Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Λειτουργίες – Κηρύγματα 29 Δεκεμβρίου 2019 – 1 Ιανουαρίου 2020

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Λειτουργίες – Κηρύγματα 29 Δεκεμβρίου 2019 – 1 Ιανουαρίου 2020

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον  Ιερό Ναό της του Χριστού Γεννήσεως στην Τάλα. Την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, το εσπέρας, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία. Την επομένη, 1η Ιανουαρίου 2020, θα λειτουργήσει στον ίδιο Ιερό Ναό, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, θα προστεί της καθιερωμένης Δοξολογίας για την 1η του έτους.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον  Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στην Αθηαίνου. Την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, το εσπέρας, θα προστεί της ακολουθίας του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας σε αγρυπνία στην Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον  Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της κατεχόμενης κοινότητος Στρογγυλού Μεσαορίας.

Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμανδρίτης Ιωάννης την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, το εσπέρας, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Μετοχίου Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία.Την επομένη, το πρωΐ, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον ίδιο Ιερό Ναό.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

      27 Δεκεμβρίου 2019

*********************************

Αποστολικό Ανάγνωσμα: Γαλ. α΄ 11-19

Ἀδελφοί, γνωρίζω ὑμῖν, ἀδελφοί, τὸ εὐαγγέλιον τὸ εὐαγγελισθὲν ὑπ᾿ ἐμοῦ ὅτι οὐκ ἔστι κατὰ ἄνθρωπον· οὐδὲ γὰρ ἐγὼ παρὰ ἀνθρώπου παρέλαβον αὐτὸ οὔτε ἐδιδάχθην, ἀλλὰ δι᾿ ἀποκαλύψεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ. ᾿Ηκούσατε γὰρ τὴν ἐμὴν ἀναστροφήν ποτε ἐν τῷ ᾿Ιουδαῑσμῷ, ὅτι καθ᾿ ὑπερβολὴν ἐδίωκον τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ καὶ ἐπόρθουν αὐτήν, καὶ προέκοπτον ἐν τῷ ᾿Ιουδαῑσμῷ ὑπὲρ πολλοὺς συνηλικιώτας ἐν τῷ γένει μου, περισσοτέρως ζηλωτὴς ὑπάρχων τῶν πατρικῶν μου παραδόσεων. ῞Οτε δὲ εὐδόκησεν ὁ Θεὸς ὁ ἀφορίσας με ἐκ κοιλίας μητρός μου καὶ καλέσας διὰ τῆς χάριτος αὐτοῦ ἀποκαλύψαι τὸν υἱὸν αὐτοῦ ἐν ἐμοί, ἵνα εὐαγγελίζωμαι αὐτὸν ἐν τοῖς ἔθνεσιν, εὐθέως οὐ προσανεθέμην σαρκὶ καὶ αἵματι, οὐδὲ ἀνῆλθον εἰς ῾Ιεροσόλυμα πρὸς τοὺς πρὸ ἐμοῦ ἀποστόλους, ἀλλὰ ἀπῆλθον εἰς ᾿Αραβίαν, καὶ πάλιν ὑπέστρεψα εἰς Δαμασκόν. ῎Επειτα μετὰ ἔτη τρία ἀνῆλθον εἰς ῾Ιεροσόλυμα ἱστορῆσαι Πέτρον, καὶ ἐπέμεινα πρὸς αὐτὸν ἡμέρας δεκαπέντε. Ἕτερον δὲ τῶν ἀποστόλων οὐκ εἶδον εἰ μὴ ᾿Ιάκωβον τὸν ἀδελφὸν τοῦ Κυρίου.

