Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Τραχώνι της Κυθρέας (8 Μαρτίου 2020)

Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Τραχώνι της Κυθρέας (8 Μαρτίου 2020)

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2020, πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός-προσκύνημα στον Ιερό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου, στην κατεχόμενη κοινότητα Τραχωviου Κυθρέας.

Ο εκκλησιασμός ξεκίνησε με Αγιασμό και ακολούθως τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτ. π. Θωμά Κωστή.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημασία του ιστορικού γεγονότος της 7ης Οικουμενικής Συνόδου. Γι΄αυτό κι εμείς κάθε πρώτη Κυριακή της Σαρακοστή διαβάζουμε απόσπασμα του Συνοδικού αυτής της Συνόδου και ομολογούμε την ορθόδοξη πίστη μας. Αυτή των Προφητών και των Αποστόλων, η οποία έμεινε ακλόνητη μπροστά στις αιρέσεις και τις διάφορες πλανεμένες δοξασίες.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος ερμήνευσε το δοξαστικό των αίνων επισημαίνοντας την αξία της νηστείας, η οποία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά να φτάσουμε στην Ανάσταση: «Μωσῆς τῷ καιρῷ τῆς ἐγκρατείας, Νόμον ἐδέξατο, καὶ λαὸν ἐπεσπάσατο, Ἠλίας νηστεύσας, οὐρανοὺς ἀπέκλεισε· τρεῖς δὲ Παῖδες Ἀβραμιαῖοι, τύραννον παρανομοῦντα, διὰ νηστείας ἐνίκησαν. Δι’ αὐτῆς καὶ ἡμᾶς Σωτὴρ ἀξίωσον, τῆς Ἀναστάσεως τυχεῖν…».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκαν οι Α΄ Χαιρετισμοί προς την Θεοτόκο, τελέστηκε δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων κατοίκων της κατεχόμενης κοινότητας Τραχωνίου Κυθρέας και υπέρ της ταχείας επανόδου πάντων των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες, έγινε αρτοκλασία, και τελέστηκαν μνημόσυνα όλων των κληρικών, ιεροψαλτών, διδασκάλων, εκκλησιαστικών επιτρόπων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών της κοινότητας.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου και έγινε λιτάνευση των εικόνων πέριξ του ναού.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

*********************************************

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Θεοτόκου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Τραχωνίου Κυθρέας, με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, καλούν τους συγχωριανούς και όλους τους πιστούς στο Προσκύνημα – Εκκλησιασμό στον ιερό Ναό της Παναγίας Θεοτόκου, στο Τραχώνι της Κυθρέας, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, το πρωί.

Θα τελεστούν, όρθρος και Θεία Λειτουργία, καθώς και οι Χαιρετισμοί στην Θεοτόκο. Επίσης, θα γίνει δέηση και θα τελεστούν ιερά μνημόσυνα.

Της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

Μπορούν οι πιστοί να προσκομίσουν μαζί τους σημείωμα με το όνομά τους και ονόματα ζώντων και τεθνεώτων και να τα δώσουν στα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Επίσης, μπορούν όσοι επιθυμούν να φέρουν άρτους και κόλλυβα.

Για τη μετάβαση των προσκυνητών στο Τραχώνι της Κυθρέας, θα υπάρχει λεωφορείο στην Παλλουριώτισσα, Λεωφόρο Λάρνακος, πλησίον του πρώην εργοστασίου ΣΙΒΑ.

Ώρα αναχώρησης του λεωφορείου: 7:00 π.μ.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα πιο κάτω υπεύθυνα πρόσωπα:

 

Χαράλαμπος Αθανασίου (Κοινοτάρχης και μέλος της Εκκλ. Επιτροπής) 99280582

Κωνσταντία Αγαπίου (Μέλος της Εκκλ. Επιτροπής)  99427015

Ανδρέας Μαϊμάρης (Μέλος της Εκκλ. Επιτροπής)  99664877

Κούλης Βασιλείου (Μέλος της Εκκλ. Επιτροπής και αντιπρόεδρος του Κοιν. Συμβουλίου) 99654785

 

Από την Ι. Αρχιεπισκοπή για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Τραχωνίου Κυθρέας

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post