Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στα εγκαίνια των γραφείων της Μητροπόλεως Τριμυθούντος

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στα εγκαίνια των γραφείων της Μητροπόλεως Τριμυθούντος

Μέσα σε κλίμα χαράς αλλά συνάμα και συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, η τελετή των εγκαινίων των γραφείων τής Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Στην τελετή των εγκαινίων, εκτός από τον οικοδεσπότη οικείο Ποιμενάρχη κ. Βαρνάβα, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, δήμαρχοι τής περιφέρειας Τριμυθούντος, συνεργάτες και δωρητές, κληρικοί και λαός τής Μητροπόλεως.

Κατά την όλη εορτή τελέστηκε η ακολουθία του Αγιασμού, από τον Μακαριώτατο ενώ στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βανράβας, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους σε αυτή τη χαρά της Μητροπόλεως.

Παράλληλα ευχαρίστησε και όλους όσοι κοπίασαν για την αποπεράτωση του έργου, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από πολλές προσπάθειες και κόπους.

Ο Πανιερώτατος είπε τα εξής:

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατε άγιε αδελφέ, Σεβαστό ιερατείο, Κύριοι Δήμαρχοι, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Μαζί με την πνευματική και λειτουργική χαρά που βιώνει η Εκκλησία στον λειτουργικό της χρόνο την περίοδο αυτή του Πεντηκοσταρίου, μεταξύ των δύο μεγάλων δεσποτικών εορτών, της Αναλήψεως και της Πεντηκοστής, έρχεται να προστεθεί και η σημερινή ημέρα των εγκαινίων των ιδιόκτητων γραφείων της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος.

Μακαριώτατε,

Αναμφισβήτητα η απόφασή σας για την υλοποίηση τού οράματός σας το 2007 για δημιουργία νέων Μητροπόλεων και διεύρυνση του αριθμού των Μελών τής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, έχει ήδη καταγραφεί ως μέγα ιστορικό γεγονός, σταθμός και ορόσημο, τόσο κανονικῷ δικαίῳ για το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας μας, όσο και για τη διαποίμανση τού χριστεπώνυμου πληρώματος της αγιοτόκου νήσου μας.

Το 2007, εκ των σπλάχνων δύο εκκλησιαστικών περιφερειών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, ανασυστάθηκε η πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολις Τριμυθούντος, με προσωρινή έδρα τον Δήμο Ιδαλίου, πολιούχο άγιο τον Υπέρμαχο τής Α΄ Οικουμενικής Συνόδου θαυματουργό Σπυρίδωνα και πνευματικό κέντρο την κατεχόμενη σήμερα Μονή με τον τάφο τού αγίου μας στην Τρεμετουσιά.

Μακαριώτατε,

Αναλάβατε ως Αρχιεπισκοπή Κύπρου την προικοδότηση τής νεοσύστατης Μητρόπολης Τριμυθούντος, την ανέγερση τού Επισκοπείου της στη Μοσφιλωτή παρά την Ιερά Μονή τής Αγίας Θέκλης, και σήμερα μάς αξιώνει όλους ο Πανάγαθος δωρεοδότης Θεός να εγκαινιάζουμε τα ιδιόκτητα γραφεία μας στο Δάλι.

Για την αγορά και ανακαίνιση των κτηρίων τής πρώην γνωστής ως ΣΠΕ Ιδαλίου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή κατέβαλε  περί το 1 εκατομμύριο ευρώ, 622 χιλ. για την αγορά και 350 χιλ. για την ανακαίνιση, ενώ η Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος συνήψε προσωπικό δάνειο ύψους 200 χιλ. για την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος.

Μακαριώτατε,

Σε αντίθεση και αντίσταση στις σημερινές ζοφερές και πρωτοφανείς συγκυρίες ανά το παγκόσμιο, αξιωνόμαστε να δοξολογούμε τον άγιο Θεό για την αγαθή ευκαιρία των εγκαινίων των γραφείων της Μητρόπολής μας, ως υλοποίηση ακόμη ενός πνευματικού οράματός σας.