Νεοελληνική απόδοση

11Σας πληροφορώ, λοιπόν, αδελφοί, πως το Eυαγγέλιο που κηρύχτηκε από μένα, δεν είναι ανθρώπινης προέλευσης. 12Γιατί ούτε κι εγώ το παρέλαβα από άνθρωπο κι ούτε το διδάχτηκα, αλλά μου δόθηκε με απευθείας αποκάλυψη από τον Iησού Xριστό. 13Kι ακούσατε, βέβαια, για την αλλοτινή συμπεριφορά μου μέσα στον Iουδαϊσμό, ότι δηλαδή καταδίωκα με υπερβολικά μεγάλο ζήλο την Eκκλησία του Θεού και τη ρήμαζα. 14Kαι πρόκοβα στον Iουδαϊσμό ξεπερνώντας πολλούς συνομήλικους συμπατριώτες μου, γιατί είχα περισσότερο ζήλο για τις παραδόσεις των πατέρων μου. 15Kι όταν πια ευδόκησε ο Θεός, που με είχε ξεχωρίσει από την κοιλιά ακόμα της μάνας μου και με κάλεσε με τη χάρη του, 16να αποκαλύψει το Γιο του σ’ εμένα, για να τον διακηρύττω ανάμεσα στους εθνικούς, δεν έσπευσα να συμβουλευτώ ανθρώπους, 17ούτε ανέβηκα στα Iεροσόλυμα κοντά στους προγενέστερους από μένα αποστόλους, αλλά αναχώρησα στην Aραβία, και ξαναγύρισα πάλι στη Δαμασκό. 18Στη συνέχεια, ύστερα από τρία χρόνια, ανέβηκα στα Iεροσόλυμα για να γνωρίσω προσωπικά τον Πέτρο κι έμεινα μαζί του δεκαπέντε μέρες. 19Άλλον, όμως, από τους αποστόλους δεν είδα, εκτός από τον Iάκωβο, τον αδελφό του Kυρίου. 

Ευαγγελικό Ανάγνωσμα:  Ματθ. β΄ 13 – 23

᾽Αναχωρησάντων τῶν μάγων ἰδοὺ ἄγγελος Κυρίου φαίνεται κατ᾽ ὄναρ τῷ ᾽Ιωσὴφ λέγων·᾽Εγερθεὶς παράλαβε τὸ παιδίον καὶ τὴν μητέρα αὐτοῦ καὶ φεῦγε εἰς Αἴγυπτον, καὶ ἴσθι ἐκεῖ ἕως ἂν εἴπω σοι· μέλλει γὰρ ῾Ηρῴδης ζητεῖν τὸ παιδίον τοῦ ἀπολέσαι αὐτό. Ὁ δὲ ἐγερθεὶς παρέλαβεν τὸ παιδίον καὶ τὴν μητέρα αὐτοῦ νυκτὸς καὶ ἀνεχώρησεν εἰς Αἴγυπτον,καὶ ἦν ἐκεῖ ἕως τῆς τελευτῆς ῾Ηρῴδου· ἵνα πληρωθῇ τὸ ῥηθὲν ὑπὸ κυρίου διὰ τοῦ προφήτου λέγοντος, ᾽Εξ Αἰγύπτου ἐκάλεσα τὸν υἱόν μου. Τότε ῾Ηρῴδης ἰδὼν ὅτι ἐνεπαίχθη ὑπὸ τῶν μάγων ἐθυμώθη λίαν, καὶ ἀποστείλας ἀνεῖλεν πάντας τοὺς παῖδας τοὺς ἐν Βηθλεὲμ καὶ ἐν πᾶσι τοῖς ὁρίοις αὐτῆς ἀπὸ διετοῦς καὶ κατωτέρω, κατὰ τὸν χρόνον ὃν ἠκρίβωσεν παρὰ τῶν μάγων. Τότε ἐπληρώθη τὸ ῥηθὲν διὰ ᾽Ιερεμίου τοῦ προφήτου λέγοντος,Φωνὴ ἐν ῾Ραμᾶ ἠκούσθη, κλαυθμὸς καὶ ὀδυρμὸς πολύς· ῾Ραχὴλ κλαίουσα τὰ τέκνα αὐτῆς, καὶ οὐκ ἤθελεν παρακληθῆναι, ὅτι οὐκ εἰσίν. Τελευτήσαντος δὲ τοῦ ῾Ηρῴδου ἰδοὺ ἄγγελος κυρίου φαίνεται κατ᾽ ὄναρ τῷ ᾽Ιωσὴφ ἐν Αἰγύπτῳ λέγων· ᾽Εγερθεὶς παράλαβε τὸ παιδίον καὶ τὴν μητέρα αὐτοῦ καὶ πορεύου εἰς γῆν ᾽Ισραήλ· τεθνήκασιν γὰρ οἱ ζητοῦντες τὴν ψυχὴν τοῦ παιδίου. Ὁ δὲ ἐγερθεὶς παρέλαβεν τὸ παιδίον καὶ τὴν μητέρα αὐτοῦ καὶ εἰσῆλθεν εἰς γῆν ᾽Ισραήλ. Ἀκούσας δὲ ὅτι ᾽Αρχέλαος βασιλεύει τῆς ᾽Ιουδαίας ἀντὶ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ ῾Ηρῴδου ἐφοβήθη ἐκεῖ ἀπελθεῖν· χρηματισθεὶς δὲ κατ᾽ ὄναρ ἀνεχώρησεν εἰς τὰ μέρη τῆς Γαλιλαίας,καὶ ἐλθὼν κατῴκησεν εἰς πόλιν λεγομένην Ναζαρέτ, ὅπως πληρωθῇ τὸ ῥηθὲν διὰ τῶν προφητῶν ὅτι Ναζωραῖος κληθήσεται.

