Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Το πρώτο μέλημά μας η ταπείνωση και η αγάπη στους αδελφούς μας»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Το πρώτο μέλημά μας η ταπείνωση και η αγάπη στους αδελφούς μας»

Κυριακή προ των Φώτων και μία μέρα πριν τη μεγάλη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, ο επίσημος εορτασμός των οποίων θα τελεσθεί φέτος στην Κάτω Πάφο, ο Μακαριώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα τού Ιερού Ναού της του Χριστού Γεννήσεως στη γενέτειρά του Τάλα τής Πάφου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου, συλλειτουργούντος του εφημερίου τής Κοινότητος.

Στο Κοινωνικό, ο Μακαριώτατος, αφού μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, κήρυξε τον θείο λόγο, αφορμώμενος από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα και την καταλυτική παρουσία τού Προδρόμου στην προετοιμασία τών πιστών για την έλευση τού Σωτήρος Χριστού.

«Ο Ευαγγελιστής μάς λέει για τον Πρόδρομο οτι ήταν απλά ντυμένος με ένα χιτώνα, μία ζώνη στη μέση, και τρεφόταν επίσης απλά, ασκητικά. Έτσι κι ο άνθρωπος που μπορεί να βρει τον δρόμο τού Θεού είναι ταπεινός, ενώ ο εγωιστής δύσκολα. Και η νέα τάξη πραγμάτων που φέρνει η επίσημη παρουσία τού Χριστού, θέλει ανθρώπους ταπεινούς, που μετανοούν, που οι καρδιές τους είναι ανοικτές να ακούουν τα λόγια του Ευαγγελίου.

Ο προσγειωμένος άνθρωπος γνωρίζει πώς να συμπεριφέρεται μέσα στην κοινωνία. Ενώ αντίθετα, ο άνθρωπος ο υπερφίαλος, που νομίζει ότι ξέρει τα πάντα, δεν ξέρει να συμπεριφέρεται σωστά μέσα στην κοινωνία. Μόνο αν μετανοήσει και ταπεινωθεί.

Αν δεν αγαπήσει ο άνθρωπος πραγματικά τον Θεό, που σημαίνει να αρνηθεί τον λανθασμένο, ιδιοτελή, εγωιστικό, υπεροπτικό τρόπο συμπεριφοράς μέσα στην κοινωνία, ας μην περιμένει να αγιασθεί. Αν δεν αγαπήσει τον συνάνθρωπό του, εκείνον τον ελάχιστο αδελφό του, που ο ίδιος ο Κύριος αγάπησε, δεν μπορεί να είναι κοντά στον Θεό, παρά μόνο μακράν τού Θεού.

Το πρώτο μέλημά μας η ταπείνωσις και η αγάπη στους αδελφούς μας, στους ελάχιστους αδελφούς. Έτσι μόνον μπορούμε να βρούμε τον Χριστό. Εύχομαι να βρούμε όλοι την ταπείνωση του Προδρόμου για να μπορέσουμε να υπερβούμε όλες τις δυσκολίες τής ζωής και να επιτύχουμε τον σκοπό για τον οποίο μας προόρισε που δεν είναι άλλος από τη Βασιλεία Του».

Αμέσως μετά την οπισθάμβωνο ευχή, τελέστηκε η ακολουθία του αγιασμού τής παραμονής των Θεοφανείων και ο εφημέριος τής Κοινότητος, αφού «καλάντισε» τους πιστούς, έδωσε σε όλους από τον αγιασμό, ενώ μετά την ακολουθία μετέβη στα σπίτια των κατοίκων του χωριού για το παραδοσιακό «καλάντισμα».

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post