Τα γραφεία κάθε εκκλησιαστικής επαρχίας και Μητρόπολης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Εκκλησίας τού Χριστού, κομβικό σημείο αναφοράς τής ποίμνης τού Αρχιποίμενος Κυρίου. Είναι τόπος και χώρος που ενεργείται το τρισσόν αξίωμα τού Χριστού, που μαρτυρείται το Ευαγγέλιον τής σωτηρίας, που διαφυλάσσεται η Ορθόδοξη πίστη και αλήθεια και ζωντανή αγιοπνευματική αποστολική παράδοση, που διαδίδεται και ερμηνεύεται το κήρυγμα και η διδασκαλία των θεοφόρων πατέρων και διδασκάλων τής Εκκλησίας. Είναι το σημείο εκκλησιαστικής διακονίας τής πολύτιμης εικόνας τού Θεού, του ανθρώπου ως συνανθρώπου και αδελφού μας.

Μπορεί η Εκκλησία να σημαίνεται, να αποκαλύπτεται και να φανερώνεται κατεξοχήν ἐν τοῖς μυστηρίοις, χρειάζεται όμως ένας πύργος ελέγχου, ένα στρατηγείο, ένα κεντρικό σημείο αναφοράς και επικοινωνίας, υποστήριξης και οργάνωσης, σχεδιασμού και προγραμματισμού, πρόνοιας, φροντίδας και μέριμνας για τους πολύτιμους συνεργάτες και συνοδοιπόρους μας στο ποιμαντικό και πνευματικό έργο, ιερείς, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, κατηχητές, εθελοντές κάθε ηλικίας για τις κατηχητικές συνάξεις και εκδόσεις καθώς επίσης και για το υπόλοιπο φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και κοινωνικό της έργο.

Θερμές ευχαριστίες πάλιν και πολλάκις οφείλονται και εκφράζονται προσωπικά σε σας, Μακαριώτατε, για την αμέριστη στήριξη αλλά και την αδιάκοπη φροντίδα και την πολύτιμη μέριμνα προκοπής, οργάνωσης και λειτουργίας τής καθ’ ημάς Μητροπόλεως.

Ευχαριστίες οφείλουμε και στους εκλεκτούς συνεργάτες σας, οι οποίοι υλοποιούν και εφαρμόζουν τις εντολές σας και τις αποφάσεις σας.

Εν πρώτοις, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ιωάννη Χαριλάου, Διευθυντή τού ΚΕΤ, του οποίου τη συνεχή παρουσία και βοήθεια νιώθουμε δίπλα μας από τον καιρό της προετοιμασίας τής ανασύστασης τής Μητρόπολης Τριμυθούντος το καλοκαίρι του 2007.

Τον κ. Δήμο Δήμου, Γενικό Οικονομικό Διευθυντή τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, για τη συμβολή και διεκπεραίωση αρκετών λεπτών και ευαίσθητων οικονομικά ζητημάτων.

Για να φθάσουμε, όμως, στα σημερινά εγκαίνια λειτουργίας των νέων μας γραφείων, εκφράζουμε επίσης θερμές ευχαριστίες στον πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας τής Κύπρου, διότι πρώτος αυτός συνέλαβε και προώθησε την ιδέα απόκτησης των κτηρίων τής πρώην ΣΠΕ Ιδαλίου και τη δημιουργία των γραφείων της Ι.Μ. Τριμυθούντος.

Στον Έντιμο Δήμαρχο Ιδαλίου κ. Λεόντιο Καλλένο, τις διάφορες υπηρεσίες τού Δημαρχείου και την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Στην αρχιτέκτονα του όλου έργου και σχεδιασμού του κ. Έλλη Κωνσταντινίδου, στον εργολάβο που έφερε εις πέρας το όλο έργο κ. Νίκο Χριστοφή.