Νεοελληνική Απόδοση

13Όταν αυτοί αναχώρησαν, εμφανίστηκε ένας άγγελος του Kυρίου στον Iωσήφ, στ’ όνειρό του, και του είπε: “Σήκω, πάρε μαζί σου το παιδί και τη μητέρα του και φύγε στην Aίγυπτο και μείνε εκεί ώσπου να σε ειδοποιήσω, γιατί ο Hρώδης πρόκειται να αναζητήσει το παιδί με σκοπό να το σκοτώσει”. 14Σηκώθηκε τότε εκείνος, πήρε το παιδί και τη μητέρα του μέσα στη νύχτα και αναχώρησε στην Aίγυπτο, 15όπου κι έμεινε ως το θάνατο του Hρώδη, έτσι που να εκπληρωθεί αυτό που είχε πει ο Kύριος μέσω του προφήτη: “Aπό την Aίγυπτο κάλεσα το Γιο μου”.  16Tότε ο Hρώδης, σαν είδε πως εξαπατήθηκε από τους σοφούς, θύμωσε πάρα πολύ κι έστειλε και σκότωσε όλα τα παιδιά μέσα στη Bηθλεέμ και σ’ όλη την περιφέρειά της από δύο χρόνων και κάτω, σύμφωνα με το χρόνο που εξακρίβωσε από τους σοφούς. 17Tότε εκπληρώθηκε η προφητεία του Iερεμία, του προφήτη που λέει: 18“Φωνή ακούστηκε στη Pαμά, θρήνος και κλάμα και οδυρμός πολύς. Ήταν η Pαχήλ που έκλαιγε για τα παιδιά της και δεν ήθελε να παρηγορηθεί, γιατί δε ζούσαν πια”. 19Kι αφού πια πέθανε ο Hρώδης, εμφανίστηκε ένας άγγελος του Kυρίου στον Iωσήφ, στ’ όνειρό του στην Aίγυπτο 20και του είπε: “Σήκω, πάρε μαζί σου το παιδί και τη μητέρα του και πήγαινε στη χώρα του Iσραήλ, γιατί έχουν πεθάνει εκείνοι που ζητούσαν ν’ αφαιρέσουν τη ζωή του παιδιού”. 21Σηκώθηκε τότε εκείνος, πήρε μαζί του το παιδί και τη μητέρα του και ήρθε στη χώρα του Iσραήλ. 22Mα όταν άκουσε πως βασιλιάς στην Iουδαία ήταν τώρα ο Aρχέλαος στη θέση του Hρώδη του Πατέρα του, φοβήθηκε να πάει εκεί. Tότε φωτίστηκε με θεία αποκάλυψη στ’ όνειρό του κι αναχώρησε στα μέρη της Γαλιλαίας. 23Kι όταν έφτασε εκεί, εγκαταστάθηκε στην πόλη που λέγεται Nαζαρέτ, έτσι που να εκπληρωθεί αυτό που είπαν οι προφήτες, ότι “θα ονομαστεί Nαζωραίος”. 

