Προσφώνηση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής

Προσφώνηση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής

Με αισθήματα πολλής χαράς απευθυνόμαστε σήμερα προς την Εκτελεστική Επιτροπή τού Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Καλωσορίζουμε, εγκαρδίως, στη νήσο μας τούς Εκπροσώπους –κληρικούς και λαϊκούς- των διαφόρων Εκκλησιών, μελών τού Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, οι οποίοι εμφορούμενοι από το αληθές πνεύμα τής χριστιανικής αγάπης, ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και ήλθατε εδώ, ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις και να δώσουμε απαντήσεις στα πολλά και σοβαρά προβλήματα πού μάς απασχολούν.

Μέσα στην κρισιμότητα των καιρών πού διερχόμαστε, κατά τούς οποίους γινόμαστε μάρτυρες πράξεων βίας, θρησκευτικού φανατισμού, μισαλλοδοξίας και θρησκευτικών διακρίσεων στην περιοχή τής Μέσης Ανατολής, πρέπει να ενώσουμε τίς δυνάμεις μας και να εργαστούμε συνειδητά, προς επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων, πού υπάρχουν στην περιοχή μας, κυρίως δε προς επικράτηση τής ειρήνης ανάμεσα στις χώρες και στους λαούς μας. Οφείλουμε, βέβαια, να συνειδητοποιήσουμε πρώτοι εμείς και να διακηρύξουμε το μέγα μήνυμα πως «Χριστός ἐστιν ἡ εἰρήνη ἡμῶν…ὅς ἐλθὼν εὐηγγελίσατο εἰρήνην ὑμῖν τοῖς μακρὰν καὶ τοῖς ἐγγύς» (πρβλ. Ἐφ. 2,14-17). Για να επικρατήσει, ωστόσο, η εξωτερική ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων, είναι απόλυτα αναγκαίο να βιώσει ο κάθε άνθρωπος την εσωτερική ειρήνη. Την θεία ειρήνη, που δεν είναι αποτέλεσμα μιας ανθρώπινης  και εύθραυστης συμφωνίας, αλλά της Ειρήνης που παρέχει το Άγιο Πνεύμα εντός της Εκκλησίας. Να γίνει βίωμα στα εσώτερα βάθη ενός εκάστου ημών η «εἰρήνη ἡ πάντα νοῦν ὑπερέχουσα». Αυτή θα γίνει μόνιμη κατάσταση μόνον, αν την βιώνουμε συνειδητά και χριστιανικά, μόνον αν την επιδιώκουμε μέσω της πίστεώς μας εις τον Ιησού Χριστό και αν την καλλιεργούμε  διά των έργων μας.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε, ότι και εδώ στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα, εδώ και 46 χρόνια. Τα Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Νήσο μας και κατέκτησαν δια πυρός και σιδήρου το Βόρειο τμήμα της Πατρίδος μας, με βαρύτατες συνέπειες,  νεκρούς και αγνοούμενους και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ευρισκόμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνος και 520 Χριστιανικές Εκκλησίες παραμένουν αλειτούργητες. Πλείστες δε εξ αυτών εσυλήθησαν κατά τρόπον βάρβαρο. Οι δε πολύτιμοι θησαυροί των σεβασμάτων αυτών της πίστεως μας, επωλήθησαν στο εξωτερικό.

Έκτοτε, αγωνιζόμαστε για την πολυπόθητη επιστροφή και για την επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης στο δύσμοιρο Νησί μας. Στον αγώνα αυτό επικαλούμαστε τη βοήθεια και την αρωγή όλων σας. Το χρέος αυτό, βέβαια, εκτείνεται και προς όλους τους Λαούς και ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής. Ο Λόγος του Χριστού για δικαιοσύνη, ειρήνη και αγάπη προς τον πλησίον ισχύει για όλους τους λαούς  όλου του κόσμου.

Με αυτές τις γενικές σκέψεις και αυτούς τους οραματισμούς  χαιρετίζουμε τις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής  και ευχόμαστε εκ μέσης καρδίας ευόδωση των προσπαθειών μας, ώστε σύντομα το πνεύμα της χριστιανικής αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης να εδραιωθεί στις χώρες και στους λαούς μας.

Ευχόμενος ολοψύχως καλή παραμονή στην  Κύπρο μας, Σας καλωσορίζω  με τα αισθήματα της εν Κυρίω αγάπης μου.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

    21 Ιανουαρίου 2020.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post