Πατρικές εμπειρικές νουθεσίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τους στρατιώτες μας

Πατρικές εμπειρικές νουθεσίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τους στρατιώτες μας

Στο πλευρό των στρατιωτών που υπηρετούν στα φυλάκια της πράσινης γραμμής βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα την περιοδεία του, εν όψει των επερχόμενων εορτών των Χριστουγέννων.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου συνόδευσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο Διοικητής της 4ης Ταξιαρχίας κ. Παναγιώτης Παντελίδης και ο Υπεύθυνος Θρησκευτικής Διαφώτισης στην Εθνική Φρουρά, Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου.

Σε κάθε φυλάκιο, οργανωμένες χορωδίες στρατιωτών έψαλαν επίκαιρους ύμνους και κάλαντα στο Μακαριώτατο. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απόδοση πατριωτικών ασμάτων, τα οποία ενθύμησαν σε όλους τους παρευρισκομένους τις θλιβερές στιγμές της τουρκικής εισβολής.

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε καταρχάς στους στρατευμένους νέους του νησιού να έχουν πραγματικά ευτυχισμένα Χριστούγεννα, γεγονός το οποίο θα πετύχουν αν στρέψουν το νου και την καρδιά τους στη Βηθλεέμ, εκεί όπου ο Χριστός άφησε τον ουρανό και ήλθε στη γη, ταπεινούμενος, λαμβάνοντας ανθρώπινη σάρκα με στόχο να δώσει ευκαιρία στον άνθρωπο να επιστρέψει πίσω στο χώρο  όπου αρχικά είχε τοποθετηθεί, δηλαδή τον Παράδεισο. Η ενανθρώπιση του Υιού του Θεού έγινε, όπως τόνισε ο Μακαριώτατος, εξαιτίας της πολλής αγάπης του Θεού προς το πλάσμα Του. Οφείλουμε νοερά να γονατίσουμε στη φάτνη της Βηθλεέμ και να προσκυνήσουμε τον Χριστό. Κι όλα αυτά θα τα βιώσουμε αν ζούμε την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας.

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με συγκίνηση τόνισε στους στρατευμένους νέους ότι η ολιγόμηνη παραμονή τους στην Εθνική φρουρά δεν αποτελεί απώλεια ωφέλιμου χρόνου, αλλά αντίθετα, η στρατιωτική θητεία προσφέρει στους νέους ορθή διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση ώστε να μπορούν στη συνέχεια να αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της κοινωνίας.

«Εγώ υπηρέτησα ως στρατιώτης σε ένα δυσκολότερο στράτευμα, αυτό του μοναχισμού. Και η εποχή στην οποία ήμουν δόκιμος μοναχός ήταν πολύ σκληρή και οι προϊστάμενοι τής Μονής ακόμη σκληρότεροι. Όμως, τώρα τούς ευγνωμονώ και μακαρίζω. Διότι μού έμαθαν πώς να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες τής ζωής. Κι όταν έγινα Αρχιεπίσκοπος, με προσέγγισαν δημοσιογραφοί για να με ρωτήσουν πώς προγεύομαι την δυσκολότερη μέρα τής ζωής μου. Κι εγώ τούς απάντησα ότι η εμπειρία και οι κόποι τής νεότητάς μου μέ έκαναν να αισθάνομαι ώριμος και αυτή εδώ η καρέκλα, η αρχιεπισκοπική, που φέρει αιώνες ολόκληρους ενός ισχυρού θεσμού θα με ενισχύει ακόμη περισσότερο».

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, με την πατρική αγάπη, η οποία τον διακρίνει, προχώρησε σε νουθεσίες προς τους στρατιώτες, τονίζοντας τα αρνητικά αποτελέσματα της χρήσης των ναρκωτικών και των λοιπών εξαρτησιογόνων ουσιών. Επίσης, επέστησε την προσοχή στους νέους να μην παρασύρονται από το νεανικό σφρίγος, το οποίο τους χαρακτηρίζει και να ενεργούν επιπόλαια σχετικά με την οδήγηση στους δρόμους, όπου στο νησί καθημερινώς θρηνούμε θύματα λόγω της απροσεξίας μας.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η πατρική δήλωση του Μακαριωτάτου προς τους στρατιώτες πως η πόρτα της Αρχιεπισκοπής είναι πάντοτε ανοικτή για όλους τους νέους του νησιού μας.

Μετά την παράθεση κεράσματος, ο Μακαριώτατος μοίρασε δώρα τόσο σε κάθε ένα από τους στρατιώτες των φυλακίων, όσο και για τις ανάγκες του κάθε φυλακίου.

Οι επισκέψεις του Μακαριωτάτου στα φυλάκια της πράσινης γραμμής θα συνεχιστούν και αύριο Πέμπτη, 19η Δεκεμβρίου.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post