****************************************

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ

(Γαλ. α΄ 11-19) (Ματθ. β΄ 13-23)

Το Ευαγγέλιο του Χριστού

                        «Γνωρίζω υμίν το ευαγγέλιον το ευαγγελισθέν υπ’ εμού ότι ουκ έστι κατά άνθρωπον»

Ο απόστολος Παύλος είχε λυπηθεί πολύ από τη συμπεριφορά των Γαλατών και την όλη στάση τους. Δεν πρόσεξαν και παρασύρθηκαν από αιρετικές διδασκαλίες ψευδαδέλφων. Διαπίστωσε ότι κλονίστηκε η πίστη τους προς τον ίδιον και κατ’ επέκταση προς το Ευαγγέλιο του Χριστού που τους είχε διδάξει και εντρυφήσει στα βαθύτερα μηνύματα και νοήματά του.

Ο Παύλος προκειμένου να μεταφέρει τα κατάλληλα μηνύματα στους αποδέκτες της επιστολής του, υπενθυμίζει σ’ αυτούς σε ποια κατάσταση βρισκόταν πριν να γνωρίσει τον Χριστό. Έχετε ακούσει, τους λέει, για τη διαγωγή και συμπεριφορά μου, που έδειξα στο παρελθόν, όταν με καλή πίστη, με ζήλο και ενθουσιασμό ακολουθούσα τον Μωσαϊκό Νόμο, τα έθιμα και τις παραδόσεις των Ιουδαίων. Αναφέρει ότι βαθιά επηρεασμένος  από την Εβραϊκή θρησκεία και παράδοση, έγινε σκληρός και φανατικός διώκτης της Εκκλησίας του Χριστού. Την πολεμούσε με μανία και προσπαθούσε να την εξαφανίσει. Ομολογεί ότι ένεκα του υπερβολικού φανατισμού του, προόδευε στον Ιουδαϊσμό πολύ περισσότερο από άλλους ομοεθνείς και συνομήλικους του.

Το σωτήριο γεγονός

Μιλά όμως και για τη συνέχεια ο μεγάλος απόστολος. Συνέβη στη ζωή του ένα συνταρακτικό γεγονός που άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Ο Πανάγαθος Θεός, που γνώριζε πολύ καλά ότι είχε αγαθή διάθεση και ότι από πλάνη καταδίωκε τους χριστιανούς, τον έβγαλε από την κατάσταση της πλάνης που τελούσε σ’ εκείνο το διάστημα. Ο ίδιος ομολογεί: Μέσα από την άπειρη αγαθότητά του, με είχε ξεχωρίσει και προορίσει από την κοιλιά της μητέρας μου ως απόστολο και διαπρύσιο κήρυκα του ευαγγελίου. Όταν ήλθε η κατάλληλη στιγμή, ευδόκησε ο Κύριος και με κάλεσε αυτοπροσώπως, κατά την πορεία μου προς τη Δαμασκό, στο αποστολικό αξίωμα. Αυτός με την χάρη του φανέρωσε στην ψυχή μου τον Υιό του, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ως το μοναδικό Σωτήρα του κόσμου και με κάλεσε να τον κηρύττω στα έθνη. Συνεχίζει ο απόστολος του Χριστού: Σας τα γράφω αυτά ενώπιον του Θεού για να πεισθείτε απόλυτα ότι το ευαγγέλιο, που εγώ σας κήρυξα, δεν αναφέρεται σε σκέψεις ανθρώπων, ούτε είναι επινόηση δική τους. Δεν το παρέλαβα, ούτε το διδάχθηκα από ανθρώπους, αλλά από τον ίδιο τον Χριστό. Όπως το δίδαξε στους άλλους αποστόλους, φανέρωσε και σε μένα το βάθος και το πλάτος του ευαγγελίου του, με τις αποκαλύψεις που μου έκανε κατευθείαν. Επομένως, όπως και οι άλλοι, είμαι κι εγώ κανονικός απόστολος.

