Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Αν αποτύχουμε στον αγιασμό μας, φταίμε αποκλειστικά εμείς»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Αν αποτύχουμε στον αγιασμό μας, φταίμε αποκλειστικά εμείς»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της γενέτειρας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, η οποία τελεί υπό τη διεύθυνση του αμφοτεροδεξίου περί την βυζαντινή μουσική ιεροψάλτου Χρίστου Καράλη.

Τόσον οι νεοεισαχθέντες όσο και οι πιο προχωρημένοι μαθητές, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σπουδαστές, απέδωσαν κατά τρόπο άριστο και καλλιεπή μουσικά μέλη από τη διδαχθείσα ύλη τους,  επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους και κάλαντα, χαρίζοντας στο πολυπληθές κοινό μία πραγματική μελωδική τέρψη και αποσπώντας επακολούθως ευμενέστατα σχόλια.

Ο Μακαριώτατος χαιρέτισε την όλη εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του, και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον πόθο τόσων νέων να υπηρετούν τα αναλόγια των εκκλησιών του νησιού μας και ιδιαιτέρως της πολυενοριακής μητροπόλεως Πάφου.

Αναφέρθηκε στο μέγα γεγονός τής ενανθρωπήσεως τού Χριστού και την ανάγκη που είχε το ανθρώπινο γένος να λάβει σαρκική ανθρώπινη μορφή ο ίδιος ο Θεός, ώστε να αναγεννηθεί ο κάθε άνθρωπος και να έχει ξανά την ευκαιρία τής θεώσεως. «Πρέπει να ανοίξουμε τις καρδιές μας και να αφήσουμε τον Θεό να ενεργήσει, όπως Εκείνος ξέρει.  Να μη λέμε μόνο ότι ο Χριστός γεννάται, πάσχει και εγείρεται καθημερινώς, αλλά αυτά να τά κάνουμε βίωμα. Από μάς εξαρτάται. Πρέπει να εργαστούμε εμείς. Κι αν αποτύχουμε, εμείς θα φταίμε κι όχι ο Θεός! Εκείνος μάς έδειξε τον δρόμο. Ματαιοπονούμε αν νομίζουμε πως μακράν τού Χριστού θα βαδίζουμε προς την Βασιλεία τού Θεού. Αν θελήσουμε να Τον ακολουθήσουμε, τότε θα πετύχουμε….»

 Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος αφού επαίνεσε τον διδάσκαλο και τους σπουδαστές, ανέφερε το περιστατικό κατά το οποίο ο Ηγούμενος τής Μονής τής μετανοίας του τον έστειλε σε ψάλτη για να κάνει μαθήματα, όμως ο ψάλτης τον απέρριψε διότι δεν είχε «ούτε φωνή, ούτε αυτί»! «Για αυτό ακριβώς τον λόγο είπα ρητώς στον αγαπητό Χρίστο, όταν έρχονται για να εγγραφούν στη σχολή, να τούς εξετάζει αν έχουν φωνή αλλά και αυτί»!  

Στο τέλος της ομιλίας του, διαβεβαίωσε ότι έχει στις πρωταρχικές του μέριμνες την οικονομική κατοχύρωση τής σχολής, ώστε να μπορέσει αυτή η προσπάθεια να κρατηθεί και να καταστεί παράδοση για την επαρχία τής Πάφου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, ο ηγούμενος τής Μονής Χρυσσορροϊατίσσης, πολλοί ιερείς της επαρχίας Πάφου και πλήθος κόσμου από όλη την επαρχία.

Στο τέλος παρατέθηκε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post