Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της κατεχόμενης Βώνης (26 Ιανουαρίου 2020)

Εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της κατεχόμενης Βώνης (26 Ιανουαρίου 2020)

Την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020, τελέστηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, όπου οι εκτοπισμένοι Βωνιάτες εκκλησιάστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της θείας Μυσταγωγίας έγινε δέηση υπέρ υγείας πάντων των Βωνιατών, ανευρέσεως των αγνοουμένων και επανόδου σε συνθήκες ελευθερίας στις πατρογονικές εστίες. Επίσης, τελέστηκαν τα Μνημόσυνα πάντων των προαπελθόντων κληρικών, αγωνιστών, διδασκάλων, ιεροψαλτών, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων και ευεργετών της κοινότητας Βώνης.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο περιστατικό της συνάντησης του Ζακχαίου με τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Η πληροφορία που μας δίνει ο Ευαγγελιστής Λουκάς για τον Ζακχαίο «ὅτι τῇ ἡλικίᾳ μικρὸς ἦν», δεν αναφέρεται μόνο στην εξωτερική του κατάσταση, ότι δηλαδή ήταν μικρός στο ανάστημα. Το Ευαγγέλιο θέλει να μας διδάξει ότι προϋπόθεση της συνάντησης του κάθε ανθρώπου με τον Θεό είναι η συνείδηση τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής του ελλειμματικότητας. Μόνο ο άνθρωπος που ταπεινώνεται μπορεί να καταλάβει τα λάθη και τις αδυναμίες του, ούτως ώστε να μπορέσει να μετανοήσει ειλικρινά και να ακούσει τα λόγια του Κυρίου «σήμερον σωτηρία τῷ οἴκῳ τούτῳ ἐγένετο, καθότι καὶ αὐτὸς υἱὸς Ἀβραάμ ἐστιν· ἦλθε γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ζητῆσαι καὶ σῶσαι τὸ ἀπολωλός» (Λκ ιθ΄ 9-10).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος προσέφερε στον π. Σωτήριο Σάββα, προϊστάμενο του ι.ν. Αποστόλου Βαρνάβα μια εικόνα της Παναγίας της Απαλαίστρας, την οποία τιμούν οι πρόσφυγες της Πυργάς Αμμοχώστου (Μεσαορίας). Επίσης, προσέφερε στον προσφάτως χειροτονηθέντα π. Γεώργιο Χριστοδούλου ένα καλυμμαύχι και του ευχήθηκε να είναι πάντα άξιος για να υπηρετεί το λαό προς δόξα Θεού.

Ακολούθως, έγινε η Ακολουθία της κοπής βασιλόπιτας στην αίθουσα του Ιερού Ναού από τους ιερείς της ενορίας π. Ματθαίος Παπαηλία  και π. Μαρίνος Κλαδά. Τη σύναξη χαιρέτησε ο κοινοτάρχης κ. Γεώργιος Αντωνίου, ο οποίος προσέφερε σε όλους το ημερολόγιο τοίχου 2020 της κατεχόμενης Βώνης.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post