Το χαρμόσυνο μήνυμα

Τι είναι όμως το ευαγγέλιο που του αποκάλυψε ο Χριστός; Είναι η χαρμόσυνη αγγελία της λύτρωσης που αιώνες περίμενε η βυθισμένη στα σκοτάδια της πλάνης και στην οδύνη της αμαρτίας ανθρωπότητα. Είναι η εκπλήρωση της υπόσχεσης που είχε δώσει ο Θεός στους προ Χριστού ανθρώπους και ειδικότερα στους Εβραίους ότι ο Λυτρωτής και Σωτήρας των ανθρώπων ήλθε στη γη.

Τα λόγια του αγγέλου προς τους βοσκούς που αγραυλούσαν, που φύλαγαν άγρυπνοι τα  πρόβατά τους, τη νύκτα εκείνη της γέννησης του Λυτρωτή «ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ός εστι Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαβίδ» (Λουκ. β΄ 10-11) τερμάτισαν τη μεγάλη περίοδο του Πρωτευαγγελίου, της πρώτης ευχάριστης εκείνης αγγελίας προς τους πρωτοπλάστους, ότι ένας απόγονος της Εύας, ο Χριστός, θα συντρίψει το κεφάλι του διαβόλου. Επέστη πλέον ο χρόνος της εκπλήρωσης όλων των επαγγελιών για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Με τη γέννηση του Χριστού αρχίζει η νέα περίοδος του Ευαγγελίου, της ευχάριστης αγγελίας του ερχομού του Θεού στη γη, της γέννησης του Λυτρωτή, του Σωτήρα του κόσμου. Την λυτρωτική πορεία του Κυρίου, την διδασκαλία, τα θαύματα, την θυσία του, την ένδοξη ανάστασή του και την θριαμβευτική ανάληψή του κήρυξαν οι απόστολοι και έδωσαν τη μαρτυρία τους οι ιεροί συγγραφείς στα θεόπνευστα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Έτσι όλη η Καινή Διαθήκη είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού.

Ο Παύλος αισθανόταν ιδιαίτερα την ευθύνη της ιεραποστολής για τη διάδοση στα πέρατα της οικουμένης του μηνύματος του Ευαγγελίου. Γι’ αυτό και έλεγε: «ουαί δε μοι έστιν εάν μη ευαγγελίζωμαι» (Α΄ Κορ. θ΄ 16) και «πώς ακούσουσι χωρίς κηρύσσοντος» (Ρωμ. ι΄ 14) οι άνθρωποι που τελούν υπό άγνοια για το Ευαγγέλιο του Χριστού;

Αγαπητοί αδελφοί, με όλη μας την ψυχή και καρδία θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες προς τον Κύριο για τη μεγάλη δωρεά του. Μας πρόσφερε το κατ’ εξοχή χαρμόσυνο μήνυμα, τον θεόπνευστο και ανεκτίμητο αυτό θησαυρό. Οφείλουμε να τον καταστήσουμε κανόνα ζωής και πίστεως και να τον δεχόμαστε πάντα στη ζωή μας ως το «ευαγγέλιο σωτηρίας» (Εφεσ. α΄ 13). Αμήν.    

Χριστάκης Ευσταθίου, θεολόγος

Print Friendly, PDF & Email

Share this post