Συνεχίζεται το Επιστημονικό Σεμινάριο με θέμα «Στοιχεία Ελληνικής Παλαιογραφίας με ανάγνωση χειρογράφων»

Συνεχίζεται το Επιστημονικό Σεμινάριο με θέμα «Στοιχεία Ελληνικής Παλαιογραφίας με ανάγνωση χειρογράφων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζεται με επιτυχία η υλοποίηση του Επιστημονικού Σεμιναρίου με θέμα: «Στοιχεία Ελληνικής Παλαιογραφίας με ανάγνωση χειρογράφων», που διοργανώνει το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, το Πανεπιστήμιο «Νεάπολις» Πάφου και το «St. Neophytos Lab» Εργαστήριο Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Παλαιογραφίας και Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου.

Κύριοι στόχοι του Σεμιναρίου είναι αφενός μεν η κατανόηση της σημασίας της ελληνικής χειρόγραφης παράδοσης στη διαμόρφωση της ελληνικής σκέψης, γλώσσας και γραφής και αφετέρου δε η γνωριμία και η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον κόσμο της ελληνικής χειρόγραφης παράδοσης.

Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα χειρόγραφα ως υλικά επιστημονικής μελέτης και έρευνας, ενώ παράλληλα μπορούν να εξασκηθούν με αντιπροσωπευτικά δείγματα σε μια σειρά ειδικών ζητημάτων. Μέσα από τα μαθήματα του Σεμιναρίου επιδιώκεται η εξοικείωση στην ανάγνωση και στη μεταγραφή κειμένων, που παραδίδονται σε χειρόγραφους κώδικες.

Στο εν λόγω Επιστημονικό Σεμινάριο διδάσκει ο Επίκουρος Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Ε. Κωστάκης. Οι συναντήσεις γίνονται μια φορά τον μήνα, ενώ ενδιάμεσα δίνονται ασκήσεις μέσω διαδικτύου.

Από την έναρξη του Σεμιναρίου τον Οκτώβριο 2019 μέχρι και σήμερα, καλύφθηκαν οι θεματικές ενότητες: Η επιστήμη της Ελληνικής Παλαιογραφίας και η συμβολή της στον Πολιτισμό, Η Ελληνική χειρόγραφη παράδοση με βάσει την Ελληνική σκέψη, γλώσσα και γραφή, Υλικά και όργανα γραφής, Η Ελληνική γραφή. Γενικά κριτήρια, Η μεγαλογράμματη Ελληνική γραφή και οι μορφές της ενώ κατά το εαρινό εξάμηνο Φεβρουάριος-Μάϊος 2020 θα καλυφθούν οι ενότητες: Η μικρογράμματη Ελληνική γραφή και οι μορφές της, Το έργο της αντιγραφής των χειρογράφων και τα βιβλιογραφικά εργαστήρια, Τα τετράδια και η στάχωση των χειρογράφων κωδίκων, Η χρονολόγηση των χειρογράφων και τα συστήματα αρίθμησης, Σύγχρονη τεχνολογία και Ελληνικά χειρόγραφα. Για κάθε θεματική ενότητα δίνονται πρακτικές ασκήσεις και οποίες επιλύονται με την καθοδήγηση πάντα του διδάσκοντος.

Με την ολοκλήρωσή του Σεμιναρίου τον Μάϊο 2020 θα δοθεί προς όλους τους συμμετέχοντες Βεβαίωση Συμμετοχής.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post