονείς, τις χήρες και τα ορφανά των ηρώων μας που πότισαν με τον πόνο και τα δάκρυα τους την εθνική περηφάνια.

Μακρύς και ατέλειωτος ο κατάλογος των ηρωικώς πεσόντων της Ομορφίτας κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Προσκυνούμε ευλαβικά την μνήμη :

Του Σωτήρη Αχιλλέως,, που σκοτώθηκε κατά την αεροπορική προσβολή του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία στον Κοντεμένο, στις 20 Ιουλίου 1974.

Του δεκαεξάχρονου μαθητή του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Ζήνωνα Ζήνωνος ο οποίος με την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής, έσπευσε εθελοντικά να βοηθήσει τους στρατιώτες του 211 Τάγματος Πεζικού και έπεσε πολεμώντας στα φυλάκια της πρώτης γραμμής στην Ομορφίτα στις 22 του Ιούλη του ΄74.  

Τιμούμε τον Γεώργιο Σκουφάρη,, που υπηρετούσε στο 211 Τάγμα Πεζικού και τραυματίστηκε θανάσιμα στις 2 Αυγούστου 1974 από τουρκικό όλμο, ενώ χειριζόταν αντιαεροπορικό στο κτίριο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, παρά το άγαλμα του Μάρκου Δράκου.

Τιμούμε τον Χαρίλαο Μικέο,, που με την έναρξη της Τουρκικής εισβολής και την κήρυξη της γενικής επιστράτευσης κατατάγηκε στο 201 Τάγμα Πεζικού και έπεσε στις μάχες στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας.

Τιμούμε ακόμα τον Μιχαήλ Μιχαήλ που έπεσε στις 21 Ιουλίου 1974 στις μάχες της Άσπρης Μούττης,, αλλά και τον Γρηγόρη Νικολάου που μέχρι  πρόσφατα ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στη Μια Μηλιά και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Θύματα του Τούρκου εισβολέα υπήρξαν ακόμα :

ο Κυριάκος Πέτρου,  η Βάσω Σωκράτους και ο Σάββας Χαραλάμπους ενώ ο Κυριάκος Βαρνάβας και ο Μιχαλάκης Κυθραιώτης, σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

Μια μεγάλη ακόμα ανοικτή πληγή από την τουρκική εισβολή του 1974 αποτελούν οι αγνοούμενοι  της Ομορφίτας:

Ευάγγελος Επαμεινώνδα, Κωστάκης Ιακωβίδης, Εύδωρος Ιωαννίδης, Μάριος Νικολάου, Παναγιώτης Παναγιώτου, Γεώργιος Χαραλάμπους και Γιαννακός Μάτσιας.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε με πίστη στο δίκιο του αγώνα μας και να επιδιώκουμε μια έντιμη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Μία λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει τον τόπο μας από τα ξένα στρατεύματα και το αναχρονιστικό  σύστημα των εγγυήσεων, μία λύση συμβατή με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως περίτρανα απέδειξε και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, εκφράζει την ετοιμότητά του αλλά και την καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της προσπάθειας για τη δημιουργία ενός φυσιολογικού, κυρίαρχου κράτους, με ανεξάρτητο σύστημα λήψεως αποφάσεων τόσο σε εσωτερικά όσο και σε εξωτερικά θέματα.

Επιθυμία μας είναι να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας. Την ίδια ώρα, προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε το κράτος μας, εφαρμόζοντας σε όλους τους τομείς μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και νέες πολιτικές, που άρχισαν ήδη να φέρνουν αποτελέσματα. Παράλληλα, χτίζουμε πολύτιμες στρατηγικές συμμαχίες σε διάφορους τομείς, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας και αναδεικνύοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ελληνίδες, Ελληνες,

Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι πολλές και απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα ενότητα και ομοψυχία.

Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ελεύθερη και ειρηνική πατρίδα, με οικονομική και πολιτική σταθερότητα, που θα εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά, ώστε να σχεδιάσουν με αισιοδοξία και ελπίδα το μέλλον. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τις αρετές, τα αγνά ιδανικά και τις θυσίες των ηρώων μας.

Αποτελεί ηθικό μας χρέος να διαφυλάξουμε την εθνική αξιοπρέπεια που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές με τις ηρωικές τους πράξεις. 

Η Κοινότητα Ομορφίτας δικαίως μπορεί να σεμνύνεται για τα άξια τέκνα της. Αθάνατοι ήρωες της Ομορφίτας σας τιμούμε,, και υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας σας προσδοκώντας την μέρα, που θα ξανακτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Δημητριανού σε μια ελεύθερη Ομορφίτα, σε μια περήφανη Κύπρο.

Το καλύτερο μνημόσυνο για τους αδικαίωτους νεκρούς και αγνοούμενους της πολύπαθης Ομορφίτας,, είναι η υπόσχεση,, ότι θα αγωνιστούμε για να ανασηκώσουμε τον ήλιο της λευτεριάς και της δικαιοσύνης σ’ αυτό τον πολύπαθο τόπο.

Ας είναι αιώνια η μνήμη τους.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post