Τέλος δε, στους καλούς και ευσυνείδητους υπαλλήλους τής Μητρόπολής μας, στους πολλούς επώνυμους και ανώνυμους συνεργάτες, φίλους, χορηγούς, υποστηρικτές, εθελοντές τού όλου έργου μας.

Μακαριώτατε,

Η εγγύτητα των νέων ιδιόκτητων γραφείων με τον Μητροπολιτικό Ναό τής Παναγίας τής Ευαγγελιστρίας είναι θεμελιακά καθοριστική αλλά και συμβολική του πολυσχιδούς ποιμαντικού έργου τής Μητρόπολης Τριμυθούντος. Κυβερνήτης και καλός οιακοστρόφος τής Εκκλησίας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Σωτήρας και Λυτρωτής τής ζωής μας. «Τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι Χριστός». Αυτός είναι ο Καλός Ποιμένας, ο γεωργός, η θύρα, η οδός, η αμπελος, η Αλήθεια, η Ζωή, η Ανάστασις, το ύδωρ το ζων, «τὸ Φῶς τὸ ἀληθινόν, τὸ φωτίζον καὶ ἁγιάζον πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον».

Τα πραγματικά κλειδιά τής Μητρόπολης και των γραφείων τα βαστάζει ο πολιούχος, βοηθός και προστάτης άγιός μας Σπυρίδων, διά του οποίου είναι γνωστή η Μητρόπολή του στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Εις διαρκή δε βεβαίωση και υπόμνηση τούτου, η σεπτή του εικόνα δεσπόζει και κοσμεί την είσοδο.

Τα γραφεία, που σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη τιμή, χαρά και ευλογία να εγκαινιάζουμε, ανήκουν στην Εκκλησία τού Χριστού, σε όλους μας και σε όλους σας, κλήρο και λαό, στον λαό τού Θεού, τον άγιο και ευλογημένο, στο χριστεπώνυμο πλήρωμα τής Μητρόπολης Τριμυθούντος. Καλούμαστε να πορευθούμε ως καλοί οικονόμοι, διαχειριστές και θεματοφύλακες τής κοινής μας μάνας, τής Εκκλησίας, τού κοινού μας σπιτιού, της Μητρόπολης Τριμυθούντος.

Με αγάπη και σεβασμό, συνοχή και ταπείνωση, με πίστη, φόβο Θεού και ένθεο ζήλο, με σοφία και σύνεση, προσκαλούμε όλους, όπως εργαστούμε φιλότιμα και αληθινά στον αμπελώνα τού Κυρίου και την πραγματική πρόοδο μέχρι να «καταντήσωμεν οἱ πάντες εἰς τὴν ἑνότητα τῆς πίστεως» και της επιγνώσεως τού θελήματος τού Θεού, εἰς ἄνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ.

Ὁ δὲ Θεὸς πάσης Χάριτος, ὁ καλέσας ἡμᾶς εἰς τὴν αἰώνιον Αὐτοῦ δόξαν, ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, ὀλίγον παθόντας, Αὐτὸς καταρτίσοι ἡμᾶς, στηρίξοι, ἑνώσοι, θεμελιώσοι. Αὐτῷ ἡ δόξα καὶ τὸ κράτος εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν».

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος, εμφανώς συγκινημένος απηύθυνε τά εξής λόγια:

«Διήλθομεν διὰ πυρὸς καὶ ὕδατος καὶ ἐξήγαγεν ἡμᾶς ὁ Κύριος σήμερα εἰς ἀναψυχήν. Έρχονται σήμερα στη μνήμη μου οι περιοδείες που κάναμε στα γύρω χωράφια, στα υψώματα, στον ποταμό.

Συναντούσαμε παντού δυσκολίες και μέσα στην ψυχή μου έλεγα ότι έχετε ένα θαυμάσιο Καθεδρικό ναό, πετρόκτιστο, που σήμερα δεν μπορεί κανείς να σκεφθεί να κτίσει καθεδρικό ναό με πέτρα.

