Συνεχής εγρήγορση του Κέντρου Αίματος για κάλυψη των αναγκών σε παράγωγα αίματος

Συνεχής εγρήγορση του Κέντρου Αίματος για κάλυψη των αναγκών σε παράγωγα αίματος

Το Κέντρο Αίματος ενημερώνει ότι οι αιμοδότες μας για ακόμα μια φορά έχουν ανταποκριθεί με συγκινητικό τρόπο στο κάλεσμά μας για προσφορά αίματος, ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα το οποίο είχε δημιουργηθεί τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.  

Από τις 11 Μαρτίου μέχρι σήμερα, προσήλθαν για αιμοδοσία 4,266 αιμοδότες και συλλέχθηκαν 3,693 μονάδες ολικού αίματος. Αποτέλεσμα αυτής της προσφοράς ήταν να υπάρξει ικανοποιητική επάρκεια αίματος και οι μεταγγίσεις των ασθενών μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα. Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στους αιμοδότες μας, για την κοινωνική προσφορά και τον αλτρουισμό τους.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας. Αντίθετα σηματοδοτεί την αφετηρία μιας πολύ δύσκολης περιόδου, στην οποία πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, αφού δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα παράγωγα αίματος είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς συνανθρώπους μας. Παράγοντες όπως οι ομάδες αίματος, οι φαινότυποι και ο μικρός χρόνος ζωής ορισμένων παραγώγων, όπως των αιμοπεταλίων, κάνουν την προσπάθειά μας ακόμα πιο δύσκολη.

Η προσπάθεια της υπηρεσίας μας επικεντρώνεται πλέον στην προσέλευση ενός συγκεκριμένου αριθμού αιμοδοτών (περίπου 200 την ημέρα), που να εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και των αναγκών. Για τον σκοπό αυτό θα αποστέλλεται καθημερινά αριθμός μηνυμάτων σε επιλεγμένους αιμοδότες, τους οποίους θα καλούμε να πάρουν τη σκυτάλη από τους προηγούμενους.

Η ελεγχόμενη ροή αιμοδοτών θα διασφαλίσει μεσοπρόθεσμα την επάρκεια αίματος, θα αποτρέπει το συνωστισμό και ταυτόχρονα θα επιτρέπει στο προσωπικό του Κέντρου Αίματος να εφαρμόζει κατά απόλυτο τρόπο όλες τις διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που προβλέπονται λόγω της πανδημίας. Άλλωστε η ασφάλεια των αιμοδοτών, των ασθενών και του προσωπικού μας αποτελούν πρώτο μέλημα μας.

Οι αιμοδότες οφείλουν, σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, να αποστέλλουν μήνυμα στο 8998 (επιλογή 1). Η προσέλευση σε αιμοδοσία εξαιρείται από τον περιορισμό της μιας μετακίνησης την ημέρα. Σημειώνεται ότι, στους αιμοδότες θα παραχωρείται βεβαίωση από το Κέντρο Αίματος που να αποδεικνύει την προσέλευσή τους.

Για αποφυγή ταλαιπωρίας υπενθυμίζουμε ότι αποκλείονται προσωρινά από αιμοδοσία για διάστημα 28 ημερών άτομα που ταξίδεψαν οπουδήποτε εκτός Κύπρου, άτομα που έχουν συμπτώματα ίωσης ή/και οποιασδήποτε κλινικά αποδεδειγμένης αναπνευστικής νόσου και άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα αιμοδοσιών των επόμενων ημερών.

 

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών / www.pio.gov.cy

Print Friendly, PDF & Email

Share this post