Εορτή Αγίου Κασσιανού (29 Φεβρουαρίου 2020)

Εορτή Αγίου Κασσιανού (29 Φεβρουαρίου 2020)

Το δίσεκτο έτος για μας τους ενορίτες του Αγίου Κασσιανού είναι χαροποιό, γιατί γιορτάζουμε τον άγιό μας την ημέρα του, κάθε τέσσερα χρόνια, 29 Φεβρουαρίου, χωρίς τούτο να σημαίνει πως τις άλλες χρονιές τον παραμερίζουμε, αφού μπορούμε και τον γιορτάζουμε στις 28 του αυτού μηνός. Το δίσεκτο έτος όμως η συγκέντρωση των πιστών είναι πέραν του προσδοκώμενου και επιβεβαιώνουμε το θαύμα, αφού αν δει κανένας το χάρτη της Λευκωσίας, θα καταλάβει πως μόνο εκ θαύματος η γειτονιά μας δεν έγινε βορά των επιθέσεων των συνοίκων Τούρκων.

Φέτος είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να γιορτάσουμε τον άγιό μας με πλήθος ιερέων και αξιωματούχων της Εκκλησίας μας, αφού εμπνεύσει του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου προσκομίστηκαν στο ναό, ευλογία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου,  από τον ‘Εφορο της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Αγαθόνικο,  τα τίμια λείψανα των οσίων Αββακούμ και Κασσιανού από την Ιερά Μονή Κύκκου. Εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου τα υποδέχτηκε ο Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, ο οποίος και προέστη του Μεγάλου Εσπερινού.

Πλήθος κόσμου παρέστη στον εσπερινό, Παρασκευή απόγευμα, και την επομένη, Σάββατο 29 του μηνός στον όρθρο και τη θεία λειτουργία. Συγκινητικές πάντα είναι οι συνάξεις των ενοριτών στην εκκλησία μας, γιατί αυτή ήταν και συνεχίζει να είναι το κέντρο της ζωής μας. Υπέστη η ενορία πολλά κατά τη διάρκεια των ετών από το 1956 ως το 1974, κατακομματιάστηκε, αλλά ο πυρήνας, η εκκλησία, παραμένει και συγκεντρώνει τους παλιούς γείτονες που έρχονται να προσκυνήσουν την εικόνα του αγίου μας και φέτος και τα ιερά λείψανα των οσίων Αββακούμ και Κασσιανού του Ρωμαίου.

Η ίδια προσέλευση συνεχίστηκε και την Κυριακή, 1 Μαρτίου, και μετά το πέρας της θείας λειτουργίας. Η χάρη των αγίων, η Θεία Σκέπη, πιστεύουμε πως δεν μας εγκαταλείπει, γι’ αυτό και χαροποιός πάντα είναι η μέρα της γιορτής του αγίου μας, ιδιαίτερα όταν το έτος είναι δίσεκτο. Την ευλογία και προστασία του να έχουμε. 

 

Στέλιος Παπαντωνίου, Πρόεδρος Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγ. Κασσιανού Λευκωσίας

Δείτε επίσης: Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Κασσιανού στην Παλαιά Λευκωσία

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post