Πανηγυρική ιερατική σύναξη για την επέτειο χειροτονίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου
Σαράντα και δύο έτη αρχιερατικής πορείας και προσφοράς συμπληρώνονται σήμερα Τετάρτη 26η Φεβρουαρίου 2020 για τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄, αφού τέτοια μέρα ο παφιακός λαός τον υποδέχθηκε ως τον νέο ποιμενάρχη του, μετά από την εκλογή του προκατόχου του, τού από Κωνσταντίας και μετέπειτα Πάφου Χρυσοστόμου Α΄, σε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Οι εκδηλώσεις προς τιμήν του σεπτού ποιμενάρχη τής κατά Κύπρον Εκκλησίας ολοκληρώθηκαν σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, με ιερατική σύναξη στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, όπου παρέστησαν, πλην των κληρικών της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Κορωνείας κ. Παντελεήμων, τους οποίους αδελφικοί δεσμοί αγάπης και συμπαράστασης ενώνουν με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄ επί δεκαετίες. Παρών επίσης ήταν κι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.
O Μακαριώτατος απηύθυνε λόγια πατρικής αγάπης προς όλους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, δοξολογώντας τον Θεό για όσα προσφέρει σε όλους μας, άνευ του Οποίου, όπως δήλωσε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και γι’ αυτόν τον λόγο, συνέχισε ο Μακαριώτατος, οφείλουμε οι κληρικοί να προσφέρουμε την αγάπη προς τον λαό μας, το οποίο είναι και το πρώτιστο καθήκον μας. Επίσης, ο Μακαριώτατος τόνισε προς τους ιερείς να είναι πάντοτε ευγενικοί απέναντι στο ποίμνιο και όταν παραστεί ανάγκη να συμβουλεύσουν τους πιστούς, αυτό να το πράττουν με πολλή λεπτότητα και διάκριση. Ακόμη, εξήρε το αξιέπαινο έργο που επιτελείται σε αρκετές μεγάλες ενορίες τής Λευκωσίας και επαίνεσε δημοσίως τούς προϊσταμένους αυτών των ενοριών για τη θυσιαστική διάθεσή τους προς τον λαό μας.
Στη συνέχεια, στην πανηγυρική αυτή σύναξη, αναγνώστηκαν από τον ιδιαίτερο γραμματέα τού Μακαριωτάτου Αρχιμ. Τριφύλλιο, αποσπάσματα από τον λόγο τού αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης προς ένα νεοχειροτονηθέντα διάκονο, όπου ο μέγας αυτός ιεράρχης κατευθύνει τον νέο κληρικό με λεπτομέρεια στις αρχές που πρέπει να διέπουν τους λειτουργούς τού Υψίστου.
Ακολούθως, εκ μέρους τού κλήρου τής αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, ευχές προς τον Μακαριώτατο απηύθυνε ο Επίσκοπος Καρπασίας, ο οποίος παρακάλεσε τον Μακαριώτατο να εύχεται για όλους μας να είμαστε πιστοί ακόλουθοι των όσων είχαν ακουστεί προηγουμένως στον λόγο τού αγίου Συμεών και ευχήθηκε όπως ο Θεός χαρίζει στον Μακαριώτατο την υγεία, τον φωτισμό και τη μακροημέρευση για να καθοδηγεί τον «θαυμάσιο», όπως χαρακτηριστικά ονομάζει ο Μακαριώτατος, λαό μας.
Επίσης, τον λόγο έλαβε κι ο Σεβασμιώτατος Μητρ. Δωδώνης, ο οποίος είπε: «Βρέθηκα κι εγώ εδώ σαν χθες, όταν παμψηφεί εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου, αφού είχε προηγηθεί η δοκιμασία του στη Μονή τού Αγίου Νεοφύτου, εκεί που υπηρέτησε ως μοναχός, διάκονος και ηγούμενος. Παρευρέθην κι εγώ για πρώτη φορά σε αυτά τα εκκλησιαστικά δεδομένα τής Κύπρου, διότι της Ελλάδος, όπως ξέρουμε, άλλη μέρα γίνεται η ιεραρχία, άλλη μέρα η εκλογή, την ίδια μέρα γίνεται το μικρό μήνυμα, το απόγευμα γίνεται το μεγάλο, μετά να βγει το διάταγμα, να χειροτονηθεί, να εγκατασταθεί. Εδώ όμως, όλα αυτά έγιναν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο! Το πρωί τού Σαββάτου εξελέγη παμψηφεί, το απόγευμα έγινε το μήνυμα, την άλλη μέρα η χειροτονία του, όπου παρευρέθην κι εγώ και το απόγευμα πήγαμε για την ενθρόνιση στην πατρίδα του Πάφο. Κι όπως ξέρετε, είναι πάρα πολύ δύσκολο, ένας επίσκοπος να διαποιμάνει την επαρχία από την οποία προέρχεται. Αλλά είναι το ίδιο δύσκολο όσο και εύκολο. Διότι όταν είσαι ειλικρινής και είσαι με τον εαυτό σου και με τους άλλους το ίδιο, όταν συγχωρείς και αγαπάς, δεν φοβάσαι τίποτα. Το να μην πει ο κόσμος για μας, δεν θα το καταφέρουμε ποτέ, το να είναι ψέματα αυτό που θα πει όμως, αυτό είναι στο χέρι μας!»
Επίσης, ευχές στον Μακαριώτατο απηύθυνε με την ευφράδεια που τον χαρακτηρίζει κι ο Σεβασμιώτατος Μητροπ. Κορωνείας ως εξής: «Δεν θα σας κουράσω πολύ. Εμείς δεν είμαστε συμφοιτητές! Εγώ τελείωσα στα 22 το Πανεπιστήμιο, ενώ ο Μακαριώτατος πήγε για σπουδές αργότερα. Έρχομαι κι εγώ εδώ στην Κύπρο για 30 περίπου χρόνια κι εξαιτίας τού αγίου Δωδώνης γνωρίστηκα με τον Μακαριώτατο, διότι ερχότανε στην Πεντέλη τότε ως Πάφου κι εκεί γνωριστήκαμε κι έρχομαι κι εγώ εδώ. Βλέπω στον Μακαριώτατο ένα πράγμα· είναι μία λαμπάδα που καίγεται κι από τις δύο μεριές. Και του το λέω πολλές φορές· κάντε οικονομία δυνάμεων. Η λαμπάδα, Μακαριώτατε, να καίγεται από τη μιά μεριά. Κι αυτό ισχύει για όλους μας αγαπητοί μου αδελφοί, διότι όλοι πρέπει να είμαστε μία λαμπάδα αναμμένη, αλλά από τη μία πλευρά! Ας είμαστε μετριόφρονες!»
Μετά το πέρας της συνάξεως, παρετέθη δεξίωση για όλους τους συμμετέχοντες και εψάλη ο πολυχρονισμός τού Μακαριωτάτου.
Τέλος, δόθηκε ως ευλογία σε όλους τους ιερείς μία ωραία έκδοση τού Ιερού Κελλίου Αγίων Αναργύρων Αγ. Όρους υπό τον τίτλο «Προς Ιερέα – Λόγοι δύο», η οποία περιλαμβάνει ολόκληρο τον λόγο τού αγίου Συμεών και ένα ακόμη λόγο τού Αρχιεπισκόπου Γάζης Σαμωνά με τίτλο «Λόγος εἰς τὸν ἱερουργούμενον ἄρτον».
Μιχάλης Σπύρου, Θεολόγος