Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ στην ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ στην ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

Η 19η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄ γιόρταζε τα ονομαστήριά του, τιμώντας την εορτή του Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, καθιερώθηκε, μετά τον αναπάντεχο θάνατό του, την 13η Αυγούστου 1977, ως ημέρα μνήμης και τιμής του από το Πολιτιστικό Ίδρυμα, που δίκαια φέρει το όνομά του.

Αναπολώντας σήμερα την ιερή μνήμη  του και αποδίδοντας προς αυτόν τις δέουσες τιμές, οφείλουμε, αφενός μεν να ζωντανέψουμε και να φέρουμε στην επιφάνεια της σημερινής πραγματικότητας τους αγώνες, τους προβληματισμούς και τα οράματα τού τιμωμένου προσώπου, και αφετέρου να αντιληφθούμε όλοι το χρέος της συνέχισης των αγώνων και των υψηλών ιδανικών  του τιμωμένου ανδρός.

 Γι’ αυτό με βάση αυτό το σκεπτικό καθορίσαμε ως κύριο στόχο της σημερινής εκδήλωσης την παρουσίαση των Απάντων του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου, προκειμένου, μέσω των εμπνευσμένων κειμένων του, να βιώσουμε το μεγαλείο της εκκλησιαστικής και εθνικής του φυσιογνωμίας.

Σαράντα τρία σχεδόν χρόνια ύστερα από τον θάνατό του και μπροστά στην κρισιμότητα της πορείας του εθνικού μας προβλήματος, ο λαός μας αισθάνεται την ορφάνια της απουσίας του. Όμως, αντλούμε δυνάμεις από τη μεγάλη του προσωπικότητα, από την αγωνιστική του ζωή, από το μαχητικό   του φρόνημα, από τους οραματισμούς του και ιδιαίτερα από το πνεύμα της φιλοπατρίας και αυτοθυσίας του.

 Μνημονεύοντας και τιμώντας τον αείμνηστο  Εθνάρχη Μακάριο, επειδή είναι αδύνατο να παρουσιάσουμε όλες τις παραμέτρους της πολυσχιδούς προσωπικότητας και του έργου του,  επιλέξαμε στα πλαίσια του χαιρετισμού μας, να αναφέρουμε  το ουσιαστικό του μήνυμα από τo τελευταίο διάγγελμά του προς τον  Κυπριακό λαό, λίγες μέρες πριν τον αδόκητο θάνατό του, στο οποίο εκφράζει ξεκάθαρα το όραμά του, το οποίο  αποτελεί το επιστέγασμα των αγώνων του και καθορίζει ταυτόχρονα το δικό μας χρέος  «…δεν θα ξεγράψουμε πατρίδες και δικαιώματα… Αγωνιστές ανυπότακτοι  θα μείνουμε».

Στο όνομα του Μακαρίου και της  αγαπημένης μας πατρίδας, καλούμε όλους να  παραμερίσουν τις πολιτικές διαφορές και τις αντιπαραθέσεις, τα κομματικά πάθη και τις έριδες. Τώρα είναι η ώρα της ομόνοιας και της ενότητας, της συστράτευσης και της ομοψυχίας. Πάνω απ’ όλα προέχει η σωτηρία και η ελευθερία της πατρίδας μας. Αυτό είναι εκείνο που ζητά και αναμένει απ’ όλους μας ο Μακάριος.

Με πνεύμα αγωνιστικό, το οποίο επιβάλλεται να εδράζεται πάνω στο πνεύμα της ομοθυμίας και  της ενότητας, η Εκκλησία, πιστή στις υποθήκες και στην κληρονομιά του μεγάλου μας Ηγέτη, θα σταθεί με συνέπεια και υπευθυνότητα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας στη μεγάλη μάχη που αυτός διεξάγει, για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα.

 Θερμά ευχαριστούμε την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Επιτετραμμένο της Ελλάδος κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη για την παρουσία και για τους Χαιρετισμούς τους που θα μας απευθύνουν.   

  Ευχαριστούμε, επίσης, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Γεώργιο και τον Διευθυντή του Κυπριακού  Κέντρου Μελετών κ. Χρήστο Ιακώβου για τον επιστημονικό μόχθο τον οποίο κατέβαλαν προκειμένου να μας παρουσιάσουν απόψε το περιεχόμενο των Απάντων του Μακαρίου. Και φυσικά τον εκδότη κ. Νεάρχο Νεάρχου για τον οποίο θα αναφερθούμε εκτενέστερον, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

 Ευχαριστούμε, ακόμη, τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μακαρίου κ. Χρήστο Κουκλιώτη, τον συντονιστή Δημοσιογράφο κ. Πάρη Ποταμίτη,  τη μουσικό
 κ. Νέλλη Λουκαΐδου μαζί τα μέλη της Χορωδίας  «Φωνή της Κερύνειας», καθώς και όλους όσοι κοπίασαν για τη  σημερινή εκδήλωση.

           

            Ευχαριστούμε  και όλους εσάς, οι οποίοι με την παρουσία σας τιμάτε τη μνήμη του Μακαρίου.

Ευχόμαστε, τέλος, όπως οι μαρτυρικοί αγώνες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου βρουν τη δικαίωση τους,  που θα σημάνει και τη λύτρωση  της πολύπαθης πατρίδας μας.

 

 

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

       20 Ιανουαρίου 2020.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post