Το θέμα των ναρκωτικών και άλλα ζητήματα που απασχολούν Εκκλησία και πολιτεία, συζήτησαν Αρχιεπίσκοπος και ΥΠΠΑΝ

Το θέμα των ναρκωτικών και άλλα ζητήματα που απασχολούν Εκκλησία και πολιτεία, συζήτησαν Αρχιεπίσκοπος και ΥΠΠΑΝ

Το θέμα των ναρκωτικών και άλλα ζητήματα που απασχολούν και την Εκκλησία, αλλά και την πολιτεία, συζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού , Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινή συνάντηση τους, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο εγκάρδια.

«Είχαμε φιλική συζήτηση και παρά το γεγονός ότι ο κύριος σκοπός είναι, όπως και κάναμε, να ανταλλάξουμε ευχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις ημέρες αυτές που έρχονται, τις άγιες μέρες, εντούτοις βρήκαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα που απασχολούν και την Εκκλησία, αλλά και την πολιτεία», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, η πολιτεία και η Εκκλησία έχουν βεβαίως διακριτούς ρόλους, «ωστόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, δεν χρειάζεται να το υπογραμμίσω ότι παίζει έναν τεράστιο ρόλο, και βεβαίως, έχει ένα σημαντικό πνευματικό βάρος στις μέρες μας, με δεδομένο το ότι στην εκπαίδευση θέλουμε να παράγουμε παιδία, προέχει το πνευματικό έργο».

«Είμαστε, ακριβώς, στην ίδια προσπάθεια με την Εκκλησία και βεβαίως πρέπει να ακούμε. Με ευχαρίστηση, άκουσα την εισήγηση του Μακαριωτάτου. Πράγματι, μια από τις προτεραιότητες στις μέρες μας, αν θέλουμε να μιλάμε μάλιστα και για την νεολαία είναι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα αυτή την μεγάλη απειλή, την μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών, και πράγματι η καλύτερη προσέγγιση είναι η πρόληψη και θα εξετάσω μαζί με τους συνεργάτες μου, στο Υπουργείο, πολύ σοβαρά τις προτάσεις που κάνει ο Μακαριώτατος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε, επιπρόσθετα, ότι «θα βρούμε κάποιο τρόπο, ούτως ώστε μέσα από το σχολείο στις κρίσιμες εκείνες ηλικίες, όπου μπορεί να έχει αποτέλεσμα η ενημέρωση, η συνείδηση για τους κινδύνους και την απειλή που παρουσιάζει η εξάρτηση από τέτοιες ουσίες, σε συνεργασία και με άλλους φορείς του κράτους που ασκούν αυτή την πολιτική, να μπορέσουμε να προσφέρουμε κάτι».

«Ζούμε σε μια εποχή με πολύ μεγάλες προκλήσεις και με την ανάγκη της κοινωνίας να ενισχυθεί πνευματικά, να δοθούν διέξοδοι στις ανησυχίες του ανθρώπου και σε αυτά τα θέματα θα έχουμε πάντα ένα διαρκή διάλογο με την Εκκλησία, αφού εξάλλου αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, την μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι η ώρα να θυμηθούμε ότι το μήνυμα των ημερών, το μήνυμα του Χριστιανισμού, είναι ένα από τα βασικότερα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικογένειας, στην οποία ανήκουμε», σημείωσε.

Μίας κοινότητας, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού στις αξίες του ανθρώπου, «και γι΄ αυτό είναι οι μέρες να μιλήσουμε και για τις ρίζες μας και για την καταγωγή μας και για τα όσα μπορούν να μας προσφέρουν στο σημερινό κόσμο για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του είπε ότι ως Εκκλησία τους ενδιαφέρει το Υπουργείο Παιδείας και θέλουν πάντοτε να συνεργάζονται με το Υπουργείο Παιδείας.

«Να είμαστε υποβοηθητικοί, γιατί θέλουμε να δίνουμε μια πραγματική παιδεία στους νέους μας, γιατί είναι οι αυριανοί πολίτες, σε αυτούς που θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για να πάει ο τόπος μπροστά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση με τα 645 κιλά ναρκωτικά, τα οποία εντοπίστηκαν στην Αυστραλία την περασμένη Δευτέρα, και τα οποία ήταν μέσα σε φουκούδες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, το καταστροφικό για τη νεολαία μας» και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε η καλύτερη αντιμετώπιση να είναι η πρόβλεψη.

«Βέβαια, δεν μπορεί να γίνει μάθημα γιατί δυσκολεύεται το Υπουργείο να εισαγάγει νέο μάθημα στα σχολεία, αλλά μπορούν μερικά μαθήματα, όπως στο μάθημα των Θρησκευτικών και μάλιστα στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου. Να πιάσουμε από τα παιδιά, τα 12χρονα. Να τους πούμε ότι όπως δεν αγγίζουν πάνω στο καλώδιο του ηλεκτρισμού, διότι ξέρουν ότι θα πεθάνουν, και μάλιστα ο θάνατος θα είναι ακαριαίος, να μην αγγίζουν ούτε πάνω στα ναρκωτικά. Μπορεί ο θάνατος να μην είναι ακαριαίος, αλλά όποιος αγγίξει πάνω στα ναρκωτικά, θα πεθάνει, έστω με τον αργό θάνατο», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «πρέπει να προβληματίσουμε τα παιδιά, ούτως ώστε να υπάρξει η πραγματική πρόληψη, που είναι η καλύτερη θεραπεία. Και έτσι θα παρακαλέσω να το μελετήσουν».

«Μπορούμε να ετοιμάσουμε και εμείς μερικά μαθήματα, ούτως ώστε μέσα στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών, να προβληματίσουμε κάπως τα παιδιά μας, ούτως ώστε να αποφεύγουν να αγγίζουν τα ναρκωτικά. Πιστεύω στην πρόληψη. Είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποφύγουμε αυτό το κακό που έχει πιάσει τους νέους μας. Θα είμαστε πάντοτε κοντά στο Υπουργείο, κοντά στον Υπουργό. Η πόρτα μας θα είναι πάντοτε ανοικτή και η συνεργασία απόλυτη. Θα είμαστε στη διάθεση του Υπουργού και του Υπουργείου Παιδείας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post