Το κόστος είναι απαγορευτικό. Ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Και είχα ως θέση πάντα μέσα μου ότι η Καθέδρα πρέπει να είναι δίπλα στον Καθεδρικό Ναό.

Αλλά έβλεπα ότι δεν υπήρχε χώρος ούτως ώστε η Καθέδρα να γειτνιάζει με τον Καθεδρικό Ναό. Και φθάναμε σε αδιέξοδα φοβερά. Έβλεπα τον δήμαρχο που αγωνιζόταν να μας βοηθήσει, να αρχίσουμε το συντομότερο δυνατό και ήθελα να ξεκινήσουμε. Δεν με επανέπαυε ότι ετοιμάσαμε κάτι προσωρινό για να αρχίσετε απρόσκοπτα το έργο της Μητρόπολης.

Φαίνεται ότι ο Θεός γνώριζε τον πόθο πρώτα τον δικό σας κι έπειτα τον δικό μας και καθυστερούσε να μας δοθεί άδεια για να αρχίσουμε το έργο τής οικοδομής. Κι όταν η Ελληνική Τράπεζα πήρε τα κτήρια τής Συνεργατικής, έδωσε ο Θεός και καταφέραμε να αγοράσουμε αυτό το κτήριο που ήταν ακριβώς δίπλα από τον Μητροπολιτικό σας Ναό.

Και διαπίστωσα για ακόμη μια φορά από τις πολλές στην ζωή μου ότι ο Θεός επέτρεψε όλα αυτά τα εμπόδια και ἐν τινι μέτρῳ αναστατωνόμασταν, κι όμως μάς οδήγησε τόσον όμορφα, όπως Εκείνος μόνον γνώριζε και μάς αξίωσε τού ποθουμένου, που ήταν η δημιουργία αυτών των χώρων.

Κι έτσι ξεχάσαμε όλα αυτά τα δύσκολα. Τέλος καλόν, όλα καλά.

Πίστευα και πιστεύω ότι τα γράφεια της Μητρόπολης πρέπει να είναι από πάσης απόψεως πλήρη, διότι εδώ γίνεται έργο πνευματικό, κι ο υπάλληλος εδώ πρέπει να συνομιλά με τον Θεό, αλλά και το όλο περιβάλλον πρέπει να είναι όμορφο και πνευματικό. Να είναι άγιο περιβάλλον από πάσης απόψεως.

 Εισερχόμενος προ ολίγου εντός των γραφείων, αντίκρυσα τον άγιο (Σπυρίδωνα) και είπα «Ο άγιός μας, προσφέρει το σωστό πνευματικό περιβάλλον που πρέπει να έχουμε, διότι σε αυτόν εδώ τον χώρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ πρέπει να διεξάγεται πνευματικό έργο, σύμφωνα με την ζωή τού αγίου, του πολιούχου μας, να γίνεται έργον Θεού, εις ωφέλειαν των ψυχών που μας εμπιστεύθηκε ο Θεός.

Να ευχηθώ δεσπότη μου ο Θεός να σας δίνει κουράγιο, που σας έδωσε κουράγιο τόσα χρόνια να περιμένετε για να έλθει αυτή η όμορφη μέρα που να θαυμάσετε τον χώρο σας, όπου θα δώσετε όλο τον εαυτό σας στην υπηρεσία τής Εκκλησίας, στην υπηρεσία τού λαού που μάς εμπιστεύθηκε ο Θεός κι ό,τι ευγενές και άγιο ποθείτε».

Μετά το πέρας των ομιλιών, κλήρος και λαός έλαβαν την ευλογία τού Μακαριωτάτου και ραντίστηκαν με το ύδωρ τού αγιασμού, ενώ είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν στους άρτι εγκαινιασθέντες χώρους τής Μητροπόλεως. Τέλος, ακολούθησε δεξίωση. 

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου,
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post