Πανήγυρις Αγίου Χριστοφόρου στο Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου στη Λευκωσία (8-9 Μαΐου 2020)

Πανήγυρις Αγίου Χριστοφόρου στο Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου στη Λευκωσία (8-9 Μαΐου 2020)

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της αναστάσιμης περιόδου που διανύουμε πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου στο ομώνυμο παρεκκλήσι, το οποίο βρίσκεται εντός του χώρου του ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου στην περιοχή Στροβόλου.

Την Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Τιμίου Σταυρού Στροβόλου, Ιερομόναχο π. Αγάπιο και τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο, καθώς και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Χριστοφόρου. Επισήμανε το ανθρωπιστικό και παιδαγωγικό έργο που επιτελείται από όλους τους συντελεστές του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου. Δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στους μεγάλους Ευεργέτες το Στέλιο, την Έλλη και τον υιό τους Χρίστο.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, με αφορμή την απόδοση της εορτής των Μυροφόρων γυναικών, εξήγησε τι εννοούμε με τον εκκλησιαστικό όρο «απόδοσις» κάποιας εορτής. Περιέγραψε ότι πρόκεται για την ολοκλήρωση του εορτασμού ενός γεγονότος, το οποίο έχει αναφορά στο Δεσπότη Χριστό ή και την Υπεραγία Θεοτόκο. Ανέφερε ότι φέτος η μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου συνέπεσε με την απόδοση της εορτής των Μυροφόρων και των νυχτερινών μαθητών του Κυρίου, τον Ιωσήφ και το Νικόδημο. Έτσι εξηγείται γιατί στις ακολουθίες της ημέρας, μαζί με τα ψαλλόμενα για τον Άγιο Χριστοφόρο και τον Προφήτη Ησαΐα, ακούμε και αυτά που αναφέρονται στις Μυροφόρες γυναίκες.

Στο σημείο αυτό ο Μεσαορίας Γρηγόριος, αναφέρθηκε με συντομία, στο δοξαστικό των αποστίχων του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως (Μεγάλη Παρασκευή), το οποίο αναφέρεται στο πανίερο έργο των δύο νυχτερινών μαθητών, που ανέλαβαν τον ενταφιασμό του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού (Ἰδιόμελον, Ἦχος πλ. α’, «Σὲ τὸν ἀναβαλλόμενον, τὸ φῶς ὥσπερ ἱμάτιον, καθελὼν Ἰωσὴφ ἀπὸ τοῦ ξύλου, σὺν Νικοδήμῳ, καὶ θεωρήσας νεκρὸν γυμνὸν ἄταφον, εὐσυμπάθητον θρῆνον ἀναλαβών, ὀδυρόμενος ἔλεγεν· Οἴμοι, γλυκύτατε Ἰησοῦ! ὃν πρὸ μικροῦ ὁ ἥλιος ἐν Σταυρῷ κρεμάμενον θεασάμενος, ζόφον περιεβάλλετο, καὶ ἡ γῆ τῷ φόβῳ ἐκυμαίνετο, καὶ διερρήγνυτο ναοῦ τὸ καταπέτασμα· ἀλλ’ ἰδοὺ νῦν βλέπω σε, δι’ ἐμὲ ἑκουσίως ὑπελθόντα θάνατον· πῶς σε κηδεύσω Θεέ μου; ἢ πῶς σινδόσιν εἱλήσω; ποίαις χερσὶ δὲ προσψαύσω, τὸ σὸν ἀκήρατον σῶμα; ἢ ποῖα ᾄσματα μέλψω, τῇ σῇ ἐξόδῳ Οἰκτίρμον; Μεγαλύνω τὰ Πάθη σου, ὑμνολογῶ καὶ τὴν Ταφήν σου, σὺν τῇ Ἀναστάσει, κραυγάζων· Κύριε δόξα σοι»).

Περαίνοντας το λόγο του, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε στο Διευθυντή, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και προς όλο το εκκλησίασμα τις αναστάσιμες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Μετά την αρτοκλασία τελέστηκε το μνημόσυνο των ιδρυτών του ιδρύματος, Στυλιανού, της συζύγου αυτού Ελένης και του υιού αυτών Χρίστου, καθώς και όλων των προαπελθόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των καθηγητών, μαθητών και εργαζομένων στο Ίδρυμα.

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε λιτανεία πέριξ του ναού της ιερής εικόνος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου. Ακολούθως, όλοι κεράστηκαν, τηρώντας τα πρωτόκολλα υγιεινής του Υπουργείου Υγείας και της Εγκυκλίου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας Κύπρου 

 

**********************************

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Χριστοφόρου, η Διεύθυνση, το Δ. Σ. του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του πανηγυρίζοντος Παρεκκλησίου του Αγίου Χριστοφόρου, θα τελέσουν Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό το απόγευμα της Παρασκευής

8 Μαΐου 2020 και ώρα έναρξης 6.00, χοροσταντούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Το πρωί του Σαββάτου 9 Μαΐου, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία, στον ίδιο Ναό, ο οποίος ευρίσκεται στο χώρο του Ιδρύματος μεταξύ Λευκωσίας, Στροβόλου και Λατσιών.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post